Ciuleandra - Capitolul 06

Ciuleandra - Capitolul 06

de Liviu Rebreanu


6.


Spre dimineata in somn ii inflori un vis... Era acasa, acolo, in budoarul Madeleinei. Ea sedea pe aceeasi sofa, cu mainile in poala, cu privirea pierduta, ca totdeauna, parc-ar fi cautat ceva in trecut. El, foarte vesel, ii povestea nimicuri, despre balul de la Curte, despre... si, vorbind, sorbea frumusetea ei tacuta. Niciodata n-a fost insa mai frumoasa ca asta-seara. Trupul zvelt, sanatos si fraged, ca de fecioara, bratele goale, decoltajul tulburator, toate il atatau. Asteptau sosirea tantei Tilda ca impreuna sa plece la Palat. Deodata se intrerupse si sopti rugator: "Madelon, nu vrei mai bine sa ramanem acasa?" Ea nu raspunse. Surase. Avea surasul melancolic ca si ochii.

"Madelon, te doresc..." Se apropie de la spate, o cuprinse peste brate si o saruta lung intre sani. Parfumul ei il ametea. Nu mai vedea. ii murmura cuvinte moi ca niste gadilari si ea radea molcom, fara a intoarce ochii spre el...

Sosi ca un vartej tante Matilda gafaind si suspinand: "Voyons, mes enfants, sunteti gata?... Il me semble que nous sommes deja en retard, oh, mon Dieu!... Dar pana ce m-am gatit, cu jupaneasa mea neroada! Apoi si soferul vostru e asa de mogait... Enfin!... Veniti insa acuma degraba ca Poly ne asteapta in hall si e nerabdator..." Se urnira. in masina se aseza langa sofer, ca sa se racoreasca, dar gandurile lui toate mangaiau mereu pe Madeleine... Balul e foarte reusit... Lume... Regele insusi se opreste sa vorbeasca cu Madeleine, si-i zambeste cu niste ochi in care luceste o pofta abia retinuta. Puiu vede lucirea ochilor regali si gelozia comprimata ii roade inima ca un cariu flamand. Muzica il enerveaza si mai cu seama barbatii care toti parca ravnesc pe Madeleine si o pangaresc cu priviri lacome. Nu mai poate sta. Minte ca-l doare cumplit capul, ca nu se simte deloc bine, si pleaca impreuna cu Madeleine, lasand acolo pe tatal sau cu tante Matilda. in automobil apoi o ia in brate nebuneste si o saruta pe buze atat de patimas ca si cand ar vrea sa-i soarba dintr-o data sufletul intreg. Murea sa ajunga mai curand acasa si masina mergea atat de incet, ba inca soferul parca a gresit si drumul.
"Ce faci, Alexandre, dormi?... Unde mergi?..." striga dansul furios.

in clipa aceea insa trasura opreste in fata unei case straine, intr-o strada intunecoasa. Franele scrasnira prelung ca un tipat disperat. Vru sa sara jos enervat, dar o mana il atinse pe umar, impiedecandu-i miscarea. Coborara ceilalti, iar el trebui sa astepte... Apoi veni tatal sau si-i zise: "Aide, Puiule..." Lasa portiera deschisa. Departandu-se, murmura: "Dar Madeleine..." ii era frig. Zbarnaia o sonerie, strident.

"Aici, aici!" rasuna iar glasul batranului. "Intra, Puiule!" Nu vedea pe unde merge si-i era frica sa nu se loveasca de ceva in intuneric. Se freca la ochi, sa vada mai bine. si, din intuneric, se desprinde deodata o fereastra lata si inalta, cu gratii, in care bate o lumina sura. Frigul ii staruie in oase si in gand repeta intrebarea de adineaori: "Dar Madeleine?" Atunci, dezmeticindu-se, raspunde singur: "Madeleine n-a putut fi in masina..." Observa ca becul din tavan e stins.

"Trebuie sa fie ziua, are sa vie doctorul si ma gaseste in pat... Sus, sus!..." Pe noptiera isi vazu maruntisurile ce le avusese in buzunar: un carnetel cu creion de aur, niste chei, bani, o batista, un portofel subtire, ceasul de platina cu capacul deschis...

Se uita la ceas: sapte... incepu sa se imbrace. Se culcase in camasa de frac care acuma era mototolita ca o zdreanta.

"Ce are a face!" se consola dansul. "Mai important decat camasa este sa nu-mi pierd capul!..."

Ciuleandra - Capitolul 01
Ciuleandra - Capitolul 02
Ciuleandra - Capitolul 03
Ciuleandra - Capitolul 04
Ciuleandra - Capitolul 05
Ciuleandra - Capitolul 06
Ciuleandra - Capitolul 07
Ciuleandra - Capitolul 08
Ciuleandra - Capitolul 09
Ciuleandra - Capitolul 10
Ciuleandra - Capitolul 11
Ciuleandra - Capitolul 12
Ciuleandra - Capitolul 13
Ciuleandra - Capitolul 14
Ciuleandra - Capitolul 15
Ciuleandra - Capitolul 16
Ciuleandra - Capitolul 17
Ciuleandra - Capitolul 18
Ciuleandra - Capitolul 19
Ciuleandra - Capitolul 20
Ciuleandra - Capitolul 21
Ciuleandra - Capitolul 22
Ciuleandra - Capitolul 23
Ciuleandra - Capitolul 24
Ciuleandra - Capitolul 25
Ciuleandra - Capitolul 26
Ciuleandra - Capitolul 27
Ciuleandra - Capitolul 28
Ciuleandra - Capitolul 29
Ciuleandra - Capitolul 30
Ciuleandra - Capitolul 31


Aceasta pagina a fost accesata de 1992 ori.
{literal} {/literal}