Razboiul

Razboiul

de Liviu Rebreanu


Barbosul (ridicand nasul din "editia speciala"): Eu, drept sa-ti spun, nu pricep nimic din toate telegramele astea... E o harababura... I-asculta, bre! Tu ai facut armata?

Spanul: Nu, dar sunt acasa in toate chestiile de strategie si tactica... M-am ocupat... Ce crezi? cand faci atatea razboaie... Am carti, harti, planuri...

Barbosul: Atunci fii dragut, te rog, si ma lamureste si pe mine... Asculta! Zice ca o armata e in Flandria, alta in Alsacia, iar alta la Polonia... Vorbeste de sapte sate si de douazeci si sapte dealuri, de trei sute de kilometri si de o mie de kilometri, de fronturi si de mai stiu eu ce... si, in sfarsit, spune ca kaiserul vede tot... Ei, cum naiba se poate una ca asta?

Spanul: Nimic mai simplu, amice... Kaiserul are un binoclu cu care vede la o mie trei sute de kilometri!

Barbosul: Pe urma citesc ca divizia cutare a fost impinsa, ca brigada cealalta a fost respinsa si ofiterii de stat-major zboara din batalion in batalion... Ma rog, cum se imping si se resping batalioanele?... si cum zboara ofiterii ceia de stat-major din batalion in batalion? Cu aeroplanul, ori cu zepelinuri? si adica de ce zboara?

Spartul: Destul! Din toate astea vad ca un nebun poate intreba mai mult decat ar putea raspunde zece intelepti... Ei, acum asculta: Eu, ce-i drept, n-am facut armata, dar stiu din experienta ca razboiul e ca si manevrele...

Barbosul: si cum sunt manevrele, daca nu te superi?

Spanul: Ca jocul de sah... si acolo mergi inainte cu o figura, tragi inapoi o figura, dai afara pionii si pierzi partida... Ei vezi, intocmai asa-i razboiul!

Barbosul: Ma rog... Tu stii sa joci sah?

Spanul: Fireste ca... nu stiu.

Barbosul: Asa da. Fiindca nici eu nu stiu... De aceea, ce sa-ti spun, pricep mai bine razboiul decat jocul de sah.

Spanul: Stai, draga, ca-ti explic eu tot. Stai!...

Uite... Va sa zica, jocul de sah e ca razboiul. Ostile se insira fata-n fata, pe urma incep sa avanseze...

Barbosul: inteleg. Exact asa-mi inchipuiam si eu. La dreapta stau prietenii, la stanga dusmanii. Apoi comandantii striga "uraa!"... si trag cu pustile si cu tunurile unii in altii.

Spanul: Idiot esti, bre!... Cum crezi tu ca doua armate o sa se insire asa, ca doua echipe de elevi de liceu sau ca figurile de sah?... Ce prostie!...

Barbosul: Bine, nu spui tu ca jocul de sah e ca razboiul?

Spanul: Am spus-o numai ca sa te fac sa ma intelegi mai bine. Dar razboiul e cu totul altceva decat jocul de sah. Ce dracu, nici atat nu stii? Razboiul modern se bazeaza pe legea pomparii, pe care trebuie s-o stii din scoala... Rusii merg inainte, nemtii merg inapoi, nemtii merg inainte, rusii merg inapoi.

Barbosul: Rusii merg inainte, nemtii merg inapoi...

Spanul: Ei, vezi?... La sah fiecare figura isi are locul sau, pe cand la razboi totul atarna de imprejurari. Sau poate tu crezi ca si terenul razboiului e impartit in saizeci si patru de campuri?

Barbosul: Dar in cate e impartit?

Spanul: Aoleu, esti prost rau!... La razboi fiecare corp ocupa terenul cel mai convenabil...

Barbosul: Ce-i aia teren?

Spinul: Un loc, sau o campie, sau o coliba, uneori chiar o coliba poate fi teren.

Barbosul: si cel ce a ocupat terenul a invins?

Spanul: Ei, as! Dupa ce a ocupat terenul, porneste impotriva dusmanului si trage focuri, si sau invinge, sau e invins. Ai inteles?

Barbosul: Nu.

Spanul: Atunci degeaba iti mai explic. Razboiul nu se face ca sa-l priceapa toti nerozii.

Barbosul (iar cu nasul in "editia speciala"): Las', ca tu il pricepi...

Razboiul


Aceasta pagina a fost accesata de 2141 ori.
{literal} {/literal}