Scrisoare Liviu Rebreanu 11 noiembrie 1928

Scrisoare Liviu Rebreanu 11 noiembrie 1928

de Liviu Rebreanu


Bucuresti, dumineca 11 noiemvre 1928


Nevestica mea iubita,



Mult ma bucur ca ai primit banii si-ai scapat de-o mare grije. Eu ma cruceam intruna cand vedeam ca la 6 noiemvre inca erati tot fara parale. Dar rau ai fact ca nu te-ai dus de la inceput la banca sau sa te fi interesat prin telefon. M-am interesat aici si banii au plecat aievea la 31 X. O mica greseala de ortografie a fost: Arbalette, in loc de Arbalete. Incurcatura s-a facut la Paris, transcriind Lafayette. In sfarsit, bine ca s-a terminat.
Ce-o fi fost pe tine, asa de sperioasa, cand te-ai vazut cu 32 franci in punga! Cel mai linistit voi fi cand imi vei comunica despre cumpararea biletului de drum, ca sa nu ramai, cine stie cum, fara bani si incurcata. Lasa ca te-ar scapa Puisor din incurcatura ca doar ea e milionara, dar mai bine sa fii asigurata. La toate intrebarile din scrisoarea de ieri ti-am raspuns prin anticipatie. Despre sosirea Marioarei ti-am scris. Maine dimineata pleaca. Acum sunt cu Maca la Coriolan. Ea e foarte agitata , ca si Sorbul, din pricina zvonului persistent ca voi veni ca secretar general la Arte. Imi inchipui ce ai face tu daca ai fi aici. Cu toate astea nu se stie inca nimica. Noul ministru, dr. Aurel Vlad, a trimis la mine un om al lui si eu i-am spus conditia sub care as primi (sa fiu stapan absolut la departamentul artelor). Asta a fost ieri. Azi nu mai am nimica nou Nu stiu ce si cum se hotaraste. Eu nu vreau sa ma duc sa cer nimanui nimic. Numai daca vine spontan si convenabil pentru mine, numai atunci poate fi vorba sa primesc. Probabil ca maine sau poimaine se va sti. Si cu Ionel e o incurcatura. Fiind prea multi pretendenti la prefectura, s-a luat o decizie ca sefii de organizatii judetene sa devina prefecti. Astfel la Pitesti ar fi Calinescu, iar Ionel ar intra la camera sau Senat.
Am gazduit cat se poate de bine pe oaspetii mei. Azi le-am dat menu-ul de sarmale, plus macaroane cu branza ... Apropo de pasaportul tau! Dar ti-am scris, Fanisor ca numai la Prefectura Politie trebuie sa-l vizezi; incolo esti in ordine si poti pleca incoace linistita. Bine ar fi sa fii acasa la 27 noiemvrie dar fireste, sa fii gata cu toate cele necesare. In sfarsit, sa-mi scrii exact, ca sa stiu sa te astept cu tot fastul cuvenit.
Multe, multe imbratisari,

Liviu


P.S. Sa-ti adaog ultima sire, care mi se pare ca pune capat zvonurilor si agitatiilor altora. Sorbul venind de la teatru, ii aduce ultima noutate: candidatura mea la secretariatul general a cazut, deoarece se zice ca patriarhul (
Miron Cristea) cere sa fie numit unul ortodox, iar eu sant unit. Nu stiu intrucat e adevarata stirea asta, cum de altfel nu stiu cat de adevarate au fost si celelalte despre numire. Astfel cel putin s-a ispravit toata tarasenia. Am adaogat acestea ca sa nu te mai agiti si tu cu Puisor de pomana.
Inca o data va imbratisez cu drag,

Liviu







Scrisoare Liviu Rebreanu 11 noiembrie 1928


Aceasta pagina a fost accesata de 1262 ori.
{literal} {/literal}