Scrisoare Liviu Rebreanu 20 iulie 1929

Scrisoare Liviu Rebreanu 20 iulie 1929

de Liviu Rebreanu


Sambata, 20 iulie 1929, Orlat

Mult iubitele mele amandoua,



Tare mi-e drag in fiece dimineata cand primesc slovele voastre bune. Ele sant toata distractia mea aici, plus masa de seara a copiilor, de la care nu lipsesc niciodata. Incolo Craisorul si numai Craisorul. Merge bine, dar cu sfortarea necesara. Sant acum perfec antrenat si, sa va spun drept, imi pare rau de orice moment pierdut. Dupa-mesele le socoteam ca ragazuri de odihna. Am renuntat si regulat, dupa dejun, mai stau doua-trei ore la biurou, mai ales cand noptile n-au fost destul de fructuoase.
Dar sa trec peste astea, care sant afacerile mele cotidiene. V-am scris ca lunea trecuta am fost la Bucuresti, de unde de altfel v-am trimis si o scrisoare cam in stil telegrafic, fiindca am stat toata ziua prins cu nenumarate afaceri. De altfel, luni noaptea am si plecat, incat marti la 10 1/2 am fost iar aici la treaba. Indeosebi m-am bucurat ca am terminat cu Teatrul Mic, pe care, v-am spus, l-am inchiriat pentru Teatrul National, incat la toamna vom avea doua teatre. Pentru miercuri comandasem aici, inca de la Bucuresti, telegrafic, pe Plopeanu, care se afla la Calimanesti, a-i dau indicatii pentru facerea contractului. A si venit cu automobilul si intr-o ora l-am expediat, incat am ramas liber. Astea mi-au fost noutatile exterioare. Cred ca nu voi mai avea nici una pana la sfarsitul lunii. Cel mult poate sa mai vie in vizita "viitorul", care pana acuma n-a sosit si care e vorba sa vie impreuna cu Anuta si Galan. Dar despre el v-am scris cat am crezut necesar.
Sunt adorabile fotografiile Puicutii. Dar contele vostru totusi exagereaza putin: ar putea sa mai fotografieze si pe nevasta ea, s-o vedem si pe ea pe plaja de la Lido. Si despre conte v-am scris de alfel destul.
Mi-au sosit cateva exemplare din Servilia in italieneste. Cred ca e de prisos sa va trimit eu de aici, cand puteti gasi acolo cartea la orice librarie; costa 7 lire. A aparut la Editura Maia din Milano. Volumul e foarte simpatic si editorul mi-l insoteste cu multe vorbe frumoase, dar bani deloc. O mica suma forfetara a platit traducatorului.
Si acuma sa ma cert cu voi pe chestiile banesti. Cum se poate sa nu-mi scrieti voi cat costa trenul Venezia-Paris ca sa va pot trimite banii din vreme, mai ales cand vedeti cat de greu circula scrisorile, ca trebuiesc 5-6-7 zile pana se primesc? Eu am mereu nespusa grija sa nu ramaneti acolo fara bani, incat sa nu va mai puteti misca din loc. Si iarasi nu pot trimite in vant banii la Venetia, ca sa mai pierduti in zadar prin shimbarea lor in franci francezi, Tot sper ca in vreo scrisoare voi gasi o lamurire in chestia asta, cu atat mai mult ca doar sa spusese de acasa ca indata ce sositi, dupa ce va veti orienta in Venezia, sa va interesati de costul biletelor si sa-mi scrieti. Dar tot sper ca intr-una din zilele acestea voi primi informatiile necesare ca sa ma linistesc cu situatia voastra financiara.
Caci altfel eu as fi foarte multumit. Avansez cu scrisul, n-am nici o grija speciala, doar Tita ma piseaza cate nitel cu proiectele ei matrimoniale, dar cu ea ispravesc repede, cand nu-mi convine. Si sant deosebit de multumit cand va stiu pe voi multumite.
Gata. Va imbratisez din toata inima

Liviu



In sfarsit! A sosit si scrisoarea cu indicatiile! ... Uite cum fac: eu va trimit acuma, telegrafic, la Venezia, prin Banca Albina din Sibiu, care lucreaza cu Banca Comerciala Italiana, 600 lire italiene. Vezi dar ca trimit aproape dublu decat spui tu, Fanisor. Banii italieni ce-ti vor raane ii schimbi in franci francezi cu o zi inainte de plecarea. In acelasi timp va trimit la Paris 3.500 franci la Banca Marmorosch-Blank (Place Vendome). Banii italieni probabil ca-i veti fi primit de mult inaintea scrisorii, veti fi anuntate acasa de primire si, pe baza pasaportului, ii veti ridica. La Paris insa trebuie sa mergi tu la naca, cu pasaportul si sa ceri banii. Ca sa fii in curent, noteaza-ti: 3.500 franci, trimisi de mine prin Banca Albina din Sibiu, Banca Albina ii expediaza la Banque Belge din Paris, care la randul ei ii transmite Bancii Marmorosch-Blank. Tu insa nu te interesezi de asta, ci mergi la Blank, unde vei gasi banii. Alti bani la Paris va voi trimite la 1 august din Bucuresti. Asa, si cu noroc!

L.








Scrisoare Liviu Rebreanu 20 iulie 1929


Aceasta pagina a fost accesata de 1159 ori.
{literal} {/literal}