Scrisoare Liviu Rebreanu 28 mai 1929

Scrisoare Liviu Rebreanu 28 mai 1929

de Liviu Rebreanu


Granada, marti 28 mai 1929


Scumpa mea Fanuta,


Ieri dimineata, cand am plecat incoace, ti-am expediat scrisoarea sfarsita alaltaieri, dumineca seara, lichidand ca sa zic asa Madridul.
Sa continuam deci unde am lasat-o. M-am sculat ieri la 7, ca sa-mi pot termina preparativele de plecare. La 9 am coborat in hol, am platit hotelul si n-am dat bacsis, fiindca aici serviciul se pune in nota, iar oamenii sant prea mandri sa mai primeasca un supliment de taxa. Ne-am despartit de Sorbul si Furtuna, care plecau ceva mai tarziu, de la Gara de Nord, spre Paris, pe cand noi porneam din Gara de Sud. In gara nimic deosebit, doar ca am asteptat pana la 9 3/4 cand in sfarsit a dat D-zeu si ne-am urnit din loc. Spaniolii nu merg decat in cl. I si III. La rapidul nostru nici n-a fost vagon de cl. II. Calatoria itneresanta ai ales ca am strabatut locuri care doream sa le cunosc de ult, Asa, de pilda, faimoasa campie la Mancha, unde se petrece actiunea lui Don Quijote, satul El Toboso, de unde si-a ales el pe Dulcineea etc. De altfel e si pitoresc tot drumul si foarte variat, mai ales de cand treceam in Andaluzia si apoi mai jos pe subt Sierra Nevada, in provincia Granada.
Am sosit la Granada pe la 9 1/2 seara. Mancasem la pranz in vagon. La gara ne astepta autocarul hotelului Washington Irving, situat chiar langa Alhambra. Doar pe maini m-am spalat putin, si am coborat sa luam masa de seara. Hotelul adirabil, masa nu mai putin. Dupa masa am trecut in hol, o insirare de vreo trei odai in stil mauresc, mobilate in acelasi stil. Aici ne-a servit cafeaua. De altminteri tot aici incep si aceasta scrisoare.
M-am culcat pe la 12, iar azi la 7 1/2 am fost in picioare. Ni s-a servit cuvenitul petit-dejeuner si apoi la 9 am trecut sa vizitam Alhambra.
Ce sa-ti scriu in cateva cuvinte despre o colina plina de minuni artistice despre care s-au scris atatea carti? Am luat o colectie de vederi frumoase, sa-ti pot arata acasa, pana ce vom avea ocazia sa revenim aci impreuna, fiindca in tara asta vreau negresit sa te aduc, orice sacrificii ar trebui sa fac, impreuna cu Puia, daca cumva ea nu va fi maritata pana la anul.
Pana la 1 1/2 n-am iesit din Alhambra, trecand mereu dintr-o sala intr-alta.
Am luat dejunul si indata am plecat sa vizitam Generalife alta parte a ramasitelor de arta mauresca, iar la 5 1/2 ne-am dus in oras sa vedem si ceea ce trebuie vazut din oras, si mai cu seama catedrala, incat tocmai la 8 1/2 ne-am intors la hotel.
Ne-a ramas de vazut pentru maine cartierul gitanilor, care au locuinte sapate in pamant. Sant in realitate tigani interesanti prin felul lor de a trai.
Regret mult ca nu mai am bani mai multi, ca as fi cumparat de aic cateva piese de mobila foarte frumoase. Mi-a cazut la inima o masa mica veche mauresca, cu o canapea si un fotoliu cu piele de Cordoba lucrat admirabil. Cu vreo mie doua de pesetas as fi putut-o lua, dar lipsesc pesetele.
Acuma o sa ma duc la masa si o sa sfarsesc pe urma scrisoarea.
Dupa masa am iesit de m-am plimbat rveo ora si mai bine prin parcul Alhambrei, un par de cipresi, mirti si cactusi. Fiindca maine incep in Granada niste serbari mari religioase, un fel de carnaval special al lor, Alhambra si parcul sant feeric luminate cu zeci de reflectoare in toate culorile. In arbori canta rivighetorile, cum canta si dimineata. Lume imensa peste tot.
Dar sant obosit de cat am umblat azi.
Peste noua ore am umblat intruna ca sa pot vedea cat mai mult. Acuma o sa ma culc, iar maine pana la pranz vrea sa mai trec o data prin Alhambra.
Maine, dupa-amiazi, la 4 1/2 plecam la Sevilla.
De acolo iti voi mai spune ce va mai fi.
Pana atunci, te imbratisez cu drag,


Liviu





Scrisoare Liviu Rebreanu 28 mai 1929


Aceasta pagina a fost accesata de 1199 ori.
{literal} {/literal}