Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (05)

Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (05)

de Liviu Rebreanu


5.

Cu un viraj indraznet, automobilul stopa scurt in fata scarii.

Grigore, care auzise zgomotul esapamentului si semnalele sirenei, astepta pe trepte impreuna cu Titu Herdelea. soferul inchise motorul, sari jos si se repezi de deschise portierele sa poata cobori boierii cotosmaniti in blanuri, pleduri, masti si ochelari ca niste exploratori polari.

Cel dintai, Gogu Ionescu, izbuti sa se descurce din invelitori si sa ia contact cu pamantul. Statuse langa sofer. Era enervat si plictisit din pricina emotiilor calatoriei. Stranse mana lui Grigore, declarand ursuz:

- Dragul meu, bine te-am gasit, dar sa stii ca pe mine nu ma mai prindeti pentru astfel de experiente! M-am saturat!

- Ce s-a intamplat, Gogule, de esti asa de suparat? intreba tanarul Iuga, nepricepand nimic.

- Daca nevasta-ta are pofta de emotii tari, sa-si aleaga alti clienti, nu pe mine, urma Gogu Ionescu, smulgandu-si ochelarii de pe fata.

- Gogule, esti un caraghios! striga un glas vesel de femeie.

ti-e frica sa mergi cu automobilul!... Sa-ti fie rusine!

Toti rasera, numai Gogu se infurie:

- Desigur. Eu n-am temperament pentru aventuri si nici n-am chef sa-mi frang gatul pe sosele de dragul sportului automobilistic!

Supararea lui inviora pe ceilalti, care intre timp isi scoasera mastile si ochelarii. O clipa mai statura in fundul masinii toti trei, asa cum calatorisera, Nadina la dreapta, Eugenia la stanga si intre ele Raul Brumaru. in sfarsit, Nadina se ridica in picioare, zicand: 9 L. Rebreanu. Rascoala. Vol. I

- Toate ca toate, dar cu baba, adineaori, a fost serios! Daca Rudolf n-avea prezenta de spirit, ori intra ea sub roate, ori intram si ne rasturnam noi in sant... Bravo, Rudolf!

soferul zambi recunoscator, iar Nadina se arunca drept in bratele barbatului ei, continuand cu glas conventional tandru:

- A, Grig, micule, ce dor mi-a fost de tine!

Grigore ii saruta obrazul, jenat de cuvintele ei si mai ales de felul cum le-a rostit. Numai acuma recunoscuse pe Brumaru. in acelasi moment privirea lui alunecase dincolo de masina, pe rondul cu flori rosii, inima inflorita pe care iubirea lui o asternuse in fata cuibului Nadinei. intinse mana lui Brumaru, murmurand nehotarat:

- Tu erai?... Nici nu te recunosteam sub deghizarea asta...

Nadina interveni repede cu explicatia:

- L-am cules si pe el, ca sa fim compania mai mare... Nu te superi?

- O, se poate? Din...

Vruse sa zica "dimpotriva", isi lua seama, se intrerupse, ocoli masina pe la spate, si, sarutand mana Eugeniei, o ajuta sa coboare.

Cativa servitori se invarteau sa descarce lucrurile si nu stiau ce sa faca. Nadina observa si zise soferului:

- Vezi, Rudolf, sa nu se piarza ceva de-a conitei Jenny!

Titu Herdelea statea deoparte foarte rusinat ca nimeni nu-l baga in seama. Grigore il vazu, isi aduse aminte de el si se grabi sa-si repare greseala:

- Dati-mi voie!... L-am uitat, uita-l-ar necazurile!... Sa va prezint pe prietenul si musafirul meu Titu Herdelea!...

Tanarul se inclina surazand discret. Nadina il examina o secunda si-i intinse mana. Titu nu se uitase bine la ea; numai atata vazuse, ca e foarte frumoasa. Eugenia ii surase dragalas, zicand:

- Ce surpriza!

- De altfel, voi trebuie sa-l cunoasteti, ca doar v-ati intalnit impreuna! spuse Grigore lui Gogu, observand ca priveste pe Titu ca pe un strain necunoscut. E cumnat cu Jenny si face poezii!

- A, da, fireste! facu Gogu apropiindu-se de tanarul Herdelea.

Asa-i!... Ce mai faci? Tot nu-si amintea de el, dar nu voi sa arate ca nu l-a recunoscut.

Se jena sa para ca n-are memorie, fiindca asta ar fi semn de batranete. Titu vazu incurcatura lui si avu un cutit in inima, gandindu-se cum l-a mai invitat asta-vara sa vie incoace si sa stea la dansul si toata ziua numai poezii sa scrie. Schimbara doua vorbe si apoi Gogu se intoarse iar la Grigore:

- Puiule, noi nici nu ne mai urcam, ne ducem acasa, la Lespezi, ca am dat ordin sa faca foc si sa ne pregateasca masa... Of, si cand ma gandesc ca tot cu masina trebuie sa mergem!

Tanarul Iuga protesta ca nu poate sa nu se odihneasca macar cateva minute, fara sa mai puie cat s-ar mahni batranul.

- Se vede ca te-a zdruncinat rau de tot masina daca-ti trece prin minte sa faci asemenea mojicie! observa batjocoritor Nadina, adaugand apoi simplu: Aideti inlauntru!... Jenny draga, te rog!...

Raul!

in hol ardeau lampile si era caldut, iar dulceata astepta oaspetii.

Curand aparu si batranul Iuga, care imbratisa foarte afectuos pe Nadina:

- in sfarsit, am mai pus si noi mana pe tine, strengarita frumoasa si nestatornica!

Ea, magulita, il saruta, murmurand dragalas:

- Cine-i mai dulce si mai adorabil ca taicutul nostru? Gogu profita sa se planga iarasi de peripetiile calatoriei. Au avut trei pane de cauciuc si doua la motor. Au omorat nenumarate gaste, rate, gaini si un purcel. Erau sa calce nu se stie cati oameni si sa se ciocneasca cu diverse care si carute. si asta se cheama, pentru Nadina, placere. De vina insa e numai Grigore, fiindca i-a permis sa-si cumpere automobil cand in toata tara de-abia sunt doua-trei duzini de descreierati cu asemenea dihanii periculoase.

Nu e pacat sa cheltuiesti o avere ca sa platesti intai masina si pe urma o leafa de profesor universitar unui parlit de neamt, care sa o conduca, in loc sa mergi binisor cu trenul ca toata lumea cu scaun la cap?

- Mais voyons, Gogule, si c’est serieux tu es plus que ridicule!1 zise Nadina. Cred ca-mi pot permite si eu o placere cum va permiteti voi atatea! Maine-poimaine, cand si barbierii vor avea automobilul la usa frizeriei, n-are sa ma mai intereseze. Azi insa un "Benz" solid si elegant poate sa-ti dea frisoane!

- Mersi, eu renunt la frisoane d-astea! striga Gogu cu mainile spre tavan, starnind ilaritate generala.

Peste cateva minute isi lua ramas bun. Eugenia invita pe Titu sa mearga si pe la ei, desi ei nu sunt asa de bine aranjati la Lespezi.

- Ai sa ne faci placere, adauga ea cu un suras bun. Dar sa nu amai, ca noi nu zabovim pe aici mai mult de cateva zile!

- Am sa viu chiar maine! murmura Titu Herdelea fericit.

- Foarte bine!... Nu-i asa, Gogule? zise Eugenia catre barbatul ei.

- Mai incape vorba! aproba dansul. Ce zici tu e sfant!

Dupa plecarea lor, Nadina povesti cate ceva din vilegiatura ei prelungita, adresandu-se insa mai cu seama batranului Miron.

Apoi deodata se intrerupse si spuse lui Grigore:

- Micule drag, nu vrei tu sa te ocupi putin de Raul, sa-i dea o camera, sa se instaleze?... Te rog, dragul meu... El e mai strain!

Tanarul Iuga conduse pe Brumaru. Titu Herdelea ii insoti de teama sa nu fie aici de prisos. Observase putin pe Nadina si i se parea tot frumoasa, dar de o frumusete care il uluia si-l cutremura.

Miron Iuga ramase in patru ochi cu Nadina, o privi un rastimp atat de scrutator, ca ea se mira si intreba:

- Vrei sa-mi spui ceva, taicutule? Dar, Gogule, daca e serios, atunci tu esti mai mult decat ridicol!

- Da! facu batranul cu seriozitate. Am aflat ca vrei sa vinzi Babaroaga!

- A, asta e? zise Nadina cu un fel de deceptie. Te intereseaza?

- Trebuie sa-ti inchipui cat de mult, raspunse Miron. Poate c-as cumpara-o eu.

- Bine, sa stam de vorba! surase Nadina. Desi nu-mi place sa fac afaceri cu rudele, dar taicutul drag merita o exceptie. Vrei o arvuna de la mine? Uite!

il saruta pe amandoi obrajii. Batranul ii lua capul in maini, o privi in ochii lunecosi:

- E foarte serios, Nadino!

- Evident! confirma ea cu acelasi suras indiferent.

Miron Iuga nu era tocmai multumit cu raspunsurile ei. I se parea ca prea a luat in gluma propunerea lui. Poate ca pentru ea vanzarea unei mosii n-are importanta unei tranzactii serioase, dar se mai poate sa fie si un fel de a se strecura... Se retrase, ca s-o lase sa-si odihneasca putin si ea oboseala drumului. Astfel Grigore, cand se intoarse, o gasi singura intr-un fotoliu, cu ochii inchisi, parc-ar fi dormitat.

- De ce l-ai adus aci pe asta? ii zise el cu imputare, observand ca ea e treaza.

- Care asta? se mira ea. Apoi rase scurt, ironic: Pe Raul?... O, o!... Iar esti gelos, Grig? Nu te mai vindeci de boala asta urata? Se scula, intinse bratele in laturi, ca si cand ar fi asteptat o imbratisare. Corpul ei zvelt si nervos avea o vibratie nevazuta, care raspandea imprejur moleseala si ispita. Se uita la Grigore cu niste ochi blanzi in care palpita o neastamparare eterna. Gura ei fina sopti melodios:

- Prostule mic... Nu ma mai iubesti? Barbatul respira aerul ei, cauta sa reziste si isi dadea seama ca se pierde. ii trecu prin gand cu o fulgerare dureroasa ca isi bate joc de el. Pe urma i se topira toate gandurile in minte intr-o singura dorinta stapanitoare. Ea se apropiase si-si lipise corpul de el cu bratele mereu rasfirate. Nu mai vedea decat ochii ei, gura ei, sanii ei. O cuprinse brusc de mijloc si o rasturna pe fotoliu, acoperind-o cu sarutari lacome. Nadina ii murmura la ureche cu acelasi glas:

- Nu aici... Nu vreau aici...

ii aluneca din brate. Apoi il lua de mana. si el o urma ca un caine credincios.

Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (01)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (02)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (03)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (04)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (05)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (06)
Rascoala - Se misca tara - Rasaritul (07)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (01)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (02)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (03)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (04)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (05)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (06)
Rascoala - Se misca tara - Pamanturile (07)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (01)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (02)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (03)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (04)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (05)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (06)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (07)
Rascoala - Se misca tara - Flamanzii (08)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (01)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (02)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (03)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (04)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (05)
Rascoala - Se misca tara - Luminile (06)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (01)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (02)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (03)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (04)
Rascoala - Se misca tara - Friguri (05)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (01)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (02)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (03)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (04)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (05)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (06)
Rascoala - Se misca tara - Vestitorii (07)


Aceasta pagina a fost accesata de 1740 ori.
{literal} {/literal}