Ciuleandra - Capitolul 11

Ciuleandra - Capitolul 11

de Liviu Rebreanu


11.


- Lasa, Puiule, draga, nu te aprinde! murmura Faranga cu un zambet bland subt care voia sa ascunda o emotie mare.

isi aseza blana si caciula in cuier, apoi isi sterse fruntea si crestetul cu o batista, uitandu-se imprejur:

- stii ca nici nu e asa de rau aici la tine, Puiule? As putea spune chiar ca e simpatic...

Il indemna sa sada pe pat si-si trase un scaun langa dansul.

Il privea cu o atentie discreta si plina de mila. si numaidecat incepu sa-i spuna cum a aflat inca de-aseara, indata dupa ce l-a instalat, ca profesorul Demarat nu e in Bucuresti.

Acuma, de la doctor, a mai aflat ca nici n-are sa se intoarca acasa pana peste vreo trei luni. E dus in Germania intr-o misiune medicala, trimis de guvern... Adevarat, citise si el zilele trecute in jurnale despre asa ceva, dar aseara i-a scapat!

Ar fi plecat de vreo saptamana.

- Lipsa profesorului n-are, fireste, nici o importanta - adauga batranul cu o superioritate prin care voia sa fie mai convingator. Loctiitorul lui trebuie sa ma serveasca cu aceeasi promptitudine!

in realitate batranul era foarte ingrijorat. Cu vechiul sau coleg de banca altflel ar fi tratat chestia: i-ar fi cerut direct sprijinul si l-ar fi avut fara inconjur. Doctorul nu-i facuse impresie tocmai buna, dar Puiu nu trebuie sa afle si de aceea incepu sa-l laude:

- Mi se pare un om de treaba... M-am informat si am primit relatii mai mult decat bune. E un medic foarte distins, asistentul lui Demarat la facultate si mostenitorul lui prezumtiv la catedra. Se zice de altfel ca si cand e profesorul acasa, Ursu conduce efectiv sanatoriul. A, da, uitam sa-ti spun: se numeste Ion Ursu si e fiu de taran. Foarte corect si foarte constiincios; are singurul cusur ca e cam stangaci, cam colturos, incat nu inspira mare simpatie, cel putin la inceput, pana ce il cunosti mai de aproape.

Puiu, dornic de mangaiere, uitase repede banuielile de adineaori si sorbea cu lacomie cuvintele batranului. Cand auzi pe urma cum, fara sa-si ia vreun angajament precis, doctorul ar fi spus totusi ca vrea sa ispraveasca repede si mai ales ar fi lasat a se intelege ca trebuie sa fi fost la mijloc o mare zdruncinare nervoasa - intreba inviorat si incalzit:

- Vasazica, pot spera, tata, nu-i asa?... Tu, personal, ce crezi?

- Mai incape vorba? zise Faranga miscat, cu lacrimi in coltul ochilor. Numai sa fii rabdator. iti trebuie multa, multa rabdare, Puiule!... Ce vrei? Cand primesti o lovitura atat de crancena, trebuie sa stii sa o suporti cu demnitate.

Puiu ceru sa-i povesteasca de la inceput si cu toate amanuntele intrevederea cu doctorul. Batranul se executa fara sovaire, avand insa grija sa intercaleze cat mai multe lucruri care sa-i intareasca sperantele si sa treaca subt tacere pe cele rele.

- Trebuie sa stii, tata, ca nici eu nu m-am prefacut deloc!

zise Puiu. Nici nu vad cum m-as putea preface... Poate si asta e pricina ca nu-mi vin in fire si ca ma apasa mereu ceva pe suflet. Ma gandesc, fara sa vreau si tot mai des, ce va fi daca, pana in cele din urma, voi fi declarat zdravan pur si simplu? Atunci?

- Linisteste-te, Puiule, nu exagera lucrurile! il mangaie batranul. Traim doar intre oameni si cu oameni... E destula pedeapsa pentru niste oameni ca tine si ca mine faptul ca avem sa suportam urmarile morale ale nenorocirii ce s-a abatut asupra noastra. Apoi fii sigur ca, la nevoie, nu voi permite eu insumi sa se desfasoare cazul decat asa cum trebuie!

Deocamdata insa nu pot sa ma ocup exclusiv de tine, Puiule draga! Gandeste-te ca mai avem obligatii fata de sarmana Madeleine...

Tanarul pleca fruntea amarat si rosti din adancul inimii:

- Adevarat, tata, adevarat! O, Doamne, cat sunt de egoist si de ticalos!

Ca sa-i risipeasca mahnirea, Faranga aduse iar vorba despre doctor si-i spuse ca i-a admis cea mai mare libertate: sa citeasca ce doreste, sa se distreze, sa primeasca vizite cand va fi mai linistit, sa faca plimbari in gradina cu gardianul...

Va lua masa cum ii place, fara nici o restrictie, i se vor procura ziare... in sfarsit sa se poata simti ca acasa. Batranul se gandise chiar sa-i trimita un fecior care sa-l serveasca; doctorul insa zice ca asta ar fi impotriva regulamentului sanatoriului

- trebuie sa se multumeasca cu serviciile gardianului, care-i sta in permanenta la dispozitie.

- Sper ca Matilda ti-a trimis tot de ce ai nevoie? Eu, marturisesc, n-am avut ragaz nici sa-mi arunc ochii. Daca-ti lipseste ceva, pune sa-mi telefoneze, sau telefoneaza-mi tu...

De altfel eu voi veni in fiecare zi, afara de vreo intamplare extraordinara... Biata Tilda a fost nenorocita si a plans ca nam luat-o si pe ea. Degeaba, nu se putea. Trebuia sa ramaie cineva langa Madeleine, nu-i asa?...

- Sunt asa de trist, tata, ca nu pot fi si eu macar la inmormantare! ofta Puiu deodata, cu glasul amarat de adineaori.Faranga se induiosa de tot si se gandi ca, in fond, Puiu e un baiat bun si o inima minunata. A gresit grav de data asta, evident, dar nu din rautate, ceea ce o dovedeste imensa si sincera parere de rau care izbucneste atat de spontan din sufletul lui.

- Acuma tu sa te ingrijesti numai de tine - ii zise batranul, invaluindu-l intr-o privire de dragoste atotcuprinzatoare.

si apoi ii mai povesti de pe-acasa. Se planse cat a trebuit sa lupte aseara si azi-dimineata cu jurnalele, ca sa nu faca galagie in jurul cazului. Fireste, nu a urmarit sa opreasca orice stire cinstita, dar sa nu se exagereze, sa nu se dea proportii de scandal, sa se inteleaga ca nu e o crima senzationala, ci o mare nenorocire. Prefectul, fiind in gratiile presei, i-a dat o buna mana de ajutor, totusi a trebuit sa apeleze si la ministrul de interne pentru orice eventualitate.

Observa insa indata ca lucrurile acestea nu intereseaza deloc pe Puiu. Tacu si el. isi dadeau seama amandoi ca nu mai au ce sa-si spuna. in curand Faranga se ridica de plecare, asteptand totusi ca Puiu sa-l mai opreasca.

- Nu-ti inchipui cate alergaturi mai am...

Puiu il ajuta sa se imbrace fara a mai zice nimic.

Ciuleandra - Capitolul 01
Ciuleandra - Capitolul 02
Ciuleandra - Capitolul 03
Ciuleandra - Capitolul 04
Ciuleandra - Capitolul 05
Ciuleandra - Capitolul 06
Ciuleandra - Capitolul 07
Ciuleandra - Capitolul 08
Ciuleandra - Capitolul 09
Ciuleandra - Capitolul 10
Ciuleandra - Capitolul 11
Ciuleandra - Capitolul 12
Ciuleandra - Capitolul 13
Ciuleandra - Capitolul 14
Ciuleandra - Capitolul 15
Ciuleandra - Capitolul 16
Ciuleandra - Capitolul 17
Ciuleandra - Capitolul 18
Ciuleandra - Capitolul 19
Ciuleandra - Capitolul 20
Ciuleandra - Capitolul 21
Ciuleandra - Capitolul 22
Ciuleandra - Capitolul 23
Ciuleandra - Capitolul 24
Ciuleandra - Capitolul 25
Ciuleandra - Capitolul 26
Ciuleandra - Capitolul 27
Ciuleandra - Capitolul 28
Ciuleandra - Capitolul 29
Ciuleandra - Capitolul 30
Ciuleandra - Capitolul 31


Aceasta pagina a fost accesata de 2701 ori.
{literal} {/literal}