Scrisoare Liviu Rebreanu 2 iunie 1929

Scrisoare Liviu Rebreanu 2 iunie 1929

de Liviu Rebreanu


Barcelona, dumineca, 2 iunie 1929
Plaza Cataluna 12  13
Ronda San Pedro, 2


Mult dorita mea nevasta,



Iata si ultima scrisoare din Spania. Maine, la 3 1/2 d.a. plec spre Paris, unde voi ajunge poimaine, marti dimineata, pe la 9. De acolo iti voi scrie apoi in aceeasi zi comunicandu-ti exact si data sosirei mele acasa, care va fi negresit dumineca sau lunea viitoare, adica 9 sau 10 iunie. Sper ca la Paris in trei zile sa pot aranja tot ce am de aranjat si sa fac cumparaturile toate.
Dar sa reiau de unde ne-am despartit rasalaltaieri seara. Ultima dimineata in Sevilla, adica alaltaieri, vineri, am petrecut-o vizitand inca o data catedrala, ca sa-i imprim mai bine mai ales mormantul lui Cristofor Columb. Pe urma am trecut sa vad Alcazarul, resedinta domneasca de pe vremea maurilor si parcul deosebit de frumos al acestui Alcazar. De acolo am mers la casa lui Pillat si apoi am venit sa examinez stravechea universitate si vreo doua biserici mai mici. S-a facut ora unu. V-am mai trimis niste ilustrate si am trecut la masa, iar dupa-masa socotelile cu hotelul si pe urma, la 2 1/2, a plecat la gara Cordoba, de unde aveam sa pornim la Barcelona. Calatoria dureaza 24 ore. Am avut vagon de dormit. Drumul foarte frumos, indeosebi pana la Cordoba, pe unde inca nu trecusem, si apoi de la Valencia la Barcelona, unde linia ferata merge aproape mereu pe aul Marii Mediterane. Seara m-am culcat la 10 si am dormit strasnic. La 3 a sosit la Barcelona. La gara ne astepta atasatul de presa de aici Mihai Tican si un gazetar Horia, insurat cu ovreica bogata, cu care face priavara lungi calatorii de agrement.
Aveam rezervate amere la Hotel Victoria. Bun. Dupa ce ne-am spalat putin, am trecut la agentia de voiaj sa ne rezervam locurile pentru Paris si apoi cu Tican am facut o raita prin Barcelona, oras mare cat Bucurestii, foarte frumos situat port la Mediterana. Masa am luat-o la hotel, dupa ce intai am facut o vizita la ziarul El Dia Grafico, cel mai mare de-aici. Directorul ne-a poftit sa vizitam, pe la 1 noaptea, instalatia tipografica, foarte moderna si impozanta, indeobste masinile rotative. Dupa-masa ne-am plimbat pe Rambla, bulevardul lor principal, apoi am facut vizita la imprimerie. Cand m-am culcat era 3. Uitam sa spun ca tot aseara am trecut si pe la Expozita Internationala sa vedem luminatia intr-adevar remarcabila.
Azi, dumineca, de la 10 pana la 1 1/2, am vizitat mai de aproape expozitia. N-au aparut inca ilustratii ca sa va pot trimite.  V-am trimis de-ale orasului. Expozitia, foarte interesanta si bogata. Pavilionul roman e inca de-abia in constructie.
Dupa-masa la 5 am mers la o noua lupta cu tauri. Spectacolul a fost si mai impresionant ca acel de la Madrid. Au fost ucisi si trei cai.
Pe urma, la 7 1/2, am mers sa lasam carti de vizita presedintelui presei spaniole care a fost si pe la Bucuresti la congresul presei latine. Masa la hotel. Seara am vazut monumentul lui Cristofor Columb din port si apoi am mers la un spectacol specific spaniol de gitani, cu cantece nationale, extrem de interesant.
Si la 1 am venit acasa sa termin aceasta scrisoare inceputa de altfel inainte de cina.
De-acuma deci va las pana la Paris. Sa va gasesc sanatoase si in buna pace. Va pup cu drag si dor pe amandoua. Noapte buna!

Liviu





Scrisoare Liviu Rebreanu 2 iunie 1929


Aceasta pagina a fost accesata de 1202 ori.
{literal} {/literal}