Scrisoare Liviu Rebreanu 23 martie 1942

Scrisoare Liviu Rebreanu 23 martie 1942

de Liviu Rebreanu


Luni, 23 . III. 1942, Zagreb

Draga Fanny,



Profit ca pleaca seful de presa croat la Bucuresti ca sa-ti trimit cateva randuri. Mai cu seama sa-ti povestesc pataniile pe scurt, ca te intereseaza suetele.
Am calatorit foarte bine si linistit pana la Budapesta, unde eram asteptat de seful si consilierul de presa roman, ca si de un consilier de la legatia croata, care mi-a oferit biletul de tren pana la Zagreb. Consilierul nostru m-a dus acasa la el ca sa ma aranjez pentru a merge apoi la masa la ministrul nostru, Eugen Filotti. Au fost vreo zece persoane diplomatice, fara nimic deosebit afara de discursul lui Misu Antonescu care a facut la Pesta o impresie teribila. La 6 d.a. am fost invitat la ministrul Croatiei, la un mic ceai, iar seara mi-au oferit consilierii de presa o masa la restaurantul garii. La 11 seara am plecat mai departe spre Zagreb, unde am ajuns a doua zi, adica sambata, la 12 1/2. Eram asteptat de toata legatia noastra, in frunte cu ministrul Buzdugan, de reprezentanti ai ministerelor de Externe, Propaganda si Instructie. Am tras la Hotelul Esplanade, unde aveam rezervat un apartament de trei camere (din nenorocire insa caloriferele merg prost, incat am rabdat de frig de m-am omorat). Dejunul mi-a fost oferit la hotel de catre directorul presei de la Externe si presedintele scriitorilor croati. Numai vreo 12 persoane.
La 3 am facut o vizita la Directia generala a teatrelor, unde mi s-au tinut discursuri si am raspuns. La 4 am facut o vizita Academiei Croate. La 5 am vizitat pe ministrul Instructiei. La 6, o vizita la ministrul de Externe. La 6 1/2 receptie la Legatia Romana, vreo 50 de persoane din toate straturile - foarte reusita. La 8 audienta la seful statului, poglavnicul Ante Pavelici, care a durat o ora. La 9 am fost sa aud un act de teatru: la 9 1/2 am fost la un concert Wagner, dupa care am fost primit de primul ministru, maresal Kvaternik. Dupa concert, la Buzdugan intre intimi, la o masa usoara cu sampanie si cafea pana la 2 noaptea.
Dumineca la 10 dim a trebuit sa vizitez un sat, Sestine, pentru folclor, apoi la 11 1/2, biblioteca Universitatii. La 1 1/2 a fost un banchet oferit de scriitorii croati: circa 40 oameni, reusit. Fireste, a trebuit sa raspund cu discurs nemtesc, improvizat. La 4 d.a., primirea ziaristilor pentru interviuri. La 8 seara, conferinta cu o sala frumoasa, arhiplina. Au participat 7 ministri si toate notabilitatile, iar un text am fost rugat direct de poglavnic sa i-l trimit, ceea ce s-a facut. Am avut succes, fireste, cu conferinta. Pe urma a venit un alt banchet oferit de Directia generala a teatrelor.
Acuma, la 11 1/2 plec spre Viena-Weimar. O sa vie la gara multa lume. Dar cel putin scap de tambalau.
Te pup, mult, ca pe toti.

Liviu







Scrisoare Liviu Rebreanu 23 martie 1942


Aceasta pagina a fost accesata de 1118 ori.
{literal} {/literal}