Scrisoare Liviu Rebreanu 28 iunie 1934

Scrisoare Liviu Rebreanu 28 iunie 1934

de Liviu Rebreanu


Berlin 28 iunie 1934, joi

Draga mea Fanny,



A doua zi la Berlin a decurs mai incarcata. Cel putin inainte de amiazi.
Precum iti scriam aseara, azi la ora 10 eram asteptati la Rundfunk-Haus, sediul radiofoniei germane. Ca sa facem economii, fiindca Masuren Alee e cam departe si cu masina ne-ar fi costat vreo opt marci, am pornit cu emtropolitanul, ne-am incurcat putin si am ajuns la 10 1/4. Am fost primiti cu mare simpatie de seful suprem radiofonic, dr. Bockmann, care ne-a dat toate explicatiile, indeosebi in ce priveste programele, ceea ce ma interesa in special pe mine. Pe urma un inginer-sef ne-a condus sa ne arate toata casa radiofonica, o constructie imensa, mai mare ca cea de la Londra si cu o organizatie extraordinara. Am vazut studiourile numeroase, instalatiile tehnice si tot ce a fost mai interesant, inclusiv bibliotecile de partituri, discuri etc.
Vizionarea a durat pana la 1 1/2. Am venit apoi la legatie unde, cum iti spuneam, eram invitati la masa la ministrul Comnen. La masa a participat intreaga legatie, adica consilierul Petala, secretarul Constantinide si atasatul de presa Ilcus, fireste, impreuna cu familia ministrului. A fost o masa, cum iti place tie si Puicei, pompoasa, foarte eleganta si totusi foarte simpatica. D-na Comnen, desi are 45 ani, e foarte bine si incantatoare, aproape sa faca concurenta fiicei ei, de vreo 22 ani, frumusica si dragalasa. Au si un baiat de vreo 25 ani, iesit acuma inginer-doctor de la Charlottenburg. Masa a tinut pana la 4 1/4, intr-o atmosfera foarte placuta, sfarsita pentru mine cu obligatia de a le trimite ultimele mele carti.
Dupa-amiazi, la 6 1/2, am iesit cu Corneliu la o plimbare spre a vedea ce as mai putea cumpara din marcile ce-mi vor ramanea. Cred ca voi putea lua cate ceva.
Seara am fost la un cinema, aproape idiot. Si la 0 am venit acasa. Imi fac acuma socoteli, apoi voi face o baie mare si maine vom continua.
Deocamdata inca iti zic noapte buna si pe curand, la buna vedere cu drag!

Liviu


Sa-ti reamintesc, Fanisor drag, ca duminica dimineata plec spre Bucuresti unde voi fi luni d.a. ora 5 cu acceleratul de Cernauti. Pentru orice eventualitate scrisoarea aceasta si cele urmatoare ti le voi trimite prin posta aeriana ca sa le primesti la timp, sa nu pic eu inaintea lor si sa par un barbat nedelicat care nu anuna nevestei exact cand soseste acasa! Pa!

L.





Scrisoare Liviu Rebreanu 28 iunie 1934


Aceasta pagina a fost accesata de 1217 ori.
{literal} {/literal}