Scrisoare Liviu Rebreanu 20 iulie 1924

Scrisoare Liviu Rebreanu 20 iulie 1924

de Liviu Rebreanu


Bucuresti, 20 iulie 1924


Mult iubitele mele suflete,



Am avut o noapte sterila.
Ieri am iesit de-acasa tarziu si n-am facut absolut nimic in oras. Adevarat insa ca de la 8 1/2 pana la 10 1/2 m-a asasinat un deputat national, dr. Lascu. A fosr ceva spaimantator si nu puteam scapa, si nici nu prea voiam, caci, intr-un ocean de nerozii si balbaieli, spunea si lucruri interesate din ocupatia Budapestei.
Probabil ca conversatia asta mi-a ucis orice inspiratie. Am vrut sa scriu pe urma cronica teatrala; in zadar. Atunci la 2 m-am culcat si m-am sculat la 6 sa incerc din nou. Tot in zadar. Acuma m-am apucat de citit, sa-mi mai adun material.
Adevarat ca e si nesus de greu ceea ce fac eu acuma. Inspiratia se izbeste in fiece clipa de piedici, de necunoasterea cutarui amanunt al epocei. Asa, de pilda, pe eroul meu din anul 3 000 inainte de Christos trebuie sa-l fac mare agricultor. Ei bine sunt o groaza de amanunte pentru care trebuie sa consult mereu izvoare. Exista pe vremea aceea plugul si cum era? Cum erau casele? Ce mobilier aveau? Etc. In sfarsit, multe de toate. Apoi unde pui incurcatura cu numele. In carti se intrebuinteaza de obicei numele de azi ale oraselor sau cele din epoca greco-romana; mie imi trebuie cele vechi egiptene...
Incet-incet insa merge si sper ca va iesi ce n-am mai fost in nici o literatura. Doamne-ajuta!
In piata se afla zmeura cu 30 lei kg. Voi da sa va faca si vreun kg. dulceata de zmeura.
Poimaine seara santem impreuna. Poate ca nici nu va mai scriu daca la noapte voi avea noroc la scris.
Toate imbratisarile cu toata dragostea

Liviu





Scrisoare Liviu Rebreanu 20 iulie 1924


Aceasta pagina a fost accesata de 1306 ori.
{literal} {/literal}