Scrisoare Liviu Rebreanu 1916

Scrisoare Liviu Rebreanu 1916

de Liviu Rebreanu


Bucuresti,

marti, 21 iunie 1916



Fanicule drag,



Deoarece sunt la biroul meu acasa si deoarece ma gandesc la tine, hai sa vorbim, desi prevad ca voi ajunge acasa acolo mai curand ca scrisoarea - caci tot cu tine mi-e mai drag sa vorbesc decat cu oricine alt pe lume.
Sa-ti povestesc toate peripetiile de cand am intrat in Bucuresti pana acum, ora 5,7 fix.
Am luat tramvaiul cu cai de la gara si m-am dus, citind Rampa, drept la Steinberg. In drum, m-am oprit la cofetaria Ionescu din Sf. Gheorghe si am luat o prajitura, caci muream de naduseala. La Steinberg dezastru. Scrisoarea mea s-a primit de-abia ieri, iar Steinberg e plecat in provincie de alataieri. Noroc insa ca fie-sau imi spune ca asta-seara se intoarce, asa ca maine dimineata sper sa transez si maine la 5 d,a, sa fiu la Pitesti. Am lasat manuscrisul la fiul Steinberg si am mers la minister, unde am iscalit statul si mi-am iscalit carnetul. De-acolo iau tramvaiul electric si direct acasa, la 11 1/4. Mosul in poarta ma priveste indata cu stirea ca Sorbii stau tot aici, ca cainele strica florile, ca el le-a udat si aseara, ca Sorbii au plecat de vreo 1/2 ora la casa lor si se intorc aici tocmai seara la 8, ca servitoarea le-a plecat chiar din prima zi. Lucrurile mi se confirma si servitoarea grasa, madame la docteur militaire. Patrund in casa: scara, cum ai lasat-o; baia, closetul, incuiat. Inchid usile de la mijloc si las deschis geamul de la biurou sa scap de naftalina; citesc putin ziare si ma racoresc pana la 12 1/4, cand merg la Imperial, unde gasesc pe dr. Nanu. Povesti. Caut tovarasi de masa. Pica Nigrim, care imi da 2 carti sa scriu ceva de ele si ma invita sa luam masa impreuna la Modern. Plecam si, la braserie, Caton, care ne opreste. Stam pana la 1 1/4 de taifas, la care se adaoga Locusteanu. Mananc la Modern de 7 lei din punga lui Nigrim. La 2 3/4 ne intoarcem la Imperial la un svart. Aici aflu ca Daus e in Bucuresti si sa-l astept seara la Terasa. Taifas 1/4 ora si la 3 1/2 sunt acasa. Apoi acasa ma dezbrac in pielea goala, intind camasa sa se usuce, rasfoiesc pe biurou si ma gandesc la tine si m-apuc sa-ti scriu.
Acum o sa ma imbrac, sa pun scrisoarea la cutie, apoi sa ma rad, sa vad Viata romaneasca la o librarie, sa merg la terasa pentru Daus si Caton (care mi-a cerut adresa de la Valea Mare ca sa-ti scrie in lipsa mea la ilustrata ce-o primit-o cu drag) iar apoi sa mananc, sa viu sa scriu articolul Negutatorul de arome si sa ma culc pe canapea, pe cearceaful de baie si pe un puisor gasit imbracat in patul Puicutii, pe care o pup d-aici la repezeala.
Hait, sfarsit cu multe pupaciuni, ca poate-ti mai scriu si diseara ... Nu, inca ceva. Am facut socoteala cheltuielilor: 9 lei 95 bani pana in clipa aceasta. Fantastic!? Batu-v-ar Dumnezeu si Maica Domnului - cu drag.



Liviu






Scrisoare Liviu Rebreanu 1916


Aceasta pagina a fost accesata de 1287 ori.
{literal} {/literal}