Scrisoare Liviu Rebreanu 30 mai 1929
de Liviu Rebreanu
Sevilla, joi 30 mai 1929
Scumpa mea nevestica,
Din Granada, pe ziua de ieri, n-as mai avea multe lucruri sa adaog. Dupa cat umblasem in prima zi, am dormit a busteanul. Ma dureau talpile. De altfelm sen de hodorogeala, cum umblu o ora-doua, ma dor muschii piciorului drept de la geunchi in sus pana la sold. O fi vreun inceput de reuatism sau cine stie ce?! Fireste insa ca nici eu nu ma las si continui druurile oricat m-ar durea, mai ales ca eu in sinea mea cred ca vina durerii este putina miscare ce o fac in general si deci o lenevie a muschilor.
M-am sculat ieri de-abia la 9, si la 10 a iesit din nou pe Alhambra, sa-mi mai fortific impresiile de alaltaieri. La 11 1/2 poi am coborat in oras unde, cum iti scrisei ieri, incepea o serie de serbari religioase. Ne-am dus in piata primariei, ne-am asezat la o cafenea afara si am privit formarea si plecarea ortegiului laic: ceva ca la carnavalele din cinematograf, plus preotii si statuiele sfinte scoase din catedrala. Lume multa, zgomot, muzica, tambalau. Mie, spun drept, nu-mi plac asemenea serbari. La 1 ne-am intors la hotel, ne-am pregatit bagajele, la 2 am luat masa, apoi socotelile si la gara.
Trenul spre Sevilla a plecat la 4 1/2. Un tren expres, direct, numai doua vagoane Pullmann. Regiunea frumoasa, dar in tren o caldura infernala. Am sosit la Sevilla la 12 noaptea si am tras la Hotel Cristina, nou, foarte bun si curat. Pe la 1 1/2 a stins.
Azi-dimineata la 8 am fost in picioare, ne-am coborat in hol pentru petit-dejeuner. Aici am intalnit pe Serbescu, un tanar avocat si bogatas liberal, venit la congresul Societatii Natiunilor la Madrid. De la el aflam ca si Pillat e in acelasi restaurant cu noi. Vom dejuna cu totii impreuna.
Am iesti in oras. E cel mai frumos oras ce a vazut, si ca arhitectura, dar mai ales ca culoare si vioiciune. Aici iar am dat peste procesiune, mai bogata ca la Granada, cu armata multa etc. Am vizitat catedrala, cea mai mare din lume, un turn mauresc, Giralda, de o rara frumusete si de 96 m inaltime, apoi diverse alte locuri, pana la 1, and ne-am retras intr-o cafenea de am scris cartile postale de rigoare.
La masa ne-am intalnit toti sase romanii. D-na Serbescu e o femeie simpatica, cunoaste pe Puia de la Mehadia si zice ca e cea mai frumoasa fata si o dansatoare fara pereche. Ei s-au dus dupa masa, la lupta cu tauri, iar noi am mers la expozitia hispano-americana, are se afla de curand deschisa in parcul Maria Luiza. Pavilioane impozante, lucruri de mare pret, indeosebi relicve privitoare la Cristofor Colub si la colonizarea Americei de catre spanioli.
Acuma m-am intors, la 8, frant, si inainte de masa voiam sa iau contact cu voi! ... Urmarea mai tarziu!...
S-a facut intr-adevar prea tarziu. E 1 1/2. Dupa ce am mancat, am plecat cu totii sa vedem ceva specific si local, flamenco sevillan, dans si uica andaluza, dansate si cantate de adevarati sevillani. Eu descoperisem in Baedeker adresa unui astfel de loca: Cafe Novedades. Am pornit sa-l cautam. Nu l-am gasit, nici chiar cu concursul sergentilor de strada. Am intrat la un Kursalon, tot ceva cam la fel cu ce cautam, dar mai international. A fost idiot si anost ca un sarlatan de pe Calea Grivitei. O singura dansatoare spaniola mai buna. Totusi, ca niste prosti, am stat pana la 12 1/2.
Pana am sosit, pana m-am dezbracat, pana mi-am facut toaleta pana maine in vagonul de dorit (Geruch-labe), iata ca e 1 1/2. Alaturi aud prin zid pe Corneliu tusind, scuipand. Of, groaznic om! Si prost, si copt! Cate nerozii mi-a mai povestit, in toate figurand el ca erou destept si iubit de femei! Si e cocarjit saracul, de-abia umbla, iar cand inchide ochii, parca are cap de mort. Mereu tuseste, isi haraie beregata si scuipa. Am umplut Spania de scuipat ... Si eleganta lui! Si boieria lui! ... Bietul o! Tot de asemenea tovarasi de drum am eu parte. Dar frantuzeasca lui! Eu parc-as fi parizian stravechi fata de el. Si el, saracutul, nevinovat la cap, crede ca e emulul lui Flaubert!
Of, iar sa-l mai dau dracului si sa ma culc. Maine dupa-amaizi plecare la Barcelona. De acolo am sa te mai tin in curent, iubitul meu Fanisor!
Noapte buna,
Liviu
Scrisoare Liviu Rebreanu 30 mai 1929
Aceasta pagina a fost accesata de 1370 ori.