Scrisoare Liviu Rebreanu 16 octombrie 1918

Scrisoare Liviu Rebreanu 16 octombrie 1918

de Liviu Rebreanu


Iasi, marti 16 oct. 1918


Fanny draguta,



Scrisoarea de ieri trebuie s-o consideri neavenita. Motivata era insa indeajuns, cand de doua saptamani nu mai primisem nici o stire de la voi. Dar aseara m-am mai potolit; am pirmit scrisorile cu data de miercuri si vineri, in care imi scrii despre Elvira si chestia cu leafa etc.
Elvira nu este in Iasi sambata. Se zice ca vine maine. M-am intalnit azi cu Mnaolescu, care mi-a povestit toata tarasenia si zice ca n-o mai vrea si ca a bagat hartiile de divort. In sfarsit, Elvira cred ca va veni saptamana aceasta. Repet, cum ti-am mai spus, iti voi telegrafia ziua exacta cand se va sti.
Cu d-na Bronzescu voi face rteaba; chiar azi voi cauta-o, asa ca probabil maine, poimaine iti telegrafiez numarul ausweisului.
Bravo tie cu afacerea Elvirei. Bine c-ai fost desteapta. Dar nu pricep cum ai putut plati chiria 500 lei? De unde? Ia seama, sa nu fi facut vreo pozna ... Scoate-ti ghetele albe, imbraca-te si tu, profita cel putin acuma de tata Lila. Dar nu te lasa nemancata, auzi? Foarte inteligent ca mananci la birt. Trebuie insa negresit sa-ti bagi servitoare, caci singura nu poti sta. Cu Puia bine ai facut de meditator; de scoala insa nu sant prea incantat, mai ales cand e epidemie de boala spaniola. Cel putin sa bagati de seama sa nu se imbolnaveasca.
S-a pierdu, se vede, scrisoarea in care spui c-ai adaogat scrisori pentru Elvira, Beldie, Lilly, Marioara. In orice caz ele n-au primit nimic. Poate mai pe urma...
In privinta proviziilor cred ca o sa vin eu cu ceva. Sper asa vreo 50 kg cartofi, 50 kg fasole, ceva untura, sapun. Am facut eu rost de ceva paralute. Daca, dupa cum e de sperat, voi putea merge acasa pe saptamana viitoate, voi aduce eu de toate. Caci asa pare ca s-au intors lucrurile. Austria a cerut pace separata, ceea ce ar insemna ca va retrage trupele de la noi. Atunci eu pot sa vin, caci cu nemtii n-am nimic. Sa vedem zilele astea. Tu mai intereseaza-te si cand vei vedea ca a plecat Pella, sa-mi telegrafiezi. De altfel, m-am inscris la Ministerul de Interne, peste ceteva zile voi avea permisul necesar de plecare. Totul o sa fie curatat de austrieci, ceea ce este aproape sigur ca se va intampla zilele acestea.
Pana atunci insa tu fii linistita. Daca vine Elvira, primeste-o. Cand voi veni eu, ii voi face vant, fireste.
Ma grabesc acuma. Trebuie sa ma duc pe la Camera, sa vedem cu chestia stofei. Stii ca sant pe cale sa iau 3,20 m stofa frumoasa. Costa toata vreo 220 lei. O sa-ti iasa un tailor tie. Numai sa se faca. Sa vedem acuma. Asemenea sper in nitel zahar si altele.
Pe-aici a dat o vreme ploioasa, scarboasa. Si nitel frig. Dar acuma cateva zile o sa treaca ele.
Spune Puicutii ca-i scriu ei diseara.
Va sarut pe amandoua,


Liviu





Scrisoare Liviu Rebreanu 16 octombrie 1918


Aceasta pagina a fost accesata de 1162 ori.
{literal} {/literal}