Scrisoare Liviu Rebreanu 6 octombrie 1918

Scrisoare Liviu Rebreanu 6 octombrie 1918

de Liviu Rebreanu



Iasi, sambata 6 octombrie 1918



Fanicule dorit si drag,




Urmez unde am lasat-o ieri.
M-am dus la Elvira; n-am gasit-o acasa. Era la Piatra Neamt, in excursiune, cu autorul, cu Misulica al vostru care e bolnav mort, dar care totusi s-a sculat din pat sa mearga. Asta am aflat-o azi de la Elvira, pe care am gasit-o in pat, obosita de atat excursiune. I-am dat scrisoarea ta, care a miscat-o si a magulit-o. Mi-a spus ca a trimis vreo trei telegrame lui Enescu sa-ti dea tie 5.000 lei iar Zoiei 3.000. Nu stiu ce-o fi adevarat, fiindca ea minte in privinta asta de stinge. Am stat de vorba cu ea mai mult, mi-a dat bobmboane si mi-a povestit aceleasi lucruri despre sufletul ei, despre Misulica si Berceanu si Manolescu. Eu i-am spus ca mi-ai scris ca esti nenorocita ca n-ai putut-o servi etc. In cele din urma m-a invitat sa ma duc cu ea la Piatra Neamt si Agapia, in excusie, pe cheltuiala ei, fireste, probabil cu Misulica. Am primit aceasta cu placere. Dar ramane de vazut daca n-o fi tot minciuna. De ausweis s-a interesat si zice ca nici pomeneala; asta e adevarat, caci aseara am intrebat si eu pe Ruptureanu. Indiferent acuma de ausweis, caci cel mai tarziu in 2-3 saptamani o sa se lichideze afacerile aici si nu va mai trebui nimic pentru trecere. Fireste ca asta ma priveste si pe mine, care raman ferm convins ca voi fi foarte curand acasa. De aceea m-am si bucurat atat de mult auzind ca ai spoit in biurou si ca ma astepti. Si eu am inceput sa dac provizii; adun pesmeti pentru snitelurile de ziua mea si nu ma las pana nu cumpar un purcel pe care sa-l tin pana plec, aici, cu ce s-o gasi. Mai strang eu si altele. Asa, de pilda, sper sa ma invartesc totusi de un pachet parlamentar. Sa vedem. In orice caz, as vrea sa-ti aduc trei metri de stofa groasa pentru un taior de iarna sau de toamna.
Sant extrem de curios sa stiu ce-ai facut cu evreii de la jurnal. Drept sa-ti spun, nu-mi pot nici inchipui sa nu-ti plateasca. Asta ar insemna o porcarie fara seaman, pe care n-as lasa-o sa treaca. Cred insa ca nu e la mijloc decat chitibuserlicul lui Berger, pe care am sa-l aranjez eu cand vin.
Tu, daca ai nevoie de parale, du-te la Steinberg, reguleaza si ridica bani. Nu rveau sa incepeti iar cu ciorbe de cartofi. Hraneste-te ca lumea, ca o viata are omul. Mai rau n-are sa fie; doar numai mai bine. Asa ca inceteaza cu economiile deplasate. De mine sa n-ai nici o grije, ca eu ma invartesc si n-am sa mor de foame.
Ti-am spus ieri cum imi trec vremea. De la acel program nu ma abat. Sunt fericit ca pot scrie. Nu scriu mult, fiindca ceea ce scriu vreau sa fie definitiv. Sarpele e pornit pe calea cea buna. Capitolul intai e aproape gata. Si greutatea e inceputul. Vrei sa stii titlurile capitolelor? Iata-le: Goliciunea, Primejdia fericirii, Patima, Imbratisarea, Prapastia, Amurgul si zorile, Chinurile, Roata norocului, Prabusirea, Iadul iubirii, Revolverul, Bomba, Ochii verzi. Acuma cu Goliciunea mai framant.
Aseara am fost la masa la Sorbul, aniversarea fetitei. Ostropel de gasca, fripturi de gasca pe varza, revaniu, mere, cafea, iar maine sant iar la apel. Stii, asta inseamna si economie la punga.
Atatea deocamdata. Nu mai vin faimoasele tale scrisori zilnice?
Pa.


Liviu






Scrisoare Liviu Rebreanu 6 octombrie 1918


Aceasta pagina a fost accesata de 1238 ori.
{literal} {/literal}