Scrisoare Liviu Rebreanu 1915

Scrisoare Liviu Rebreanu 1915

de Liviu Rebreanu


Bucuresti
marti, 30 iunie 1915



Scumpa mea Fanny,



Am fost foarte ingrijorat toata ziua de ieri ddin pricina ta. Primisem telegrama laconica si asteptam scrisoarea si scrisoarea nu venea. Nu stiam ce-i cu tne. In sfarsit, azi la 11 a.m. am primit si m-am mai linistit putin. Putin.
Degeaba, nu ma pot linisti de tot. Mi se pare mereu ca esti in primejdie, ca ma ameninta ceva din partea ta. Stiu eu ce-i asta? M-am prostit, m-am zapacit, dar am vesnic indoieli care ma rod si ma dor. Poate ca nu-mi dau bine seama ce am, si am ceva. Mi-a facut mai rau intalnirea noastra de o zi. Incepusem sa ma obisnuiesc putin cu lipsa ta. Acuma dorul s-a marit si ma framanta mai mult. N-as fi crezut niciodata sa sufar atata. Nu mai stiu ce sa fac. N-am un pic de rabdare si nici nu pot sa lucrez. Mereu cu gandul la tine si cu vedenii stupide. Eu care consideram gelozia o stupiditate fara seaman, iata-ma mancat si prapadit in ghearele ei ... Dar totusi n-am ce face. Stau si astept si ma zvarcolesc. Si vad ca te iubesc prea mult. M-ai robit prea mult. Fii cuminte, fii buna, fii credincioasa, fii asa cum crezi tu ca trebuie sa fii. As fi un mare nenorocit daca m-as insela.
Treaca lamentarile de la mine. Si nebuniile, si prostiile.
Am venit de la Ploiesti tun, am sosit la 4 1/4. Am gasit aici pe Marioara. I-am adus Puicai un buchet de flori de camp. Atata am putut. I-am aflat bine pe toti, impreuna cu porumbelul, care e oribil cu aripile mutilate, si impreuna cu o ladita de busuioc. Sora ta a venit. Nu si-a luat inca leafa pe vacanta; tocmai pe la 10 iulie s-o ia. A contribuit insa cu 5 lei la piata de ieri - ultimii ei gologani. Pentru azi ne-am invartit de la bacanul nostru. Situatia nu e tocmai infloritoare. Eu n-am putut sa ispravesc inca traducerea. Poate pe maine s-o dau gata si poate sambata sa ma vad cu bani, din care as mai vrea sa dau o raita pe la tine ... Tocmai acum vine Marioara cu propunerea sa-si puna amanet inelul pana iau eu banii ... Toate acestea insa pe tine n-au sa te ingrijeasca caci noi tot ne invartim, orice ar fi. Numai tu sa fii bine si multumita si sa-ti poti ajunge scopul.
In paranteza te saruta toti cu Marioasa, Puia, Rita. Eu raman sa te pup la sfarsit mai lung si mai cu foc.
Moralul zdruncinat al trupei s-a mai indreptat? Vezi, ai grije mare tu sa nu-ti iasa vorbe de pe urma mizeriei de turneu. Cum stai cu paralele? Cauta sa nu duci lipsa de nimic. Imi pare rau ca nu iesi sa vezi orasele prin care treci. Baremi cu atata sa te alegi din turneu, sa cunosti orasele.
Nu mi-ai scris cum ati jucat la Buzau, ati avut lume si succes? Ar fi bine sa se ispraveasca odata dandanaua asta a ta de turneu. Mi-e asa de urat fara tine ... Toata ziua fredonez cantece de dor. Si tot degeaba.
Uite, acum m-am intors de la masa. O masa comandata de sora-ta. Masa buna, dar fara rest din 5 lei. Menu: peste rasol, snitel, clatite. Bun, bun, dar fara rest ... Marioara a fost azi la minister pentru Rita cu Puia.
Adineaori am scris lui Sym pentru Moldova. Astept doua zile si pe urma ma duc chiar eu la Arion. Pe Cantacuzinoaica tot n-am gasit-o. Cand o veni o sa merg tot eu dup rezultat. Joi trec pe la Banca Nationala. Macar de-as scapa odata si de greutatile astea, ca prea m-au plictisit.
Dar acuma, Fanicule scump si iubit, ispravesc. Trebuie sa ma apuc de traducere, s-o da gata pana maine seara.
Te sarut mult si cu dor. Sa fii cuminte, caci eu te pup mereu in gand.
Cu dragoste multa si mare,

Liviu





Scrisoare Liviu Rebreanu 1915


Aceasta pagina a fost accesata de 2053 ori.
{literal} {/literal}