Scrisoare Liviu Rebreanu 11 aprilie 1938

Scrisoare Liviu Rebreanu 11 aprilie 1938

de Liviu Rebreanu


Valea Mare, luni, 11 aprilie 1938

Iubita mea Fanny,




Acuma sa-ti multumesc pentru scrisorica ta cu lista de nume, din care intr-adevar am si retinut pe Cristiana, cu toate ca Smaranda, subt forma redusa de Maranda, ii tine cumpana pana azi. Poate ca Maranda ar fi putin prea aspru, pe cand Cristiana are o dulceata discreta care se potriveste cu firea eroinei mele. In orice caz, interesul tau pasionat pentru Gorila mi-e drag: macar de-ar corespunde asteptarilor realizarea. De altfel, acelasi interes l-ai avut tu totdeauna cu ocazia fiecarei gestatii a mele; de aceea te si iubesc eu atat de mult. Asa participi si tu, colaborand, la toate cartile mele si treci prin ele spiritual, prin insasi esenta lor, fara sa mai vorbesc de momentele cand, ca alt Mester Manole, te zidesc de vie cu cate-o parte a trupului sau sufletului tau in anume pagini. Numai gurita ta cea galagioasa nu se lasa deloc invinsa nici prin mijloacele artei. Si poate ca e bine asa...
Dar de las crisoarea ta s-au petrecut atatea lucruri! Nu vorbesc de cele din Bucuresti, ci de-aici. Intai si intai, ca oamenii mei au terminat tot lucrurl, si in vie, si la lunca, si in gradina de flori si de legume. Se pare insa ca ne cam persecuta vremea. Am avut vreo trei nopti cu bruma severa, iar azi ne-a si nins vreo doua ore, din fericire, la o temperatura peste zero, incat s-a transformat repede in lapovita. Nu stiu ce se va alege astfel de pomii nostri, care toti sant in floare din belsug, promitand rod bogat.
Acuma, de alaltaieri, sant numai cu Mihai. Tereza s-a carabanit acasa cu automobilul, impreuna cu Sorbul, care cred ca ti-a povestit cum au mers si ce-au facut. Aici n-au stat decat cateva minute. Lui Mihai i-e urat rau, se vede cat colo, mai ales ca pe vremea asta nici cu munca nu se poate distra.
Inca n-am vandut pe Olga, dar am client la pretul din targ pe Mitica Sulfa, cel care a cumparat-o pentru mine. Daca va fi si nu voi capata mai mult la oras, o sa i-o dau lui, care, presupun, o ia pentru geambaslac.
Am dat sfoara in tara pentru Ionel pentru vanzarea masinii. Acuma astept clientii. Ionelii pare sa fie pe calea cea buna pentru vanzarea Bascovului. A si venit de la Bucuresti arhitectul ministerului, s-o pretuiasca etc.
Nu mai vad deloc pe Pacescu. Pare-se ca mai mult e pe la Pacioiu. e altfel nici nu mai am ragaz sa vad pe nimeni.
Ieri insa am fost la Pitesti numai ca sa vorbesc cu tine. N-am avut noroc. Erai la cinema cu Puia. Ghinion. Daca te-ai facut asa de haimana?! Si eu tocmai credeam ca duminca vei fi sigur acasa. Voiam sa te anunt ca azi nu voi merge la Bucuresti, dar si sa-ti mai aud glasul. M-am antrenat mai bine si nu vreau sa ma intrerup acuma la sfarsit, ca sa fiu gata de Pasti. Saptamana trecuta n-am stralcuit, si din pricina timpului idiot. Vreau sa fiu mai stralucitor saptamana asta.
Si iata ca am epuizat noutatile. Cel putin pe cele care-mi vin in minte acuma la repezeala. Pe celelalte ramane sa ti le mai povestesc si in persoana.
Ar fi bine totusi sa-mi scrii indata ce dorinte speciale ai pentru sarbatori de la tara, afara de urmatoarele: 300 oua gaina, 100 oua rata (daca voi gasi, altfel le voi complecta cu de gaina), 1 sunca mare, ultima, 1 damigeana vin si alta rachiu. S-ar putea eventual sa ma reped pana aci inainte de sarbatori, daca va fi mare nevoie, dar tot mai bine ar fi sa fiu edificat din timp.
Te imbratisez cu drag numai pe tine; pentru Puia am incarcat un vagon special de sarutari. Dar Radel?

Liviu


P.S. Fiindca am ocazie, iti trimit scrisoarea cu voiajorul lui Steriade, ca sa fiu sigur c-o primesti prompt. Daca ai vreun raspuns, da-i-l voiajorului sa mi-l aduca, spre a-l avea mai curand.
Inca o data te pup!

L.





Scrisoare Liviu Rebreanu 11 aprilie 1938


Aceasta pagina a fost accesata de 1291 ori.
{literal} {/literal}