Adam si Eva - Capitolul 3 - Hamma (continuare)

Adam si Eva - Capitolul 3 - Hamma (continuare)

de Liviu Rebreanu


7.
Ululai sosi. Aducea argintul. Cinci mane, masurat din belsug in casa reginei Barnamtara. Povesti ca Nim-Utumu e desperata, si-a smuls parul, si-a zgariat pielea si nu va conteni cu plansul pana ce nu va vedea pe Gungunum in Babilu. ii spuse ca a fost cu argintul la marele isakku, care l-a cantarit, i-a dat si tablita-chitanta de primire. El insa nu poate scoate din robie pe Gungunum, caci Iluma-Ilum singur hotaraste. Dar Gungunum sa aiba rabdare. Scaparea e aproape. I-a adus si merinde, dar mai bine de jumatate i-au mancat-o paznicii.
Gungunum fu cuprins de indoieli. De ce a mai primit marele isakku argintul, daca are de gand sa vorbeasca cu regele? Dojeni pe Ululai ca s-a dus la isakku, dar nu-i spuse nimic despre planul sau, de teama sa nu-i puna vreo piedeca.
Ululai vru sa ramaie sa-l slujeasca. Paznicii il gonira. Venea totusi de multe ori pe zi sa-i aduca stiri despre apropierea regelui Iluma-Ilum. in sfarsit, intr-o dimineata sosi stralucitor de bucurie:
- Peste trei ceasuri Iluma-Ilum e in oras. Se vede de pe coperisele caselor cum se apropie pe carul de argint tras de trei armasari. Toata lumea e pe zidurile cetatii. Stapane, a venit scaparea ta! Oamenii soptesc ca Iluma-Ilum e manios, dar eu am adus argintul! N-ai grija, stapane, s-a ispravit robia ta. Am jertfit o vaca zeului Nabu, pentru tine, cum mi-a poruncit maica-ta Nim-Utumu.
Nerabdarea se incuiba in inima lui Gungunum. Tovarasul sau de lant incepu sa planga, sigur ca i-a sosit ceasul mortii.
Gungunum il compatimea si nu-l intelegea. Din sufletul lui parca s-ar fi stins cu totul frica de moarte. Groaza lui era ca va fi izgonit din robie si ca astfel va pierde pe Hamma pentru totdeauna.
Trecura ceasurile inabusitor de grele. Apoi se auzira chiotele de bucurie ale norodului. Apoi se facu tacere si iar trecura ceasuri, mai apasatoare. Gungunum ardea. Simtea limpede ca acuma, in ceasurile acestea, se hotaraste soarta lui si ii tremura inima.
si deodata se deschise cu zgomot mare poarta inchisorii.
Gungunum respira parc-ar fi scapat dintr-o inclestare chinuitoare.
Ostasi multi intrara si legara la spate, cu lanturi, coatele prizonierilor.
Gungunum iar seului: "Daca s-a sfarsit robia, de cemi leaga bratele la spate?" Cu lovituri de bice si sulite, fura scosi afara. Cotira prin cateva ulite pana ce ajunsera la templul zeului Enlil. in curtea principala, regele Iluma-Ilum, pe tron de argint, era inconjurat de tartanii sai, de ostasi si multime mare de akkadieni. Gungunum parca se dumeri: "inainte de a ne da drumul. regele vrea sa se bucure vazand cum vom fi insemnati cu fierul rosu al robiei!" Sosira inaintea regelui Iluma-Ilum ingramaditi, murdari si duhnind greu ca porcii. Gungunum apuca sa vada fata regelui, intunecata si cu ochii insetati de sange.
"Acuma ne ucide!" ii trecu prin gand ca o lumina orbitoare.
Un racnet ii facu pe toti sa se pravale cu fata la pamant.
si numaidecat Gurgunum auzi, de-aproape, o lovitura scurta ca si cand se infige intre oase arma stramba care ucide mai repede. Lovitura fu urmata de un tipat infundat si apoi de un horcait. Aceeasi lovitura se auzi apoi din nou, insa insotita de alt tipat, mai puternic.
Acuma Gungunum, stand ghemuit cu obrazul la pamant, pricepu tot parca i-ar fi spus cineva la ureche ce s-a intamplat.
Iluma-Ilum vrea sa razbune neputinta de-a lua cetatea Kis, ca sa impace pe zeii lui nesaturati de sange. De aceea a adus pe prizonierii din Babilu in curtea templului. Sangele lor trebuie sa curga pe lespezile din casa zeului. il rodea sa ridice putin capul, sa vada ce se petrece, dar nu indraznea de frica sa nu-l loveasca vreun paznic. Tovarasul sau de lant ofta si plangea. Altii gemeau din ce in ce mai ingroziti, astepta ndu-si randul. si lovitura sabiei strambe ca secera cadea mereu, in rastimpuri egale, cu acelasi zgomot ciudat scartaitor, urmata doar de tipete deosebite.
Apoi se simti o miscare, ca si cand o serbare solemna e tulburata de o intamplare suparatoare. Glasuri indignate se ridicara, printre care insa razbea o plangere desperata:
- Argintul... platit... Gungunum... rascumparare...
Era Ululai care izbutise sa se strecoare pana la picioarele regelui Iluma-Ilum, intinzand tablita-chitanta ca o protestare.
Ostasii se repezira asupra lui. Cateva sulite il strapunsera deodata. Gungunum ridica putin ochii si, printre picioarele paroase ale ostasilor, zari trupul lui Ululai zvarcolindu-se, fara a fi scapat din mana tablita doveditoare ca a platit argintul de rascumparare.
Apoi iar se facu liniste si iar pornira loviturile armei strambe.
Deodata tovarasul de lant tipa si Gungunum simti pe obrazul drept stropi fierbinti. inainte de a-si putea da seama, o mana puternica il apuca de umarul stang, ridicandu-l putin.
Gungunum zari ca o fulgerare lama sabiei strambe de pe care picura sange. O izbitura ascutita in cosul pieptului si apoi o sfasiere parca i-ar fi smuls inima. Aceeasi mana il imbranci la o parte, intorcandu-l cu fata in sus. O sandala umeda de sange il calca pe obraz. Mai simti apasarea sandalei grele turtindu-i nasul. Apoi gura i se umplu de ceva cald. Apoi se facu intuneric si gandurile se risipira ca aburii in vant...
                       *
Sufletul rataci un rastimp, parca si-ar fi incercat zborul spre o lume noua. Constiinta pura se reinchega pe cat ramaneau mai departe urmele vietii materiale. incet-incet sufletul isi redobandi limpezimea. Miscarea se intensifica mereu, prin planuri tot mai luminoase. Spatiul insusi se rotunjea in nemarginire pana unde timpul se confunda cu imobilitatea.
O senzatie alba stapanea sufletul, cu atat mai vie cu cat deosebirea dintre lumea materiei si a spiritului se subtia. in aceeasi masura insa crestea constiinta nedesavarsirii care se transforma in simtamantul singuratatii dureroase...

Adam si Eva - rezumat
Adam si Eva - Inceputul
Adam si Eva - Capitolul 1 - Navamalika
Adam si Eva - Capitolul 2 - Isit
Adam si Eva - Capitolul 3 - Hamma
Adam si Eva - Capitolul 3 - Hamma (continuare)
Adam si Eva - Capitolul 4 - Servilia
Adam si Eva - Capitolul 4 - Servilia (continuare)
Adam si Eva - Capitolul 5 - Maria
Adam si Eva - Capitolul 6 - Yvonne
Adam si Eva - Capitolul 6 - Yvonne (continuare)
Adam si Eva - Capitolul 7 - Ileana
Adam si Eva - Sfarsitul


Aceasta pagina a fost accesata de 1929 ori.
{literal} {/literal}