Scrisoare Liviu Rebreanu 22 aprilie 1923

Scrisoare Liviu Rebreanu 22 aprilie 1923

de Liviu Rebreanu


Oradea Mare, 22 apr. 1923


Iubita mea jumatate,



A doua zi in Oradea Mare, dumineca. Inainte de amiazi ne-am odihnit. Masa am luat-o la gazda mea, niste oameni extrem de amabili, o masa bogata, argintata, fireste. Apoi am stat de conversatie pana aproape de 3 1/2 cand m-am pus in gala pentru sezatoarea care avea sa inceapa la 5.
Lume arhiplin, dar publicul nepregatit pentru literatura, pentru lucruri mai subtiri. Galeria era indesata de mici elevi de liceu care nu stiau sa pastreze cuvenita tacere. Am citit cu totii si ne-am bucurat de multe aplauze. Succesul l-am avut cam toti deopotriva. Am fost incadrati de corul elevilor si elevelor de la liceele de-aici care au cantat diverse arii romanesti, precum si de o orchestra militara pentru a umple pauzele. S-a sfarsit la 7 1/2.
Indata a trecut lumea aleasa de la teatru in sala de onoare a prefecturii, unde "Reuniunea Doamnelor Romane" a organizat un ceai dansant in cinstea noastra. Lume, ofiteri multi, dans, ceaiuri, prajituri, sandisuri etc. La 9 1/2 eu cu gazdele mele ne-am intors acasa sa mancam, pe urma la 11, impreuna cu Zigre, ne-am dus iar la ceai, unde dansul era in toi. Dar noi n-am mai stat decat cateva minute si am iesit sa ne plimbam putin, apoi am venit sa ne culcam, caci maine o sa fim trambalati toata ziua cu vizite.
Si acuma iata-ma aiici, la conversatie cu tine, cea doritoare de-a conversa cu mine cel ce ma sustrag mereu de la conversatii. Dar baremi de-as avea si eu raspunsuri! Asa insa vorbesc mereu de unul singur si vesnic aceleasi primiri si flaeacuri. Daca vrei sa-mi comunici ceva telegrafic, fa-mi adresa asa: "Liviu Rebreanu, din turneul scriitorilor romani (orasul cutare)". Desi mai bine s-aveti putintica rabdare, caci indata dupa Aiud o sa ma reped la voi!
Puica cu scoala ce face? Problemele? ... Aveti parale? Va lipseste ceva? ... Vezi, sa fiti bine cu toate celea! .... Cum mai merge Plicul?
Va las cu drag si cu imbratisari,

Liviu






Scrisoare Liviu Rebreanu 22 aprilie 1923


Aceasta pagina a fost accesata de 1257 ori.
{literal} {/literal}