Scrisoare Liviu Rebreanu 29 octombrie 1928

Scrisoare Liviu Rebreanu 29 octombrie 1928

de Liviu Rebreanu


Bucuresti, luni, 29 octomvre 1928


Mult doritele mele.


Desi am primit o scrisoare de la Fanny si doua de la Puisor (Doamne, Doamne, ce diligenta!) , va scriu azi tot in comun, ramanand ca maine sa va despart iar pentru un moment.
V-am trimis doua scrisori cu avionul. Imi inchipuiesc ca le-ati si primit. Mi se pare practic si mult ai rapid. Aici iti da si recipisa. De altfel de rveo trei zile s-a facut o vreme de toamna superba, incat pot sa circule toate aeroplanele fara nici un risc.
Intai sa va scriu despre chestiile banesti. Am ridicat azi banii de la Cartea Romaneasca pentru voi si probabil ca maine ii voi expedia. I-as fi trimis chiar azi, dar trebuieste sa implinesc niste formalitati la oficiul de devize, care nu lucreaza decat de la 12-1. Dar fiindca tot va trimit telegrafic banii, cred ca miercuri sau cel mai tarziu joi ii veti avea acolo, deci la timp ca sa va puteti aranja in toate. Cum v-am mai scris, trimit 7.000 franci din care 2.200 Puica, 540 d-na Vladeacu, restul pana la 3.000 (adica 260 fr) , pentru cheltuieli comune ale voastre, si 4.000 fr. Fanny, in care suma intra si costul de tren pentru intoarcere. Prin urmare sa te echilibrezi in asa fel incat sa iesi curata cu socotelile. Sa dea Dumnezeu sa-ti poti face tot frumos si sa te intorci sanatoasa si multumita, sa nu te mai vad martira si cel putin sa nute mai aud ca n-ai cu ce sa te imbraci baremi un rastimp.
Acuma noutati. V-am scris despre pacostea cu Sorbul la accidentul de tren de deunazi. Din fericire a scapat neains. Sereda insa s-a emotionat grav. A venit sambata la mine, am oprit-o la masa. Dupa-masa a venit si Maca. Atunci mi-a sosit o telegrama de la Sorbul ca a ajuns cu bine acasa. Si s-au potolit. Le-am dus la Maca acasa cu masina, mi-au facut o cafea, iar eu le-am poftit pentru ieri la dejun, punand sa se gateasca meniul cu fasole si friptura cu orez, plus stugurii care-i adusesem de la vie si must si cafea. La 3 apoi le-am trimis acasa pe jos.
Astea sunt noutatile principale casnice. Si ca Tinca a inceput azi sa spoiasca la bucatarie, unde Abramovici i-a dres tot tavanul si ce mai era de reparat.
Noutatile de pe-afara sant prea multe ca sa ma pot tine sa vi le insir mereu pe toate. Dupa-masa trebuie sa ma ocup acuma de revista care are sa iasa cam pe la sfarsitul lunii noemvre ( Gazeta literara) Fireste ca voi pune sa o trimita regulat Puicutii, sa ramaie si ea in curent cu miscarea noastra literara.
La 7 noiemvre vom avea aici sarbatorirea lui Mihalache Dragomirescu pentru implinirea celor 60 de ani. As fi vrut s-o aman, dar nu se poate, caci sarbatorirea se face si de catre Universitate si s-a ales inadins ziua lui, de Sf. Mihai. Asa ca de la aceasta va trebui sa lipsesti, Fanisor, cu mult regret. Dar vom avea destule, n-ai grije. Sanatoasa sa fii, sa poti face fata tuturor. Imi pare rau doar ca Puicuta va lipsi de la toate, ea fiind acolo in acel Paris ispititor si oribil. Se va ispravi insa si pentru ea departarea si apoi va petrece din rasputeri.
Pe amicul vostru Cosma l-am cazat in slujba la Universitate. Dar acuma se tine mereu de capul meu sa-l imprumut cu bani, ceea ce, cu regret, nu-mi vine sa fac, eu insumi neavand sume dispoibile pentru astfel de scopuri.
Si iata toate noutatile epuizate. Altele vor urma maine.
Va sarut cu mult drag pe amandoua.


Liviu







Scrisoare Liviu Rebreanu 29 octombrie 1928


Aceasta pagina a fost accesata de 1185 ori.
{literal} {/literal}