Scrisoare Liviu Rebreanu 22 iunie 1934

Scrisoare Liviu Rebreanu 22 iunie 1934

de Liviu Rebreanu


Paris, 22 iunie 1934, vineri

Iubita mea sotioara,




Aseara la 6,10 am sosit la Paris. Am tras la Hotel des Deux Mondes, precum ti-am scris mereu. Inainte chiar de a vedea camera rezervata mie, m-am itneresa la portar de scrisoarea ta. Nimic. In schimb Corneliu a gasit una, de la nu stiu cine. Era si natural ca eu, care iti scriu in fiecare zi, sa n-am nici un cuvant, iar el, care n-a scris nimic, sa primeasca totusi raspuns. Drept represalii m-am gandit aseara sa nu-ti mai scriu nici eu decat cel mult o carte ilustrata, ca orice barbat care se respecta. Hotararea am respectat-o aseara. Acuma, indata ce am deschis ochii, m-am razgandit, mai ales ca ma visasem acasa. Si deci inainte de a iesi in oras sa-mi continui comunicarile.
Miercuri seara, cum ti-am scris, de la banchet am venit sa-mi fac bagajele. Am stat foarte tarziu. Geamantanul nou l-am umplut numai cu cumparaturile de la Londra, plus fracul si smokingul de care nu vreau sa mai am nevoie pana acasa. Ieri dimineata, la 9 1/2, a venit de la legatie un om care mi-a adus adresa de curier si care a sigiliat geamantanul, incat sa nu mai pot umbla in el pana la Bucuresti. Atunci m-am gandit ca, de-as avea parale sa cumpar multe lucruri si la Paris, as cere si de la Cezianu, la Paris, un curier. Din nenorocire parale sint slabe de tot...
Am platit hotelul, bacsisuri. La 10 1/2 eram in gara Victoria Ciotori, reprezentant al legatiei, ne-a tinut de urat pana la 11 fix, cand am pornit spre Dover, unde a sosit bine la 1 d.a. Ne-am imbarcat indat pe vaporul Canterbury. La 2 1/4 debarcam la Calais, dupa ce pe vapor  am luat o masa destul de buna. La 2,45 plecam de la Calais spre Paris, unde ajungem la 6,10 precis.
Hotelul e bun, dar nu sant multumit de camera ce am cu 45 franci pe zi. Am cerut sa mi-o schimbe, altfel trec la Helder, unde, desi primitiv, e mai simpatic. Sper insa ca nu va trebui sa-mi pun amenintarea in practica.
Dupa ce m-am curatat putin, am iesit pe la 8 seara cu Corneliu in oras. Am luat o cafea proasta la Cafe de la Praix, apoi ne-am plimbat putin. A inceput sa taraie ploaia. Am intrat la cinema Paramount. Nimic deosebit. Pe urma la 11 1/2, pe Avenue de l'Opera, aproape de hotelul nostru, ne-am oprit la o cafenea, a luat o asieta engleza si o bere. Si la 12 am sosit la hotel, unde am stat pana la 2 sa-mi aranjez socotelile, ca sa vad cum si ce voi putea cumpara. Sper totusi ca voi putea face fata tuturor angajamentelor.
Azi la 12 vreau sa vedem pe Cezianu; la 4 d.a. santem invitati la radiofonia franceza, in Rue Grenelle, sa ne arate ce au. Pe urma vin cumparaturile.
M-am intins prea mult. Te imbratisez, draga Fanny, mereu ca prostul

Liviu





Scrisoare Liviu Rebreanu 22 iunie 1934


Aceasta pagina a fost accesata de 1278 ori.
{literal} {/literal}