Scrisoare Liviu Rebreanu 18 octombrie 1918

Scrisoare Liviu Rebreanu 18 octombrie 1918

de Liviu Rebreanu


Iasi, joi 18 oct. 1918


Fanicule drag,



Ieri am intarziat scrisul. A trebuit sa stau si sa pierd vremea pe la Camera din pricina stofei pe care vreau s-o iau negresit. In principiu s-a facut, cred ca peste cateva zile o si iau. Ti-o voi aduce cand voi veni, ceea ce se spera ca va fi foarte curand. In privinta aceasta aici domneste optimismul cel mai mare. Se zice chiar ca nemtii ar fi inceput evacuarea. S-o vedem.
Acuma pe-aici ploua cumplit, dar nu e frig, doar plicticos putin.
Am fost ieri si azi la d-na Bronzescu, pe care am gasit-o in pat; e bolnava. Ea a dat niste hartii prin directorul Casei Bisericilor, dar trebuie sa intervin eu, sa vad sa se faca repede. Cred ca acuma dupa-amiazi sa aranjez; imediat iti telegrafiez tie numarul ausweis-ului. Ea spune c-a primit o depsa de la Bronzescu cum ca vine el aici saptamana asta.
Cu Elvira acum ... S-a impacat, fireste, cu Manolescu, care nu poate trai fara ea. Am facut sau contribuit si eu la impacare considerabil, indemnandu-l pe el. Ea totusi vrea sa plece la Bucuresti. Au facut o interventie speciala, care cred ca-i va aduce ausweis-ul. Ea ar trebui sa plece sambata, dar mai ramane de vazut, daca va veni ausweis-ul pana atunci. Ma intreaba cand ii trimiti ce i-ai cumparat. E foarte multumita si asteapta cu nerabdare. Daca ai ocazie trimite-i. Eu i-am spus ca i-ai cumparat de 5.000 lei, fara a-i specifica ce anume ... Impacandu-se cu Manolescu vrea sa puna mana pe parale de la el. Poate ca atunci sa ma infrupt si eu de ceva. Tu in orice caz sa te faci ca nu stii de chestia certurilor ei; o sa-ti povesteasca ea tot.
Traiesc actualmente intr-o bucurie perpetua ca in sfarsit voi putea poleca in curand. Mult mai doresc ziua aceea. Sper sa vin cu un stoc intreg de scrieri. Lucrez de zor pentru toate actualitatile. Luam Ardealul, maica draga; atunci sa vezi ce perspective vin pentru scriitori!
As vrea sa iau doua portii de stofa, adica vreo sapte metri, din doua feluri. Daca izbutesc, nu stiu de voi mai putea lua si provizii. Am facut insa o interventie pentru ziar, pentru redactori; asa ca poate sa ne dea si de-acolo ceva deosebit directia aprovizionarii.
Sper ca tu te-ai aranjat cu lemnele. O fi frig; sa faceti foc. Dar cu servitoarea?
Daca vine Elvira, o sa-ti trebuiasca negresit.
Dar la teatru ce mai noutati? Cum a iesit Talismanul? Daca vin curand, cum sper, voi sa-mi joc in stagiunea aceasta si piesa mea, sa vedem ce-o iesi din ea.  (Este vorba de comedia Cadrilul, scrisa, intr-o prima versiune, intre 11 mai si 13 iunie 1916, cu intreruperi, pe parcursul a 11 zile)
Mi-a facut, in sfarsit, curat in odaie Cohnoaia. Covorul l-am scos. Nadajduiesc ca nu voi mai avea nevoie sa-mi mature si ca voi pleca inainte de a fi prea murdar.
D-nelor Robert le-am dat o data bilete. Acuma s-au vindecat toti din boala.
La Sorbii ma duc dumineca. Altfel fac menajul in casa regulat. Mi-e mai convenabil. Mananc ca un pasa.
Astept scrisorile tale. Nu mai am noutati, afara de dorul de tine, care e insa vechi de tot, dar din ce in ce mai mare. Te sarut mult, mult si plin de sperante.


Liviu


Puicuta draga,

Mersi de scrisoare. Aflu cu placere ca esti scolarita. Bravo tie. Fata din curte nu merge la scoala. Altfel ce mai faci? Tinela, de-abia asteapta sa vie sa te vada ... Ma intreaba mereu de tine si-ti trimite sarutari.
Iti trimit si eu cinci miliarde de pupaturi.

Tic-Piti







Scrisoare Liviu Rebreanu 18 octombrie 1918


Aceasta pagina a fost accesata de 1601 ori.
{literal} {/literal}