Ciuleandra - Capitolul 10

Ciuleandra - Capitolul 10

de Liviu Rebreanu


10.

Camera nu i se mai paru trista. isi freca mainile, aproape radios, si nici nu observa ca usa s-a inchis in urma lui. De altfel, cat a lipsit dansul, se facuse ordine si curatenie, iar pe pat gasi, aranjate frumos, haine, rufe, obiecte de toaleta.

"Bravo, bravo! se incanta el, privind cu placere lucrurile. Inainte de toate insa sa ne facem toaleta ca sa avem o infatisare omeneasca!" imbracandu-se, isi recapitula intrevederea cu doctorul si o gasi multumitoare. Nu era chiar atat de indracit cum ii paruse la inspectia medicala. Are negresit ceva enigmatic in felul de a fi, o siretenie tainuita in ochii putin bulbucati ii tradeaza originea rustica - de aceea face impresia de om banuitor si viclean. Totusi nu i se poate tagadui o rectitudine cinstita si demna.

"Cu asemenea oameni dau gres prefacatoriile vulgare!" isi zise Puiu cu convingere. "Ce penibil de ridicol as fi fost daca ma apucam sa simulez..." Se bucura ca n-a amplificat povestirea nenorocirii, asa cum si-o pregatise de dimineata. Mai bine asa: adevarul si numai adevarul... La urma urmelor nici nu ar fi capabil sa minta si sa-si incarce constiinta. Are nevoie tocmai de usurare, iar minciuna i-ar complica in zadar situatia si l-ar face sa se dispretuiasca singur. De aceea si cu gelozia a refuzat sa minta, oricat l-ar fi servit poate momentan minciuna. Lasa ca insasi intrebarea doctorului a fost asa de nelalocul ei! Dar, in sfarsit, acuma toate astea n-au nici o importanta. De vreme ce pentru sarmana Madeleine nu se mai poate face nimica, cel putin el sa fie salvat din inclestarea in care l-a aruncat soarta. Nu intrebarile doctorului conteaza, ci intentiile lui. in privinta asta doctorul ramane insa un sfinx. Mare lucru nu e de asteptat de la dansul. Pana acuma, in orice caz, l-a tratat ca pe un om oarecare de pe drumuri, daca nu chiar mai rau. Ia spus doar destul de clar ca prezenta lui aici nu-i prea placuta, deoarece astfel de cazuri pot compromite reputatia sanatoriului.

"Batranul a fost rau inspirat cand m-a adus aici - socoti Puiu, intunecandu-se iar din ce in ce. Graba lui ecesiva ar putea sa-mi fie funesta. Nu era momentul sa ma abandoneze in mainile unui om cu totul strain sau chiar ostil..." Trecand in revista gesturile si cuvintele medicului, descoperi curand in toate urmele unei vrajmasii ascunse. Gasi si motivul: din felul cum spusese ca a cunoscut pe Madeleine intelegea acuma, cantarind mai bine tonul, o iubire tainica.

Fireste, o iubire din departare, caci Madeleine, cat a fost de delicata, nu s-ar fi coborat niciodata pana la acest doctor care nu e nici frumos, nici inteligent, nici macar simpatic. El insa n-ar fi de mirare s-o fi adorat. si iubirile acestea sunt cele mai primejdioase. Amantii necunoscuti sau ascunsi sunt capabili de toate josniciile si razbunarile."Extraordinar! se cruci Puiu. Uite ce dusman am ales sa hotarasca de soarta mea!" Fu cuprins de o nerabdare apasatoare. Trebuie sa scape de aici fara intarziere, sa se mute intr-alt sanatoriu, in grija unui om care cel putin sa nu umble sa se razbune. Era convins ca doctorul i-a fost rival si-l uraste de moarte.

- si tata care nu mai vine! suspina dansul amarat.

Se intoarse spre usa. Abia atunci vazu ca e inchisa. Se repezi furios si incepu sa bata cu pumnii in sticla zgrunturoasa.

- De ce incui usa? se rasti la gardianul care deschisese indata.

- Noi avem ordin si trebuie sa ... - raspunse omul, speriat si aproape umil.

- Nu vreau sa mai incui usa pana nu ti-oi porunci eu! striga Puiu. imi trebuie aer, intelegi? Ma inabus in vagauna asta!

Batranul Faranga aparu in anticamera:

- Qu'est-ce qu'il y a, Puiule?... Soyons calmes, voyons!...

Aidem inlauntru, c-avem de vorbit...

Puiu arunca o privire dispretuitoare gardianului, zicand:

- Ma enerveaza grozav idiotul asta! Apoi, retraganduse in camera, adauga: Acuma da, acuma inchide, magarule!

Ciuleandra - Capitolul 01
Ciuleandra - Capitolul 02
Ciuleandra - Capitolul 03
Ciuleandra - Capitolul 04
Ciuleandra - Capitolul 05
Ciuleandra - Capitolul 06
Ciuleandra - Capitolul 07
Ciuleandra - Capitolul 08
Ciuleandra - Capitolul 09
Ciuleandra - Capitolul 10
Ciuleandra - Capitolul 11
Ciuleandra - Capitolul 12
Ciuleandra - Capitolul 13
Ciuleandra - Capitolul 14
Ciuleandra - Capitolul 15
Ciuleandra - Capitolul 16
Ciuleandra - Capitolul 17
Ciuleandra - Capitolul 18
Ciuleandra - Capitolul 19
Ciuleandra - Capitolul 20
Ciuleandra - Capitolul 21
Ciuleandra - Capitolul 22
Ciuleandra - Capitolul 23
Ciuleandra - Capitolul 24
Ciuleandra - Capitolul 25
Ciuleandra - Capitolul 26
Ciuleandra - Capitolul 27
Ciuleandra - Capitolul 28
Ciuleandra - Capitolul 29
Ciuleandra - Capitolul 30
Ciuleandra - Capitolul 31


Aceasta pagina a fost accesata de 2216 ori.
{literal} {/literal}