Scrisoare Liviu Rebreanu 18 august 1920

Scrisoare Liviu Rebreanu 18 august 1920

de Liviu Rebreanu


Bucuresti, miercuri 18.VIII. 1920



Iubita mea Fanny dorita,




Aseara am primit o scrisoare de la voi, la Alcalay la casierita, adusa de catre o doamna. Bogdaproste ca va mai aud glasul! Voi imi imputati de nescris, cand eu in fiecare zi fac conversatie cu voi. Dar probabil ca primiti tarziu scrisorile ... Nu-i nimic, caci tot ne intelegem noi.
Sa raspund intai, punct cu punct, la scrisoarea ta, Fanny draga ... De hranit ma hranesc de-ajuns; mai mult nu mi-ar trebui. Fireste ca mancarea de restaurant ma plictiseste; dar ce sa fac? Nu mai e mult. Noaptea imi cumpar cate 1/2 kg lapte si doua cornuri, apoi am cafeaua, uneori chiar ceai, alteori fructe, indeosebi struguri. Asa ca ma sparg de-ajuns.
In privinta revistei pe care e vorba s-o fac cu Minu s-a aranjat doar in principiu. O sa mai vedem ce-o fi de facut. In orice caz mi-as lua toate masurile de aparare si de siguranta cu el. Benvenisti tine prea mult la mine ca sa-mi fie frica de orice intriga. Afla ca am hotarat chiar ca vom merge impreuna la Constanta si la voi, la Techirghiol. Benvenisti, cu nevasta-sa si fiu-sau, si cu mine e vorba sa plecam de maine joi intr-o saptamana si sa stam pana luni, cand ne vom intoarce cu totii. Minu imi spune ca Claudia mai ramane acolo; treaba ei si-a lor. Voi veniti o data cu mine, caci Puia trebuie sa fie aici la examen, si-apoi m-am saturat si eu de singuratate. Dar despre astea ti-oi mai scrie.
Cu cronica de teatru de la Dacia inca n-am transat definitiv. In principiu am primit. Vom mai vedea ce-o fi pana or incepe teatrele.
In ce priveste marea mea afacere, trebuie sa astept inapoierea lui Mihalache, sa merg cu el la Casa Scoalelor. Se va face negresit, fii sigura.
Despre celelalte ce-mi scrii te-am mai intretinut in alte scrisori; nu mai revin.
Bani am sa ti aduc eu cand vin, dar nu va intindeti prea de tot si nu va luati dupa Claudia care castiga banii altfel.
Scrisorile Ticai le-am trimis azi-dimineata.
Am avut o noapte nenorocita. Poate unde m-am gandit prea mult la tine, n-am fost in stare deloc sa-mi concentrez mintea. Am stat pana la 7 dim si n-am scris decat 4 pagini, cu o greutate ingrozitoare. Si tocmai in seara cand credeam c-o sa mearga mai bine, cand venisem acasa la 9 1/2, ca sa ma pot ocupa mai devreme. De, asa-i inspiratia, s-o ia dracul!
Acuma, m-am sculat mai devreme, la 2 1/2, ca sa pot merge la tipografii, unde am multa treaba. Mi-a fost foame si-am mancat salam si cascaval inainte de-a va scrie voua. Tocmai bate ora patru.
Inca o noutate inainte de-a sfarsi. Stii ca inca n-am facut nimic cu lemnele la depozitarul cu care am vorbit. Pricina este ca mi-a promis dr. Nanu trei stanjeni de lemne de la Primarie, cu pret ieften, aduse acasa, netaiate. Sper sa le am inainte de venirea voastra, ca sa fii tu linistita.
Asa. Multe, multe sarutari Puicutii, careia-i multumesc pentru scrisoarea draguta, ramanandu-i dator azi cu raspunsul. Iar tie, scumpa nevestica, toate imbratisarile pe care mi le-am inchipuit zadarnic toata noaptea, in vremea cand ma casneam sa lucrez la roman!

Liviu






Scrisoare Liviu Rebreanu 18 august 1920


Aceasta pagina a fost accesata de 1255 ori.
{literal} {/literal}