Scrisoare Liviu Rebreanu 21 aprilie 1923

Scrisoare Liviu Rebreanu 21 aprilie 1923

de Liviu Rebreanu


Oradea, 21 apr. 1923



Fanny draga,



De-abia aici, in Oradea Mare, chiar in seara sosirei, gasesc ragaz sa urmez pentru tine povestioara turneului nostru.
Dupa ce-ti scrisesem prima misiva, adica joi, ne-am dus seara la teatru. Ungurii ne-au poftit staruitor sa vedem si teatrul lor. Am fost siliti dar sa ne executam si am vazut un act dintr- comedie ungureasca; fireste, am fost primiti cu alai. De-acolo am mers la teatru romanesc, unde era reprezentatua de gala in cinsitea noastra, cu Scrisoarea pierduta. Neamtu-Otonel, pe care-l cunosti de la Craiova, e un bun Catavencu. Aici am avut o surpriza: la spectacol venise si sfanta mea mama, intovarasita de Leontina Carcu. A venit in loja mea si mi-a spus ca-i suparare mare la Strat, ca nici n-am dat pe al ei. M-a pisat cu "dantura" si alte fleacuri. Am expediat-o frumos la locul ei, sa ma lase in pace ... Dupa teatru a fost iar o mescioara comuna. Sosind acasa am gasit depesa ta desperata. Voiam sa-ti telegrafiez indata, dar am aranjat cu Corneliu chestia si cred ca, la primirea acesteia, Corneliu iti va fi spus din gura cum s-a aranjat, caci el azi-dimineata s-a intors la Bucuresti. Deci trecem peste asta.
Vineri dimineata am facut iar vizite pe la notabilitati si la pranz am mancat numai noi in de noi ... D.A. la 4 a fost sezatoarea noastra. Lume cum n-a mai pomenit teatrul din Cluj, in cap cu Maniu si Vaida. Eu am citit un mic fragment din Ion. Desi bucata nu era de efect, mi s-au facut ovatii la aparitie. Corneliu n-a citit nimic. Minulescu a avut mare succes, de asemenea Cazaban. In sfarsit a fost foarte bine. Dupa sezatoare am mers cu familia Galan la profesorul Olariu, unde ne-am retinut vreun ceas. Apoi eu m-am dus la banchetul ce ni l-a oferit primaria. Discursuri si fleacuri, pana la 1 noaptea.
Azi, sambata, la 10 1/2 am pornit la gara, insotiti de primar, general Petala, presa etc. La 11 1/2 am plecat spre Oradea, unde am sosit la 3 1/2. Aici ne asteptau mii de oameni, cu muzici militare si flori. Au fost discursuri iarasi.l Pe mine m-a poftit in gazda fostul ministru Zigre, un fervent admirator al meu. Seara a fost o masa de cunostinta, iar maine va fi sezatoarea. Aici am la dispozitie o odaie princiara si un pat numai in matasuri, de mi-e rusine sa ma urc in el. Totusi, iaca ma urc, fiind e tarziu, aproape 2 noaptea, dupa banchet.
Am rugat pe Corneliu sa se intereseze de mersul Plicului si sa-mi aduca raspuns. De asemenea sa vaza la Valjean cum il va pune mai departe.
Stii, draga Fanny, ca nu voi putea veni acasa cand am hotarat. Trebuie sa merg la Arad, fiindca Minulescu trebuie sa mearga la Bucuresti in ziua aceea si ar urma sa ramaie numai patru scriitori, ceea ce ne=ar compromite. Voi veni insa cu cateva zile mai tarziu. Data exacta ti-o voi comunica.
Dar te las, ca-s frant de oboseala. Pupa pe Puia de multe ori, precum te sarut eu pe tine cu eterna iubire.


Liviu





Scrisoare Liviu Rebreanu 21 aprilie 1923


Aceasta pagina a fost accesata de 1114 ori.
{literal} {/literal}