Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (04)

Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (04)

de Liviu Rebreanu


4.

Primarul Ion Pravila dadu buzna la jandarmerie. in odaita de la mijloc era cancelaria, in cea dinspre ulita locuia seful postului cu nevasta, iar in cea din fund, mai marisoara, oamenii.

- Ei, domnule sef, acu sa te vedem pe unde scoatem camasa!

rabufni primarul cu fata strambata de ingrijorare.

Plutonierul Silvestru Boiangiu atipise putin dupa-masa si numai adineaori se sculase si trecuse in cancelarie. Era inca buhait si mahmur si primarul il intrerupse tocmai dintr-un cascat binefa cator.

Vru sa-l repeaza ca "ce se napusteste asa peste crestini", mai ales cand auzi ca-l ia si cu "domnule sef", titlu care i se parea ca-l coboara, pe el, cogeamite plutonier vechi. Dar vazandu-i mutra ingrozita, fu cuprins si el de spaima, incat deodata ii sari lenevia si intreba:

- Ce s-a intamplat, omule?

- Pozna mare, nene, belea mare, glasui Pravila, parca mai prapadit el insusi din pricina efectului ce-l facuse asupra sefului.

Primarul era mijlociu de statura, cu ochii mici, vicleni si obrajii tabaciti si incretiti. Venea glont de la conac si avea in urechi proaspat glasul boierului cel batran: "De unde stii, sa-mi aduci hotii, primare, ca altfel pe tine te iau de guler!" Parca niciodata nu-l nimerise atata de proclet pe boierul Miron, incat a fost bucuros ca l-a dat afara.

- Are dreptate si boierul, zise plutonierul cand intelese despre ce era vorba. Daca are, are. Nu-ti spun eu mereu ca aici toti sunt talhari? Acu vezi bine si dumneata...

Silvestru Boiangiu, mustacios si tantos, si voinic munte, glasuind astfel, cauta sa-si racoreasca inima speriata. Primarului ce-i pasa la adica? Se spala pe maini. De ce sunt jandarmi in sat? Acum cateva luni Miron Iuga s-a plans comandantului companiei, venit in inspectie si poftit la masa la conac, ca jandarmii sunt slabi si seful cam molcut si de aceea iar au inceput sa se inmulteasca rautatile taranilor. Capitanul, fireste, a tabarat asupra plutonierului, l-a facut albie de porci si i-a pus in vedere ca-l azvarle tocmai in fundul Dobrogei daca va mai da motive de nemultumire domnului Iuga care asa si pe dincolo... si iata ca din senin ii pica pacostea asta pe cap, cand abia se mai linistise si el putin.

- Am sa fac o ancheta de sa ma pomeneasca satele astea de hot de codru si pe lumea cealalta! declara Boiangiu scrasnind.

Se sfatuira indelung. Era limpede ca hotii trebuiau cautati numai in Amara, in Vaideei si in Lespezi. in fruntea banuitilor pusera pe pandarii arendasului Cosma Buruiana. Plutonierul trimise un jandarm sa-i aduca numaidecat la post. Apoi luara pe rand pe toti cei mai deocheati din toate trei satele, oprindu-se la cate unii, inlaturand pe altii, mai revenind asupra catorva. Pana la sfarsit, Silvestru Boiangiu isi intocmi o lista de vreo treizeci de oameni, pe care voia s-o mai rumege dupa ce va fi ascultat pe pandari...

Jandarmul intra cu trei tarani in cancelarie. Drept introducere plutonierul carpi fiecaruia cate doua perechi de palme zdravene, iar pe urma le zise suparat:

- Acu sa-mi spuneti cine a furat porumbul arendasului?

- Spuneti, mai baieti, spuneti degraba, sa nu va mai zdrobeasca oasele de pomana, adauga primarul cu glas parintesc si plangator. Trebuie sa-mi gasiti pe hoti din fundul pamantului, altminteri e foc mare, ca voi trebuie sa-i stiti de n-oti fi cumva chiar voi...

Iacob Mitrutoiu, cel mai batran si garbovit putin, cu urmele degetelor plutonierului pe obrajii galbejiti, se jura ca el n-a fost de serviciu in noaptea aceea si a dormit acasa cu copiii, precum pot marturisi toti vecinii lui si tot satul. Ceilalti doi se scuzara ca ei au avut porunca de la boier sa pazeasca hambarele de la curte, cele cu grau, iar despre hambarul cel nou nici n-a fost pomeneala.

Totusi ei au tras cu urechea si intr-acolo, dar n-au auzit nimica.

Adevarat ca hambarul cel nou e mai departisor de conac, incat batranii au si spus boierului, cand l-a cladit, ca nu e bine asezat asa de stingher...

Vorbele pandarilor fura primite cu batjocura si cu o noua serie de ghionturi. Toti talharii se aparara cu nu stiu, n-am vazut, n-am auzit. Dar cum sa nu simti nimica tu, pandar, platit cu bani grei sa pazesti avutul stapanului, cand se fura un vagon de porumb numai la cativa pasi de tine?... Irimie Popa, mai chipes si mai indraznet, nu se putu opri sa nu zica:

- Ce vagon, domnule plutonier, pacatele noastre? Ca paguba sa fi tot fost doi-trei saci, daca a fost... si nici boierul Cosma nu s-a putut plange de mai mult, uite crucea, dom plutonier! Doi-trei saci poate, dar ce vagon? Plutonierul il plesni cu dosul palmei peste gura racnind:

- Esti obraznic dupa ce furi?... in fata mea cutezi sa... Obraznicia taranului ii varase un ac in inima. Striga un jandarm odihnit si-i ordona sa aplice indivizilor o bataie romaneasca, sa le fie de tinere de minte. Dar pe urma ii ierta si le dadu drumul cu conditia ca maine dimineata sa se prezinte la primarie cu hotii, altfel va fi vai si amar de ei.

- Adica asta cum vine, primarule? intreba Boiangiu cand ramase singur cu Pravila. Boierul Miron ti-a spus de un vagon de porumb, iar arendasul reclama trei saci?

- De, stiu eu? ridica din umeri celalalt. in interesul anchetei, chestia asta trebuie lamurita mai intai. Fiindca intr-un fel se ancheteaza un vagon si alta e cand sunt cativa saci. Prin urmare primarul va merge la fata locului sa constate cat si cum s-a furat.

- Dar sa nu te culci pe o ureche, nea Ionita! adauga plutonierul. C-apoi si dumneata dai de dracu cu mine, asa sa stii!

Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (01)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (02)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (03)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (04)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (05)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (06)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (07)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (01)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (02)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (03)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (04)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (05)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (06)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (07)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (01)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (02)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (03)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (04)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (05)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (06)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (07)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (08)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (01)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (02)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (03)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (04)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (05)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (06)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (01)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (02)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (03)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (04)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (05)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (01)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (02)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (03)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (04)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (05)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (06)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (07)


Aceasta pagina a fost accesata de 1817 ori.
{literal} {/literal}