Scrisoare Liviu Rebreanu 3 noiembrie 1928

Scrisoare Liviu Rebreanu 3 noiembrie 1928

de Liviu Rebreanu



Bucuresti, 3 noiembrie 1928


Mult iubitele mele,


Conversatia prin scrisori, la distanta de cateva zile, e destul de anevoioasa. Intrebarile devin inutile pana sa vie raspunsurile, caci se rezolva de la sine. Astfel multe din intrebarile voastre au primit raspunsuri anticipate: chestia piesei lui Sorbul, a accidentului de tren si altele. Dar sa iau scrisorile voastre pe indelete.
Intrerupm vine Vladescu sa-mi aduca nu stiu ce vesti. O sa va spun pe urma...
Sa-l ia dracul pe amicul Vladescu ca s-a tinut de pomana cu fleacuri. Era aproape 9 seara cand a venit, cu merinde (sunca, struguri, cascaval, vin). Credeam ca cine stie ce intamplari vrea sa-mi comunice. Canc colo, aceleasi M si C si dracul sa-l ia. In schib a stat vreo doua ore incat, dupa plecarea lui, n-am mai putut sa continui scrisoarea, trebuind sa ma apuc de celllat scris.
Si asa, continuarea asta o fac dumineca dipa-amiazi.
Cum ati vazut, am suprimat din adrese pe M-lle Bonnet, inlocuind-o cu M-me Bompaire. Sper ca astfel am cucerit definitiv toate gratiile gazdei voastre. Am impresia ca l-ati uitat de tot pe bietul Kharbush, de-l lasati in plata Domnului. Te pomenesti ca si Panca!
Apropo de plata Domnului: v-ati compromisaci pentru eternitate nescriind nimanui, desi ati promis tuturor. Eu, intrebat mereu, combin felurite minciuni, invinuiesc postele, remarc cum voi imi scrieti ca ati scris atatea carti postale cutaruia. Poate ati uita adresele? Sa vi le dau aici pe cele care ma piseaza mai mult: Benvenisti (Emigrantului 4), Grigorii (Luterana 9), Ressu (Romana 47), Lupu-Antonescu (Aleea Regnault 3) ... Altii nu-mi vin in minte acum. Adresa Iulius: Str. Papiu Ilarian, Tg. ures. Sau poate n-aveti amrci? Uite, am gasit eu doua franceze - vi le pun la dispozitie.
Toate chestiile din scrisoarea de la 27 octomvre sant rezolvate intr-un fel sau altul.Chiar si chestia cu faimosul  c.... de muiere care ar fi cam mare. Imi inchipui ca de atatea alergaturi s-a topit de tot! Ia seama sa nu te intorci cu totul fara dumnealui! ... De altfel si cele din scrisoarea de la 30 octomvre.
Draga Fanisor, te vad mereu desperata ca-ti trebuie negresit 2.700 fr. Desperarea era inutila cand te instiintasem de mult ca-ti voi trimite 4.000 fr., pe care desigur ca i-ai primit, ba pate i-ai si scheltuit. In suma aceasta ai 2.700 fr. pentru cheltuielile tale si-ti raman 1.300 fr. pentru drum. Evident, cu 1.300 fr nu mai poti calatori cu vagon de dormit, dar de, trebuie sa ne impacam cum putem. Am trimis maximul ce s-a putut acuma. De altfel biletul de tren nu costa mai mult de 900 fr., incat mai ai si pentru drum 400 fr. de cheltuiala.
Pentru venirea ta trenul tau nu pleaca dimineata, ci seara pe la 10 1/4 si soseste aici dupa-amiaza pe la 5. Nu stiu inca exact amanuntele. Ma voi interesa si-ti voi scrie precis. E bine sa-ti cumperi biletul la biuroul oficial al cailor ferate in Gara de Estm mi se pare ca e si ceva mai ieftin ca la agentiile particulare. Dar despre astea toate pe curand mai detaliat. Pasaportul tau e in regula; doar la Prefectura Politiei trebuie sa-l vizezi...
Acuma de pe-aici. Sant o multime de noutati. Ati aflat desigur din ziare ca a cazut guvernul liberal ieri sambata. Au inceput consultarile. Se zice si se da ca sigur ca vine guvern Maniu. Va inchipuiti ce fierbere pe-aici. Cate telefoane, cate combinatii, cate urari si intrebari! Dar rezolvarea crizei nu va fi inainte de cateva zile.
Si tot acuma m-am gasit coplesit de invitatii. Va scrisei odata de invitatia lui Benvenisti. Au reinnoit-o insistent si a trebuit sa accept pentru azi, dumineca seara. Voi merge si va voi scrie. Dar ieri ma pomenesc cu invitatie, tot pentru asta-seara, la Grigorii. Cu regret, nu se mai poate; am promis insa sa trec de la Benvenisti si pe la ei, macar pentru cateva minute. La dejun azi stiti, v-am scris, am fost poftit la banchetul oferit fostului ministru britanic Wedgwood de catre amicii universitatii din Ierusalim. Dar tot ieri invitatie de la d-na Ressu pentru azi la dejun. Zadarnic. Nu se mai poate. Cu alta ocazie.
La banchet am fost vreo 30 persoane numai: floarea intelectualitatii, cum s-ar zice. Nu mai insir nume. Scriitor am fost numai eu si Radulescu-Motru, acesta insa si in calitate de filozof. Au fost discursuri vreo opt, intr-o franceza groaznica. La 11 a.m. am avut la casa Scriitorilor o consfatuire cu reprezentatii editorilor in chestia problemei cartii.
Ce sa va spun despre Craisorul? O nenorocire. Poate sa iasa foarte bine si poate iesi rau. L-am schimbat de vreo trei ori si inca nu sant gata si nici nu stiu daca voi fi pana vii tu, Fanisor. Dacavoi putea face din el ceea ce vad si simt eu, va iesi ceva de seama. Daca voi avea, fireste, si rabdarea si ragazul necesar. Trebuie sa le am. De altfel, nici nu-i dau drumul pana nu va iesi ce vreau. Asa-i meseria asta! ... Dar sa mai lasam ceva de scris si pentru maine si sa va imbratisez cu multa iubire.

Liviu








Scrisoare Liviu Rebreanu 3 noiembrie 1928


Aceasta pagina a fost accesata de 1158 ori.
{literal} {/literal}