Scrisoare Liviu Rebreanu 24 octombrie 1918

Scrisoare Liviu Rebreanu 24 octombrie 1918

de Liviu Rebreanu


Iasi, miercuri 24 oct. 1918


Fanny draga,



Ieri ti-am scris indata ce am sosit de la Chisinau. Ti-am scris scurt, fiindca eram obosit si m-am culcat indata. Acum sa-ti povestesc. Am plecat la Chisinau dumineca seara la 11 1/2, cu un vagon special - reprezentantii pesei. Se serba acolo deschiderea primului an judecatoresc roman in Basarabia, cu solemnitate mare. Am sosit acolo luni la 9 dim. Pana la 11, cand s-a inceput serbarea, am fost oaspetii vicepresedintelui Camerei. Sebarea oficiala a tinut pana la 2 d.a., cand a urmat un banchet monstru, care a durat pana la 7 seara. A fost chiulhan mare, la care au luat parte peste 100 persoane, cu ministrii basarabeni, magistrtai superiori etc. Mimi Gogu-Pelivan n-am vazut-o deloc. Cum am fost ocupat absolut toata ziua, cu afacerile oficiale, n-am putut sa merg nici macar la Irina chicoara, unde poate as fi luat nitel zahar. Nu-i nimic insa; ministrul Mitilineu, ai carui mosafiri am fost, ne-a daruit fiecaruia cate cinci sute lei. Vezi deci ca n-am fost degeaba. Dar am avut acolo si un incident, destul de neplacut. Dupa banchet, stand de vorba cu cativa ardeleni, mi-au imputat ca scriu la Lumina. In acelasi timp m-am pomenit cu altii care m-au atacat. A urmat o mica paruiala, am sters-o mai repegior, ca sa nu se ingroase. N-am nimic, nici nu-s lovit. Dar acuma pot sa pozez in victima Luminei. Incidentul, fireste, n-are nici o importanta; ti-l spun doar ca sa fii in curent cu toate.
Azi-dim a avenit curierul cu paltonul. Sa traiesti, Fanicule scump. Am primit paltonul, galosii si fularul. Nu-i frig inca, poatte insa c-o sa-mi prinda bine pe drum, peste cateva zile, cand voi pleca acasa. Sa traiesti inca o data si sa fii sanatoasa si rabdatoare. Mi-a transmis curierul sarutarile voastre dragi! Dar scrisoarea ta a fost cam rece. Am inteles, fireste, ca nu primisesi scrisorile mele in care-ti raspundeam la toate. Acelea de care te plangi ca sant scurte sant scrise la repezeala, atunci cand am aflat ca pleaca un curier totusi, desi se intrerupsese linia Marasesti. Nu trebuie sa vezi in ele decat semne de dragoste, care profita de orice prilej pentru a-ti arata ca traiesc si ca ma gandesc numai la tine, maicuta draga. Cu intreruperea circulatiei pe la Marasesti, scrisorile intarzie. Sa nu te prinda mirarea ca nici eu n-am mai primit de la tine cam de multisor nimic, afara de doua randuri de la Bratisteanu-Scena. Eu, de cate ori am prilejul sa-ti scriu macar o vorba, o fac, ca legatura intre noi sa continue neincetat.
Am transmis scrisorile pentru Marioara si Elvira. Sorbii sant ingrijorati din cauza paltonului. Nu l-au primit inca. Faceai bine sa-l fi pus impreuna cu al meu. Acuma scrie-mi prin cine i l-a tirmis Beldie, ca sa stie sa se intereseze. Elvira iti trimite sarutari si-ti pregateste sapunul, pe care ti-l voi trimite sau aduce chiar eu.
Alte noutati intime nu sant. Dar sunt noutati politice. Chiar acuma guvernul Marghiloman a demisionat si s-a prezentat Camerei un guvern Coanda, compus mai mult din generali. Camera s-a inchis. Nu se stie inca ce va face noul guvern. Se vorbeste de o mobilizare sau cel putin de o concentrare. Trupele romanesti au si intrat in Bucovina. Se crede ca chiar maine vor intra si in Ardeal. Nu se stie daca vor continua legaturile cu Bucurestii. Vom vedea. Eu iti voi scrie zilnic cat vor merge curieri sau cat va merge cineva. In orice caz, se crede ca nemtii vor fi dezarmati sau goniti imediat din tara. Astfel ca foarte curand eu tot langa tine voi fi. Chiar daca s-ar face mobilizare ori concentrare, aceasta nu va face decat sa grabeasca venirea noastra la Bucuresti.
Tu fii linistita si aranjeaza-te bine. Eu iti voi aduce sper multe lucruri, fiindca acuma am gologani. Maine e vorba sa luam alimente diferite de la directia aprovizionarii. Iaca cam ce: iofca, bomboane, coniac, rom, miere, zahar, nuci, piper, sare de lamaie, sapun de rufe (a 5 lei kg), conserve diverse, pesmeti de ceai etc. Fireste, nu se stie daca ne va da din toate si cat ne va da. Tot maine speram sa luam si stofele.
Traim vremuri mari de tot, Fanicule scump. Iti inchipui tu cat sunt de nerabdator ... In cateva zile se aranjeaza insa tot si vor urma vremuri fericite de-acuma. Pana la Craciun se spera ca va fi pace generala.
Aici e mare entuziasm. Vremea e potrivita, dar nu e frig deloc. N-am facut foc inca si nici lemne n-am luat, fiindca nu mi-e frig. Urmez gimnastica in vederea intalnirii noastre dorite. N-am nevoie de nimic. Ma mangai cu dragostea ta, care ramane vie.
Mare bucurie mi-a facut vestea ca Puicuta invata in casa. De altfel iti scrisesem ca asta ar fi dorinta mea si ca nu-mi spune nimic mersul la scoala, intre copiii de tot soiul. Bravo tie, Fanicule drag. Fii energica si increzatoare. Mai ia lemne ca sa fii aprovizionata, stii cum esti tu friguroasa.
Imi pregatesc bagajele. Voi veni si cu 25 kg fasole alba Alte legume nu iau, daca zici ca iai de-acolo.
Te sarut mult, mult, draga mea nevestica dulce, si pe mine.


Liviu


Dar Puicutii cate bilioane de sarutari pentru scrisorica ei dragalasa?
Ti-am scris la Camera, unde tocmai a avut loc schimbarea de guvern.






Scrisoare Liviu Rebreanu 24 octombrie 1918


Aceasta pagina a fost accesata de 1346 ori.
{literal} {/literal}