Scrisoare Liviu Rebreanu 19 aprilie 1923

Scrisoare Liviu Rebreanu 19 aprilie 1923

de Liviu Rebreanu


Cluj, 19 aprilie 1923


Fanny draga,


S-o iau pe rand ... Cum ti-o fi spus Puica, am avut un vagon admirabil si prin urmare am calatorit princiar. Eu mi-am luat compartiment intreg si la 10 seara, in pijama, m-am intins pe canapea, imbodorit in tartan, si am dormit pana a doua zi, miercuri la 8 dim. Mi-a fost insa frig, fiindca pe-aici a dat o boare grava de raceala care nu stiu cat va tine.
La Aiud s-a urcta Sorbul, voinic, sanatos. Am sosit exact la Cluj. In gara ne asteptau general Petala, col. Vladescu, primarul orasului (nu stiu cum il cheama), Agarbiceanu (din partea presei), Barsan (din partea artistilor), Emil Isac, din partea nu stiu cui, o delegatie de studenti ... Am fost condusi in sala de onoare a garii, unde s-au tinut discursuri. Pe mine ma mai asteptau pe peron toata familia Galan, rugandu-ma din nou sa trag la ei, ceea ce am si facut. In trasurile primariei ne-am dus la gazde (ceilalti toti la hotel), eu cu Sorbul la Galan, sa ne curatim putin si apoi la ora unu sa mergem la masa la generalul Petala. A fost o masa foarte copioasa si nobila,  care a durat pana la 4 d.a. A luat parte si Sorbul, impreuna cu toti scriitorii, plus d-nele Eftimiu si Barsan. Inainte de masa insa eu fusesem cu Sorbul la Seni, pe care nu la-m gasit in Cluj, fiind in inspectie.
La 5 d.a. am facut o vizita eu la fostul prefect Metes, cu a carui nevasta am copilarit. Pe urma a trebuit, la 7 1/2 sa mananc la Galan, desi masa oficiala era anuntata dupa reprezentatia de gala de la Opera, care s-a dat in onoarea noastra. La opera am fost in smocking. Scriitorii impreuna cu gen. Petala am oferit interpretei principale (d-na Pop) un cos de flori. S-a cantat Samson si Dalila, bine. Dupa spectacol a fost o masa intima la un restaurant.
Astazi, joi, pe la 10 1/2 - 12 1/2, am vizitat teatrul vechi parasit si biblioteca universitatii, o minune. Sorbul care ieri d.a. la 4 plecase acasa, azi a venit din nou si am fost la Seni, tot degeaba, deoarece nu s-a intors din inspectie. Dejunul l-am luat cu toti la Zaharia, iar la 3 1/2 a plecat cu automobile de am vizitat manufactura de tutun, fabrica de piele si ghete Renner, precum si fabrica de bere Zell. Eu cu Corneliu si Minulescu ne-am dus intre timp de am lasat carti de vizita la toate redactiile romanesti si unguresti, precum si la episcopul Ivan, la Maniu, si Vaida, care m-au imbratisat deosebit de calduros pe mine. La fabrica de bere ni s-a oferit o masa.
Diseara trebuie sa merggem la teatrul unguresc un act si apoi la teatrul romanesc, unde e iar o reprezentatie de gala in onoarea noastra. Despre acestea iti voi scrie pe urma, precum si despre sezatoarea si banchetul care vor fi maine.
Cum vezi, n-avem o clipa libera. Ti-am trimis niste ilustrate si Puicutii. Sunt curios cum merge Plicul. Printre toate insa mi-am adus amitne ceva ce ma ingrijoreaza. Stii, draga Fanny, ca una din politele mele de la Blank expira la 26 cor. Am uitat ca pamantul si mie- sa nu-ti inchipui ca-i vreo nenorocire si sa te alarmezi daca vei primi instiintarea obisnuita. Uite ce sa faci, Fanicule! Iti trimit aici o polita iscalita gata de mine. Cu asta te duci la Banca Blank ... Adica nu! Nu-ti mai trimit tie polita, sa nu te aalrmezi degeaba. Cornleiu tot pleaca poimaine de aici la Bucuresti. Ii dau lui polita si insarcinarea s-o reguleze. Tu sa n-ai nici o grije!
Asa, maicuta! ... Voi ce faceti? ... Plicul merge bine? Dar Puica? Matematica? ... Mi-e dor de voi, mult ... Va imbratisez cu drag.


Liviu




Scrisoare Liviu Rebreanu 19 aprilie 1923


Aceasta pagina a fost accesata de 1171 ori.
{literal} {/literal}