Scrisoare Liviu Rebreanu 26 octombrie 1928

Scrisoare Liviu Rebreanu 26 octombrie 1928

de Liviu Rebreanu


Bucuresti, 26 octomvre 1928


Iubitele mele instrainate,



V-am trimis azi o scrisoare mai lunga prin avion. Sper sa o primiti bine si repede. Daca vedeti ca, intr-adevar, a facut numai 48 ore, incercati sa-mi scrieti si voi prin posta aeriana, ca sa fiu mai apropiat de voi baremi prin scris.
Fireste ca acuma mare lucru de noutati nu voi avea. Cum v-am mai scris ieri, azi am mancat la dejun la Vladescu. D-na Cosbuc a venit acasa si deci ea a fost amfitrioana. A fost masa buna: supa de gaina cu bucati, sarmale foarte bune cu slanina afumata si carne de porc (attrape, Puisor, pooorc!) friptura de gaina, placinta cu branza, struguri, cafea...
Am avut insa o mare ingrijorare astazi. Stiti ca Sorbul a plecat aseara spre casa cu simplonul. Or, azi, cand m-am trezit, aud Universul special. Trimit sa-l ia. O groaznica catastrofa de tren: simptonul plecat aseara, deci cu care a plecat Sorbul, s-a ciocnit langa Slatina, intr-o gara mica, cu acceleratul ce venea dinspre Severin. Au fost 30 morti si vreo 50 aniti. Va inchipuiti spaima mea sa nu fie si Sorbulica printre vitime. M-am dus la Universul, unde sosise telegrama cu lista mortilor identificati. Din fericire, nu era numele lui. Totusi mai erau multi neidentificati si apoi ranitii, dintre care unii mortal. Am rugat si pe cei de la Dimineata sa se intereseze de soarta lui bietul Sorbulica. Pana asta-seara la 11, nu mi s-a comunicat nimic rau, ceea ce inseamna ca probabil n-a patit nimica grav ... Si cand te gandesti ca aseara aproape m-am certat cu el sa nu plece, caci era vorba sa vie si el la masa, si sa stea sa plece azi, dupa ce va vedea cum i-a iesit piesa cu modificarea ce-a facut-o la sfarsitul actului intai. N-a vrut sa stea in ruptul capului, parca l-a atras primejdia. Acuma cel putin sa fie scapat numai cu spaima!
Am mai fost dupa-amiazi, pe la 5 pana la 6, la Lovinescu pentru a discuta si cu el asupra gazetei ce vreau s-o scot. Apoi la 7-8 am avut o conferinta la Societate in chestia unei reviste de propaganda romaneasca in Germania, pe care ar fi s-o editezze statul, dar la care eu nu vreau sa particip decat acuma, la inceput, cu sfatul, fiindca nu mai am deloc timp disponibil.
Am vorbit de asemenea in chestia banilor pentru voi la Cartea Romaneasca, ca sa vi-i pot expedia la timp. Ceea ce se va si face.
Altfel aici la noi toate bune si in ordine. Tinca a spalat rufele ce erau murdare. Am mai cumparat azi untdelemn pentru candela, in sfarsit bine...
Dar azi n-am ai primit de la voi nici o veste. Poate maine!
Va imbratiseaza cu mult dor pe amandoua.

Liviu




Scrisoare Liviu Rebreanu 26 octombrie 1928


Aceasta pagina a fost accesata de 1237 ori.
{literal} {/literal}