Scrisoare Liviu Rebreanu 27 octombrie 1918

Scrisoare Liviu Rebreanu 27 octombrie 1918

de Liviu Rebreanu



Iasi, sambata 27 oct. 1918


Fanicule drag si bun,




Azi am primit doua scrisori de la tine: una cu data de 19 oct. iar alta cu data de miercuri. Ciocniri din pricina neregularitatii scrisorilor o sa fie mereu, de vreme ce merg cu atat incetineala. Mai ales acuma cand teritoriul se libereaza si difiultatile sporesc ... Totusi nu pricep cum imi spui tu ca scriu rar si greu? In fiecare zi, dar absolut in fiecare zi iti trimit macar cateva randuri, dupa cum se nemereste de am vesti mai mutle ori mai putine. Dar, repet, in fiecare zi! Atunci, cum scriu rar si rgeu? Tu zici mereu ca-mi scrii zilnic, de fapt insa scrii de doua ori pe saptamana, dovada scrisorile pe care le pastrez toate cu drag. Si ma gasesti schimbat? Cand fiecare clipa e numai pentru tine si Puicuta, cand am ajuns aproape de pomina cu dorul de-a merge cat mai grabnic acasa? ... Dar nu rveau sa iau in seama incriminarile, pe care le explic prin singuratatea si enervarea ta; le explic si le inteleg. Ai tot dreptul sa fii nerabdatoare; sant si eu de-mi vine sa sar pe pereti. Acuma insa mai e chestia de cateva zile. Se vor ispravi toate suferintele. Trebuei sa urmeze vremuri bune si vor urma. Avem perspective mari. Numai tu sa fii increzatoare si linistita. Sate dezbraci de banuielile care pe mine ma dor, dar mai ales cand imi stapanesc toate fibrele trupului si sufletului, pastrandu-le numai tie, singura in care am nadejde si iubire. Ne-am inteles micuta mea draga? Liniste, putina rabdare inca...
Am primit, ti-am scris, atat scrisoarea prin Bronzescu, cat si prin  Branisteanu. De asemenea tigarile, pentru care te-am sarutat de mii de ori, si coloromul, care ti-l multumeste Marioara.
Eu am zis sa nu te imprumuti la corpul didactic. Pacat sa-ti alterezi leafa. In orice caz, repet, eu aduc 25 kg fasole alba de-aici. De asemenea voi mai aduce lucrurile urmatoare, pe care chiar azi le vom ridica: 4 kg iofca, 1 1/2 kg coniac, 2 kg prune uscate, 1000 nuci, 100 gr piper, 100 gr sare de lamaie, 4 kg sapund e rufe, 2 cutii conserve de legume, 1 kg bulion, 4 kg zahar, 4 kg pesmeti pentru ceai, 2 kg untdelemn. Mai sper ca in primele zile ale saptamanii sa mai luam cate ceva; de asemenea sper sa luam stofa. E vorba sa ne mai dea ceai, rom, zahar etc. Daca nu voi lua de-acolo, tot voi cumpara putin ceai. O sa aduc Puicutii doua perechi de ciorapi; cred c-o sa gasesc mai buni si daca s-o putea negri. Nu-i stiu masura; dar cu aproximatie. Ti-as lua si tie ciorapi sau altceva, dar stii bine caici sant mai scumpi ca acolo. O sa-ti dau mai bine sa-ti iai tu. Pentru fasole nu trebuie sa-mi trimiti tu nimic (ti-am mai scris de multe ori), fiindca am eu parale.
Mananc, fireste, mereu dumineca la Sorbul. Sper ca maine e ultima oara. Marioarei i-am dat, fireste, scrisorile ce i-ai trimis, asemenea lui Sorbul pe a lui Beldie. Dar despre astea eu ti-am scris, si nu o data. E adevarat ca nu sant bolnav si nu-mi pare rau. Chiar continuu gimnastica regulat si-mi face bine. Foc nu fac, fiindca n-am nevoie. S-a facut putin mai rece, dar sa stiu ca crapa si nu fac. De altfel mai mult de 4-5 zile n-am sa mai stau; asta-i absolut sigur acuma ... S-a reluat legatura cu teritoriul ocupat. Nemtii pleaca grabnic. In cateva zile nu va mai fi picior de ei pe-acolo.
Scrisoarea a doua ar fi mai buna, daca n-ar fi boala Puicutii ... Cum se poate de n-ai chemat indata pe Nanu? Bine, dar Tica nu poate veni sa stea langa tine in asemenea momente? Se poate sa te lase singura? Vezi, Fanny draga, de fetita. Probabil ca are gripa. O fi racit. Cheama neaparat doctor, fa cald bine in casa. Nu umbla cu doftorii babesti, cand ai destui doctori la indeamana.
Trebuia sa iai servitoare oricat ar fi. Nu se poate sa stai singura in casa. Vezi ce se intampla.
Giurgeas sa fie sanatos. Sper ca inainte de-a primi scrisoarea lui voi fi si eu acasa. La Elvira am fost ieri. Zice ca pleaca si ea indata ce se poate. Ausweis nu i-a venit. Ea vrea sa plece cu automobilul cu Misulica. Ma gandesc ca poate o sa ma invartesc sa ma ia si pe mine, As face economie de tren si as ajunge mult mai repede. Dar asta mai e de vazut. Eu nu pornesc pana nu voi avea stiri precise ca au plecat nemtii. Aici de pilda se zice si azi ca se poate pleca fara ausweis, caci nemtii nu mai au habar de nimic. Dar pana nu voi fi informat oficial nu pot pleca, sa mai dau acuma de bucluc la spartul targului.
Curierul mi-a povestit despre manifestatie. Am aflat insa si de pe la altii; asemenea despre Iancovescu. Galosii stii ca nu-mi vin pe ghetele astea. Va trebui sa dreg pe celelalte pentru galosi. Sorbul inca tot n-a primit paltonul. E ingrijorat. Sapun o sa-ti aduca Elvira. Despre rochii, ti-am scris ce-a is. Ieri mi-a spus ca cea neagra e oribila, nici n-a pus-o, a facut-o cadou unei fete. S-o ia dracu, ce-ti pasa tie. Eu i-am spus sa vie la Bronzescu cat era aici, sa vorbeasca, sa i-o dea inapoi. N-a vrut, treaba ei. Tie insa ea iti multumeste din adancul sufletului, te lauda si te iubeste la nebunie - asa zice. Si o cred chiar. Imi spuse ieri ca-ti scrie. De scris sa n-o zahaiesti, fiindca stii ca nu prea e prietena cu scrisul.
Eu sfarsesc, Fanicule drag. Sa dea D-zeu scrisoarea aceasta sa gaseasca sanatoasa tun pe Puicuta draga, Va sarut mult pe amandoua.


Liviu








Scrisoare Liviu Rebreanu 27 octombrie 1918


Aceasta pagina a fost accesata de 3189 ori.
{literal} {/literal}