Adam si Eva - Capitolul 4 - Servilia (continuare)

Adam si Eva - Capitolul 4 - Servilia (continuare)

de Liviu Rebreanu


Se rasuci din umeri, parca s-ar fi smuls dintr-o inclestare, se cutremura si incepu sa se dezbrace in mare graba. Cobori cele cinci trepte. Apa calda si parfumata ii mangaia picioarele ca imbratisarea unei femei iubite. Cand isi scufunda tot corpul, se simti atat de bine, parca nimic nu s-ar fi intamplat.
Bajbaind cu mainile pe fundul bazinului, dadu peste pumnalul care pandea acolo. il scoase deasupra apei si-l privi un rastimp cu mirare, intrebandu-se ce cauta pumnalul aici.
Taisul era spalat, cu stropi lucitori ca niste diamante. Apoi, ca si cand si-ar fi adus aminte deodata, isi deschise vinele, foarte linistit, cu varful de argint, intai la bratul stang cu mana dreapta, apoi la bratul drept cu mana stanga, si aseza pumnalul pe marginea bazinului. intinse picioarele, isi rezema spinarea pe treptele de marmura asa incat capul sa i se odihneasca pe cea de sus. Simtea cum i se scurge sangele si-si zicea ca apa trebuie sa se roseasca, dar nu se uita deloc la oglinda ei, ci numai in sus, fara a vedea nimic.
Mai tarziu auzi un zgomot ciudat, apatos si se gandi ca pumnalul iar a alunecat in apa, parca ar fi viu si l-ar ispiti mereu.
Apoi gandurile i se insirara ca intr-un cerc in care nu mai putea patrunde nimic afara de Servilia. Remuscari si pareri de rau incadrau toate crampeiele de amintiri soptindu-i ca a scapat din maini un noroc ce nu se mai intoarce niciodata.
O oboseala mare ii ingreuia tot corpul. Pleoapele ii apasau bulbii ochilor ca niste capace de plumb. Gandurile i se incurcau iar, din ce in ce mai palide. O lumina galbuie ii staruia in ochi, tot mai slaba, mai tulbure. Simtea cum i se subtia constiinta mereu pana ce se pierdu in usurarea intunericului deplin...
                   *
Sufletul, slobozit din inclestarea materiala, se inalta vertiginos ca spre o tinta sigura care-l ademeneste si pe care totusi n-o poate atinge. Urmele vietii se pierd in golul nemarginirii.
Constiinta singuratatii il insoteste intre planurile celor doua lumi. Palpairile palide ale existentei pure ii aduc indemnuri si sperante. intre infinitul trecutului si infinitul viitorului sufletul sovaie ca in fata unei imense porti inchise...

Adam si Eva - rezumat
Adam si Eva - Inceputul
Adam si Eva - Capitolul 1 - Navamalika
Adam si Eva - Capitolul 2 - Isit
Adam si Eva - Capitolul 3 - Hamma
Adam si Eva - Capitolul 3 - Hamma (continuare)
Adam si Eva - Capitolul 4 - Servilia
Adam si Eva - Capitolul 4 - Servilia (continuare)
Adam si Eva - Capitolul 5 - Maria
Adam si Eva - Capitolul 6 - Yvonne
Adam si Eva - Capitolul 6 - Yvonne (continuare)
Adam si Eva - Capitolul 7 - Ileana
Adam si Eva - Sfarsitul


Aceasta pagina a fost accesata de 2801 ori.
{literal} {/literal}