Scrisoare Liviu Rebreanu 6 iunie 1929

Scrisoare Liviu Rebreanu 6 iunie 1929

de Liviu Rebreanu


Paris, 6 iunie 1929

Iubita mea Fanica,




In sfarsit am sosit si la Paris. Mai sant cateva zile si s-a terminat tot, voi fi acasa. Uf, macar de-ar sosi mai degraba ziua aceea, caci, oricat de interesanta a fost calatoria, m-a cam ostenit/
Am sosit aici, cm ti-am spus in ultima scrisoare, alaltaieri dimineata la 9. Am tras la hotelul unde vorbisem cu Sorbul sa-mi rezerve camera, Hotel du Helder. E ca si Hotel des Etrangers, doar ca e situat central, aproape de tot de Opera.
Dupa ce am luat contact cu Sorbul, m-am interesat mai intai la M-me Bonnet, unde m-am dus impreuna cu el. A trecut insa. M-me Bonnet neschimbata si simpatica. Mi-a predat scrisoarea cu permisul C.F.R., in care insa n-am gasit nici un rand de la tine, nu stiu de ce! Ma asteptam totusi sa gasesc in afara de aceasta scrisoare si altele de la voi, cu eventuale stiri. Am gasit doar na de la Plopeanu, in care ma pune in curent cu chestiile teatrului.
Pe M-me Bonnet am vestit-o ca Puicuta va veni prin iulie-august sa stea cateva luni la ea, sa-i pastreze aceeasi odaie.
Apoi m-am interesat de Ciuleandra. Am luat contact cu Editura Baudiniere. Foarte amabil, directorul e incantat de carte, o sa-i faca o lansare in stil mare, crede ca va avea mare succes. Pe Bd. Italiens, la libraria Flamarion, se va face o vitrina speciala cu Ciuleandra, cu portretul meu, apoi vor avea grije de publicitatem depresa etc. Imi spuse ca primul exemplar gata mi l-ar fi expediat la Bucuresti. Cand m-am intors la hotel am gasit pe dna Bousquet, traducatoarea franceza a mea, sa-mi ia o convorbire pentru nu stiu ce ziare etc. D-na Braunstein e in Belgia, dar mi se spune ca si ea lucreaza intens pe la jidovii ei pentru buna reusita. Cartea e acuma in curs de expediere. In sfarsit cred ca va iesi ceva de treaba din toata afacerea asta.
Sa nu uit: din prima zi m-a vizitat dr. Nanu. Mare surpriza. Imi spuse ceva de Academie, de o declaratie necesara. Dar bine, sper ca ai iscalit tu in numele meu orice; iscalitura ta e doar a mea, totdeauna valabila. Luam dejunul totdeauna impreuna.
Aici e o avalansa de romani. In afara de noi, pe care ne stii, este Froda cu Leny Caler, fratele lui Froda, un inginer Vanzeta de la Roman, un avocat Barbu Eftimiu, Soare, Stancescu, Vintila Russu-Sirianu cu nevasta-sa, Pillat etc. S-a mutat Capsa pe Rue du Helder.
Eu a vrut sa plec maine seara de-aici, ca sa pot fi in Bucuresti luni. Dar acuma, maine si poimaine, trebuie sa vad numai de cumparaturile din listele voastre. Si deci nu voi pleca decat dumineca seara, incat miercuri voi fi acasa. Ora exacta am sa ti-o telegrafiez dupa ce voi lua biletul de tren.
Sper sa va pot cumpara mai tot ce e pe lista. Afara daca nu vor fi preturi prea exagerate. 2.500 franci pentru voi si vreo 500 pentru mine. Asta e proiectul. N-am avut insa pana in acest moment nici un moment de ragaz pentru cumparaturi, incat nu-mi dau seama inca de preturi.
Am speranta ca pe voi o sa va gasesc in buna pace si bucurie.
Scrisoarea aceasta vi-o trimit prin fratele lui Froda, care pleaca asta-seara spre Bucuresti, incat dumineca veti primi-o. Te rog sa telefonezi indata lui Stan Emanuel sa-l vestesti ca arti noaptea voi intra in tara prin Curtici si sa dea ordinele in conseinta la frontiera. Pentru orice eventalitate!
Va imbratisez cu toata dragostea ea.

Liviu






Scrisoare Liviu Rebreanu 6 iunie 1929


Aceasta pagina a fost accesata de 1174 ori.
{literal} {/literal}