Ion - Glasul iubirii - Copilul (continuare)

Ion - Glasul iubirii - Copilul (continuare)

de Liviu Rebreanu


In sala de sedinte se intari si mai mult vazand la dreapta presedintelui tocmai pe magistratul care fusese la alegerea de deputat din Armadia. Trecu mai in fata si nu se ostoi pana ce nu-si incrucisa privirea cu judecatorul care, descoperindu-l, avu parca un zambet in ochi. insusi presedintele, desi nu-l cunostea, se uita la dansul de cateva ori si privirea lui parca-i spuse: "Fii linistit! E bine! N-ai frica!"

in tot timpul procesului nu-si mai pierdu stapanirea nici o clipa. Vorbi ungureste mai bine ca oricand, explicand amanuntit cat e de nevinovat si adaugand mereu ca el e bun patriot. Judecatorul reclamant nefiind de fata, Herdelea era sigur ca n-a venit inadins, ca sa nu-l apese. Procurorul parea inversunat, dar Herdelea, chiar in asprimea lui, simtea multa bunavointa. Belciug a fost marinimos, declarand sus si tare ca nu stie nimic de plangerea impricinata. "Se vede cat de colo ca ocrotitorii mei si-au facut datoria cu varf si indesat, saracii!" isi zise Herdelea in vreme ce Lendvay perora cu foc si cu gesturi largi.

De altfel toata afacerea n-a tinut mai mult de o jumatate de ceas. Pe urma presedintele s-a sfatuit putin cu magistratul din dreapta, s-a sculat in picioare si, in numele regelui, a anuntat ca Ion Pop-Glanetasu este condamnat la o luna inchisoare si o suta coroane amenda, iar Zaharia Herdelea, invatator in Pripas, la opt zile inchisoare si cincizeci coroane amenda. Herdelea a ascultat zambind mereu si numai dupa ce si-a auzit osanda s-a uitat imprejur parc-ar fi vrut sa intrebe pe toti: ce-i asta?

- Facem apel, nu-i asa? ii sopti avocatul.
- Negresit... apel... fireste, balbai Herdelea cu aceeasi nedumerire pe fata.

in coridor insa, in mijlocul multimii zgomotoase, il prididi deodata o slabiciune grea. Trebui sa se aseze pe o banca, langa o femeie batrana care plangea cu sughituri. I se parea ca toata lumea se clatina si-i era frica sa nu se prabuseasca tribunalul peste dansul. Auzea insa foarte lamurit plansetul femeii si, pe cand se intreba de ce-o fi plangand, auzi si glasul lui Ion, care se tinea dupa dansul ca un caine, dar nu putea intelege ce spune.

- Nu-i nimic... apel... desigur... ce nedreptate! raspunse totusi lui Ion, fara sa-si dea seama ce zice si fara sa-si auda vocea.

Apoi se scula anevoie, cutremurandu-se si agatandu-se de umarul taranului.

- Am ispravit, Ioane... Hai sa mergem! murmura dansul ragusit. Atunci se pomeni iar cu avocatul Lendvay, care-i vorbi repede, prefacandu-se suparat si vrand sa-l incurajeze:

- Nu fi deloc nelinistit, domnule Herdelea! Deloc! Fii sigur ca la apel ramai numai cu amenda. Bine c-a fost cum a fost. imi era frica de mai mult. Presedintele asta e un ticalos fara suflet... Trebuie sa te astepti insa ca sentinta, desi neexecutorie, sa fie comunicata autoritatii dumitale superioare, adica inspectorului. Asta inseamna ca vei fi suspendat din slujba. Dar, fireste, provizoriu. Pana la judecarea apelului... Asa ca sa n-ai nici o grija, o sa fie bine, caci numai sfarsitul conteaza totdeauna... De, ce sa faci? Greutatile pentru oameni sunt...- Da, da... nimic... fara grija... Suspendat! bolborosi Herdelea, tarandu-si picioarele de plumb spre iesire.

in strada suradea trist soarele de toamna. Dupa galagia din coridoarele tribunalului, ulita parea tacuta si pustie, iar trasurile rare parca duceau morti, numai morti.

- Haidem acasa, Ioane!... Suspendat! Vezi? Suspendat! zise dansul simtind deodata pe obraji doua siroaie fierbinti, usturatoare. Lacrimile i se prelingeau prin mustata carunta. Un strop ii picura pe buzele uscate, inmuindu-le ca un balsam sarat.

Ion se uita incurcat la Herdelea. Voia sa-i vorbeasca si nu stia ce. Se scarpina in cap, injura, bodoganea neputincios.

- Suspendat... Suspendat... mormaia mereu invatatorul si cuvantul acesta rasuna atat de jalnic, ca Ion, desi nu-l intelegea, inclesta pumnii si ameninta furios cladirea greoaie cu doua etaje si cu ferestre mici ca niste ochi vicleni.

Ion - Glasul pamantului - Inceputul
Ion - Glasul pamantului - Zvarcolirea
Ion - Glasul pamantului - Iubirea
Ion - Glasul pamantului - Iubirea (continuare)
Ion - Glasul pamantului - Noaptea
Ion - Glasul pamantului - Noaptea (continuare)
Ion - Glasul pamantului - Rusinea
Ion - Glasul pamantului - Rusinea (continuare)
Ion - Glasul pamantului - Nunta
Ion - Glasul pamantului - Nunta (continuare)
Ion - Glasul iubirii - Vasile
Ion - Glasul iubirii - Copilul
Ion - Glasul iubirii - Copilul (continuare)
Ion - Glasul iubirii - Sarutarea
Ion - Glasul iubirii - Sarutarea (continuare)
Ion - Glasul iubirii - Streangul
Ion - Glasul iubirii - Blestemul
Ion - Glasul iubirii - Blestemul (continuare)
Ion - Glasul iubirii - George
Ion - Glasul iubirii - Sfarsitul


Aceasta pagina a fost accesata de 1597 ori.
{literal} {/literal}