Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (02)

Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (02)

de Liviu Rebreanu


2.

Intrand pe poarta, Grigore Iuga vazu in capul scarii pe servitorii lui in conciliabul cu un domn strain.

Feciorul, intr-o livrea putin grotesca (fantezia Nadinei), veni sa-l intampine si-i raporta indata ca tanarul inaltut si blond e un domn din Ardeal, ca a mai fost pe-aici de cateva ori si cauta pe conasul Gogu. intre timp si strainul coborase treptele si se apropia de Iuga, iar cand servitorul pleca cu trusa stapanului, scoase palaria si zise foarte incurcat:

- Ma recomand: Titu Herdelea, poet...

Grigore raspunse numai cu un zambet nehotarat, care pe tanarul Herdelea il zapaci mai rau. Lavaliera vanata cu picouri albe ii acoperea gulerul tare si inalt. isi trecu palaria in mana stanga si incerca sa zambeasca si el fara a reusi. Dupa o pauza, care i se paru un secol, isi lua inima in dinti si, potrivindu-si palaria in cap cu bagare de seama, ca si cand n-ar fi fost sigur daca face bine sau nu ca se acopera, urma cu un glas invaluit de emotie:

- Sa ma iertati, domnule, ca ma gasiti aici, dar am fost poftit sa trec negresit, inca de asta-vara, adica acum vreo doua luni, de catre domnul deputat Gogu Ionescu, la baile din Sangeorz, in Transilvania...

- A, din Transilvania? murmura Grigore cu un interes care incuraja pe interlocutorul sau sa confirme mai apasat:

- Da, ma rog, din Transilvania... As putea adauga ca sunt chiar putin neam cu domnul deputat, fiindca, nu stiu daca stiti, sora mea Laura e maritata cu preotul George Pintea din Satmar, iar sora lui George e sotia domnului deputat Ionescu.

- Asa? facu Iuga mai inviorat, luandu-i mana si scuturandu-i-o.

incantat!... si afla ca, atunci, esti si cu mine putin neam, cum ziceai, pentru ca nevasta mea e sora lui Gogu Ionescu.

Titu Herdelea dadu din cap surazand. Cunostea relatiile casei.

Venind deseori sa se intereseze de Gogu Ionescu, aflase de la servitori toate amanuntele si chiar mai multe decat ar fi vrut.

Lui Grigore ii placu infatisarea modesta a tanarului si mai ales timiditatea lui, pe care zadarnic se silea sa o ascunda. El insusi era sau cel putin se socotea tot asa de dezarmat cand intamplarea il punea in situatii neasteptate. il lua de brat ca pe un vechi prieten, zicandu-i:

- Fiindca ne-am intalnit aici, aidem pana sus sa stam putin de vorba!

Titu rosi de bucurie.

Urcara impreuna pana pe platforma de sub scoica, unde Grigore se opri sa-i lamureasca impartirea casei, sa nu-si inchipuiasca tanarul cumva ca el ar fi putut avea asemenea fantezii arhitecturale. Cladirea cuprindea doua case complet deosebite, care insa in loc sa aiba intrarile laterale separate si numai fatada comuna, aveau o singura intrare principala. Socrul lui Grigore, cand a facut casa, cu vreo zece ani in urma, a pretins cu orice pret o scara monumentala de marmora cu o scoica deasupra, cum avea si Nababul, desi palatul - asa-i zicea dansul - era destinat de zestre celor doua odrasle ale sale, cand se vor aseza, fiecare cu gospodaria proprie. Nadina, sotia lui Grigore, se si tanguia acuma si-i imputa batranului ca a construit casa inadins ca locatarii sa se poata spiona reciproc si permanent. Usa colosala, de stejar si fier impletit, daruind aparent casei o infatisare unitara, de fapt o despartea: aripa dreapta inchidea domeniul lui Gogu Ionescu, cea stanga, pe care o tinea larg deschisa feciorul, introducea in apartamentele Nadinei.

- Nevasta-mea e plecata in strainatate de vreo trei luni si casa e toata in naftalina, adauga Iuga, trecand cu musafirul sau din hol spre etaj unde, intr-o camera de rezerva, i se improvizase un dormitor, ca sa aiba un refugiu cand vine in Bucuresti in lipsa Nadinei. De altfel, eu numai iarna sunt bucurestean, si inca si atunci cu intermitente; restul anului stau la tara si pentru ca trebuie, si pentru ca acolo ma simt mai bine. Nevasta-mea are oroare de tara, tocmai cum mie mi-e sila de oras. Dar ia sezi, te rog! Ma vei ierta daca eu, printre vorbe, am sa ma primenesc si sa ma curat putin... E unu si jumatate! si la trei am intalnire cu negustorul meu. De-abia va fi timp sa imbuc ceva, undeva, la repezeala...

Titu Herdelea ii povesti apoi pe indelete cum a debarcat in capitala de aproape patru saptamani, cu mari sperante in sprijinul lui Gogu Ionescu, care ii fagaduise ca-i va face rost sa intre la un ziar, ca astfel sa-si indeplineasca visul de-a imbratisa cariera scrisului, si cum a avut dureroasa surpriza de a nu-l gasi in tara. Mai grav e insa ca, pana una-alta, a cheltuit peste o treime din putinii banisori cu care a sosit, ba i-e frica sa nu fie silit, tot asteptand zadarnic, sa cheltuiasca si bruma de rest inainte de a afla vreo ocupatie, si sa se pomeneasca intr-o buna zi vagabond prin straini.

- N-as vrea sa-ti spulber iluziile, - zise Grigore aproape gata primenit, - dar bunul meu cumnat nu prea e omul in care sa-ti poti pune toate nadejdile. E foarte simpatic, un suflet minunat, numai ca-i cam lasa-ma sa te las. Doar daca nevasta-sa s-ar tine de capul lui poate ca s-ar mai misca, fiindca ea singura are farmecul si darul de a-i stimula energia somnolenta...

Dupa o clipa de spaima, tanarul Herdelea spuse cu noua incredere:

- Atunci tot as putea spera, caci cumnata-mea mi-a aratat mare simpatie cand ne-am intalnit, asta-vara...

- Nici prea multa sa nu fie, surase Iuga. Gogu e gelos ca un turc si ar fi in stare sa te expulzeze din tara, daca ar intra la banuiala ca...

in visarile lui, Titu intrezarise o zi cand Eugenia, pe care la Sangeorz o vazuse ca o rara frumusete, ii va cadea in brate, cucerita de versurile lui devenite celebre. Dar sa abuzeze de sentimentele femeii iubite pentru a dobandi avantaje i se parea atat de rusinos, ca se facu deodata palid pana-n varful urechilor.

Grigore observa amaraciunea lui si se grabi sa-l potoleasca:

- Esti naiv, amice, si tare ma tem ca n-ai sa te procopsesti la noi! iti trebuie indrazneala, si cinism, si aroganta, daca vrei sa reusesti, cel putin in vremurile astea. Cine umbla cu scrupuluri feciorelnice e osandit mai dinainte sa fie strivit de cei ce nu cunosc nici macar din nume astfel de sentimentalisme romantice!

Gata de plecare si luandu-si servieta, adauga cu alt glas:

- Ai luat masa?

- inca nu, balbai, surprins, Titu.

- Daca-ti face placere, sa mergem sa mancam impreuna!

Desi foarte magulit, tanarul raspunse ca el ia masa la o familie ardeleana si, fiindca n-a anuntat, oamenii l-ar astepta nemancati cine stie pana cand, incat n-ar vrea sa... Nu s-ar fi prapadit el de grija gazdelor, daca nu s-ar fi sfiit sa mearga cu Iuga la vreun restaurant mare, imbracat slabut, cum era acuma. Purta un costum cam costeliv, ca sa nu-si strice hainele cele bune pana ce va avea posibilitatea sa-si cumpere altele. De altfel si Grigore il poftise numai de forma, caci nu mai starui, ci adauga repede:

- Fireste, fireste... Cu toate astea as vrea sa ne mai vedem.

stii ce?... Luam masa impreuna diseara! iti convine? Ai timpul si dumneata sa-ti vestesti gazda, voi fi si eu mai liber si mai linistit...

Atunci asa! Sa fie, sa zicem, la Enache! Cunosti?... in strada Academiei. La opt!.. Asa!

Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (01)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (02)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (03)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (04)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (05)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (06)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (07)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (01)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (02)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (03)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (04)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (05)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (06)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (07)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (01)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (02)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (03)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (04)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (05)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (06)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (07)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (08)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (01)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (02)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (03)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (04)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (05)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (06)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (01)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (02)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (03)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (04)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (05)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (01)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (02)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (03)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (04)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (05)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (06)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (07)


Aceasta pagina a fost accesata de 1929 ori.
{literal} {/literal}