Scrisoare Liviu Rebreanu 25 octombrie 1928

Scrisoare Liviu Rebreanu 25 octombrie 1928

de Liviu Rebreanu


Bucuresti, 25 octomvre 1928


Mult iubitele si doritele mele,




In loc de ieri va fac azi scrisoarea pe care am fagaduit-o prin avion. Ieri a trebuit sa ma informez cum circula posta aeriana, in cat timp ajunge la Paris. Mi s-a spus la posta ca ajunge in doua zile. Sa vedem.
Ieri n-am avut mare luru de noutati. O intrevedere cu Editura Eminescu, pentru scoaterea unei gazete literare, in genul cum a fost Miscarea. Voi stiti despre propunerea aceasta, a doar e veche si am tot amanat-o. In sfarsit aseara am convenit, cel putin in linii mari. Eu am fixat o leafa de 15. 000 lei pentru mine, cu participare si la beneficii, daca vor fi, evident. Au admis fara nici o discutie. Asa ca ramane doar sa facem si un contract scris, cu obligatia pentru ei de a scoate gazeta, indiferent de cum ar merge, cel putin un an etc.
Pe urma am mai avut o vizita la Societate, pe Benvenisti. A venit in realitate sa-mi ceara sa-mi editeze el Craisorul, oferindu-mi cat vreau eu. Fireste, nu se mai poate. I-am promis pentru viitor, cu alta ocazie. Mi-a spus ca Fanuta lor s-a maritat (primisem invitatia, dar m-am facut ca nu stiu, fiindca-i parea rau ca n-am fost la nunta) si e plecata in voiaj de nunta la Paris. Mi-a cerut adresa voastra, sa o scriu tinerilor casatoriti, care doresc sa va viziteze. Evident ca nu i-am putut-o refuza.
Seara am fost la premiera lui Sorbul. A avut mult succes de public, de ilaritate. S-a ras toata seara. Dar presa e contra lui. Generalul Nicoleanu a plecat ostentativ dupa actul doi, injurand ca asemenea porcarii nu sant demne de National. Prostii! Tot asa de indignat era Seicaru si altii din banda lui. In sfarsit, va avea o presa proasta, ar eu cred ca serie va face totusi, daca nu-l va abandona Corneliu de frica gazetelor. Ziarele care au aparut asta-seara toate sant scaldate. Drept sa spun mie mi-a placut mult mai mult decat la citire. A si fost jucata foarte bine si cu antren. El, fireste, e mahnit din pricina presei. Cred. De altfel asta-seara pleaca, in sfarsit, acasa, dupa o lipsa cam de doua saptamani. In acest timp, dumineca trecuta s-a jucat Neamul Soimarestilor la Cernauti. A avut o pozna si acolo. S-a dus sa asiste la premiera. A sosit dumineca dimineata la Cernauti. Credea ca va fi asteptat. Nu-l astepta nimeni. S-a dus la teatru - era o serbare la care asista si ministrul, nu l-a luat nimeni in seama. Furios s-a dus la un hotel si s-a culcat, lasand vorba la teatru ca a venit. Pe la 5 d.a. s-a sculat. Nimeni nu-l cautase. Atunci, in culmea revoltei, s-a repezit la gara si s-a intors inapoi la Bucuresti, fara sa mai dea pe la teatru si fara sa astepte spectacolul premierei sale. Sorbulism, de!
Maine la dejun sant invitat la Vladescu - d-na Cosbuc (care s-a intors acasa). Pentru dumineca m-a invitat Benvenisti, dar nu i-am promis inca nimic precis.
Astea sant toate noutatile mele.
Acuma raspunsul la scrisorile tale, Fanisor, primite amandoua deodata, acum, la 7 seara, de la 20 si 22 octomvre, adica de sambata si de luni. Cea de luni vad ca a venit foarte bine.
Pentru toate stirile ce-mi dai despre voi, sa traiesti. Astea sant mangaieoare pentru mine si linisttioare. Dar nu-mi spuneti daca s-a inscris deja Puicuta sau inca n-au inceput inscrierile? Ar fi bine ca, inainte de a pleca, sa o lasi pe ea complect aranjata si la Universitate.
Si, iarasi, Fanisor draga, socotelile banesti. Nu fi ingrijorata deloc, vezi-ti linistita de trenuri, cauta sa-ti faci toate cat mai frumoase - asta sa-ti fie preocuparea. Lasa tu banii, ca am sa-i gasesc eu si fara concursul tau. Ce Dumnezeu, 50.000 lei sa nu gasesc?
In sfarsit, am aflat cifra ce-ti trebuie: 2.500 fr. Bine. Veti primi 7.000 fr. in total. Din suma asta va trebui sa te echilibrezi. Vor fi 3.000 fr. pentru Puicuta si cumparaturile d-nei Valdescu (cum ti-am mai scris), iar 4.000 fr. pentru tine,  din care insa va trebui sa-ti cumperi si biletul de caaltorie pana acasa. Daca iti trebuie chiar 2.500 fr. la cumparaturi, atunci iti raman 1.500 fr. pentru drum si deci mi se pare ca nu mai poti veni cu vagon de dormit - ar fi pacat pentru tine care suferi calatorind prost. Nu stiu bine cat a costat pe Puica trenul. O sa vezi tu la amanuntele astea. In orice caz din sma asta ai sa te poti aranja perfect si tu, si sa ramaie si Puicuta multumita.
Banii sper sa vi-i trimit zilele astea. Vi-i trimit telegrafic si deci fii linistita ca ii vei primi la timp. N-ar strica insa daca te-ai potrivi asa incat sa profiti putin acolo de rochile-ti superbe, sa nu te vaza Elvira si Bonelele diverse numai cu zdrente de-aici.
Dar lasa ca va mai scriu si maine. Pupa pe Puisor de un milion de ori si pentru mine care va imbratisez mult.

Liviu







Scrisoare Liviu Rebreanu 25 octombrie 1928


Aceasta pagina a fost accesata de 1182 ori.
{literal} {/literal}