Scrisoare Liviu Rebreanu 5-13 octombrie 1928

Scrisoare Liviu Rebreanu 5-13 octombrie 1928

de Liviu Rebreanu


Bucuresti, vineri, 5 (-13) octomvre 1928


Vai ce urat mi-e fara de voi, dragile mele dragi! Parc-as fi un copil, ma zbucium, umblu de ici-colo fara sa-i gasesc kocul in casa asta tacuta si pustie cand nu santeti voi. Ma gandesc ereu e greu ati plecat in vagonul cela ticsit de lume si sant ingrijorat cum o sa va schimbati trenul la Viena si poate chiar la Bale, cu atatea bagaje! Baremi de v-as fi dat si bani austrieci! ... La Bale n-am atata grije, ca acolo merg curent banii francezi si o sa va descurcati repede cu hamalii. In sfarsit, sa va ajute Dumnezeu sa sositi cu bine si cat ai putina osteneala!...
Ma mai plictiseste si guturaiul idiot. Am trimis sa-mi ia gomenol si vata contra guturaiului si aspirina, sa ma doftoricesc. N-am nici o pofta de scris, dar stau asa la biurou si va urmaresc pe voi cu inima. Acuma trebuie sa fiti pe la Teius. Sa speram ca cel putin voi dormi.

Sambata, 6 octomvre

M-am pomenit de dimineata cu Ionel care a venit cu masina la o adunare regionala politica. L-am asteptat cu masa, dar n-a sosit la masa; a mancat in oras. Tocmai noaptea tarziu, pe cand dupa socoteala mea voi trebuie sa fiti spre Zell am See, dincolo de Viena, si probabil dormind, a picat si Ionel, care va dormi cu mine, iar maine dimineata, pe la 9, va pleca spre casa. Fiindca nu ma lasa guturaiul si ma indispune la scris, am pus pe Tinca sa-mi scoala la iveala pantalonii si camasa Jaeger, precum si papucii de iarna, Bosorogeala curata, dar altfel ar trebui sa stau o saptamana degeaba.

Dumineca, 7 octomvre

In sfarsit, sper ca ati sosit cu bine. Aici e ora 2 noaptea; acolo e 12. Deci tocmai cred ca v-ati tolanit la faimosul nostru hotel parizian. Puia sant sigur ca e franta si s-a abandonat in bratele lui Morfeu, pe cand maicuta mai sta sa-si incheie socotelile si altele. De-acuma sa fiti sanatoase si noroc la cumparaturi! ... De altfel, si eu m-am mai obisnuit cu singuratatea. Asta-seara incep o cura cu aspirina ca sa ispravesc cu betesugurile si sa pornesc cu mai multa nadejde la scris.


Marti, 9 octomvre

Primesc ilustrata voastra de la Budapesta. Vai de sufletelul vostru cu asemenea calatorie! Ce rau imi pare ca n-am facut orice sfortare sa va fi trimis cu un vagon de dormit! Dar acuma prea tarziu. Acuma voi santeti sosite si toate ostenelile si plictiselile au trecut.
Am fost aseara pe la Vladescu, unde am gasit o ghicitoare in carti si cafea, d-na Buicliu. Nu m-a lasat pana nu mi-a dat si mie in carti. Mi-a spus o multime de lucruri bune, dintre care insa retin: ca nevasta mea este mascota mea si ca la norocul meu cotnribuie ult si ea; apoi ca cel mai tarziu prin februarie ce vine Puia se va marita! .... Sa vedem cat se va adeveri din ce mi-a spus.


Sambata, 13 octomvre

Cand am deschis ochii, pe la 12, am vazut scrisoarea de la voi, sosita acuma. Bine c-a dat Dumnezeu! In fiecare zi cautam la cutia de scrisori, in zadar. Credeam ca va veti fi gandit sa mai arncati cate o carta postala de prin cele gari ... Vai, saracele de voi, cate ati mai patimit! Mai ales e ingrozitor cum a trebuit sa vagabondati noaptea, extenuate de drum, va socoteam la adapost. Bine ca v-ati aranjat cu M-lle Bonnet. Sper ca si Puicuta recunoaste ca tot mai bine e acolo unde are o ingrijire cinstita. D-na Eftimiu nu v-a primit noaptea, de, poate ca nu era singura, mititica! ... Vad ca Puisor a intrat la pensiunea ei. Foarte bine, dar sper ca, atata cat stai tu acolo, Fanisor, o mai iei si pe ea cu tine la masa, cel putin a doua zi! Mai faceti si voi impreuna mici chefuri, ca pe urma ce-o fi, om vedea. Dar mai ales sa va ocupati de cumparaturi, ca sa le poti avea la timp.
Imi inchipuiesc ca imi veti scrie amandoua mereu, ca sa stiu cum stati. Apoi sa ma tineti in curent cu cheltuielile, sa va pot face rost din vreme de toate.
Eu o duc bine cu toate. Ispravesc acuma scrisoarea aceasta - sant tocmai dupa dejun - ca sa poata pleca azi. Maine sau diseara voi reveni cu mai multe de pe-aici.
Va imbratisez cu dor pe amandoua tovarasele mele de viata.


Liviu









Scrisoare Liviu Rebreanu 5-13 octombrie 1928


Aceasta pagina a fost accesata de 1152 ori.
{literal} {/literal}