Cinema

Cinema

de Liviu Rebreanu


Pianul automat canta o hora zburdalnica. Spectatorii isi sterg naduseala de pe frunte. Un baiat cu tablaua alearga printre banci, tipand ca din gura de sarpe:

- Rahat cu apa rece! Americane prajite!

Apoi pianul tace. Luminile se sting. Baiatul cu tablaua incremeneste intr-un colt al salii. Orchestra napolitana ataca o melodie spaniola, si pe panza se desfasoara povestea nemaivazuta.

"Contele si contesa stau la masa. in usa apare un servitor aducand stapanului o scrisoare. Contele o ia, o desface, o citeste. Cuprinsul scrisorii: "Stimate domnule conte, va fac cunoscut ca ati mostenit doua sute mii franci. Mirati-va si fiti fericit. Banii puteti sa-i ridicati personal cand doriti. Devotat, Cutare, notar." Contele spune contesei ce noroc neasteptat a dat peste dansul. Contesa, care aduce mult cu o chelnerita, imbratiseaza pe contele, care seamana cu un birjar. Amandoi pleaca dansand si lasand, fireste, scrisoarea pe masa. Servitorul vine si, cu o mimica diabolica, citeste scrisoarea. De-acuma stie ce are de facut, mizerabilul!"

- Rahat cu apa rece! striga in pauza baiatul cu tablaua.

"Contele si servitorul se imbarca intr-un vapor. Iata-i intr-o cabina amandoi. Servitorul trage cizmele stapanului. Contele se culca. Culcarea aceasta i-e fatala. Caci servitorul, infam, atata a asteptat. Se repede la stapan, ii deschide gura cu forta si-i toarna un lichid imbatator. intr-o clipa, mainile si picioarele contelui sunt legate cu franghii groase ca bratul, in cealalta clipa hotul ii rapeste scrisoarea notarului, iar sarmanul stapan e aruncat intr-o lada si incuiat."

- Americane prajite! striga iar baiatul cu tablaua.

"si iata-l pe servitorul tradator in hainele nefericitului conte, care se cazneste neputincios, zavorat in lada. Servitorul, ingrozitor in noua lui infatisare, se prezinta notarului, care este un detectiv amator. Notarului i se pare suspect acest conte oribil la vedere. Cu ajutorul unui caine politist, descopere pe adevaratul conte inchis in lada. incepe o goana nebuna dupa servitorul mizerabil, care, in cele din urma, este prins si aruncat in inchisoare. Contele plange si ofera cincizeci mii franci notarului detectiv care l-a scapat de moartea sigura. Notarul insa recunoaste in conte pe fratele sau vitreg. Bucuria lor e de nedescris. Se imbratiseaza si pe urma contele se intoarce acasa la contesa cu cele doua sute mii franci. Fericire. La revedere."

Luminile se aprind. Orchestra napolitana tace. Spectatorii isi sterg naduseala de pe frunte. Pianul automat intoneaza o rapsodie ungureasca. Baiatul cu tablaua incarcata alearga printre banci, tipand ca din gura de sarpe:

- Rahat cu apa rece! Americane prajite!…

Cinema


Aceasta pagina a fost accesata de 4385 ori.
{literal} {/literal} whatsbet