Ciuleandra - Capitolul 16

Ciuleandra - Capitolul 16

de Liviu Rebreanu


16.

A doua zi fu cuprins de mare infrigurare. Se astepta ca doctorul ii va mai zice ceva si-i era teama ca nu se va putea stapani sa nu-i ceara explicatii pentru aluziile neintelese cu care il sacaie. Doctorul insa fu si mai sobru ca de obicei. Era imbracat in negru. Se uita cateva clipe mohorat la Puiu si nu-i adresa nici un cuvant.

"si-a dat seama ca ieri a facut o gafa" - socoti Puiu multumit.

Mai tarziu gasi suspecta si aceasta purtare a doctorului.

De ce nu i-a vorbit nimica?... si de ce s-a imbracat in haine negre tocmai in ziua inmormantarii ei?...

in curand uita pe doctor si nu se mai gandi decat la inmormantare. Se simtea amarat ca nu i s-a spus cel putin cum va fi ceremonia funebra. si cu cat se apropia ora trei, cu atat parca minutele treceau mai anevoie. Apoi, cand sosi in sfarsit momentul in care trebuia sa inceapa serviciul religios, Puiu se aseza in genunchi, langa fereastra, cu fruntea spijinita pe pervaz, si prinse sa se roage fierbinte. Nu mai stia nici o rugaciune afara de Tatal nostru, dar si aceasta ii ajungea acuma. O repeta de sute de ori, cu evlavie, cu lacrimi si cu insetare. in rastimpuri se intrerupea si suspina din profunzimile inimii:

- Iarta-ma, Madeleine, fie-ti mila de mine!

Genunchii, neobisnuiti, ii amortira. Dureri de cutite il junghiau prin incheieturi. Statea insa neclintit, ca tintuit acolo. Suferinta o simtea ca o usurare.

Asa il gasira, tarziu, cand se intoarsera de la cimitir, batranul Faranga si Matilda. in camera era intuneric si Puiu murmura, langa fereastra, ghemuit, zgribulit de frig, cu buzele vinete, aceeasi rugaciune simpla. Trebui sa-l ajute batranul sa se scoale si sa-l duca pana la pat.

- Ce-i asta, Puiule? intreba Faranga ingrijorat.

- Am insotit-o si eu pe Madeleine pana la groapa in care eu am aruncat-o - sopti dansul linistit, cu o tristeta intiparita pe fata.

Ochii rositi ai batranului se umplura de lacrimi, iar Matilda, stergandu-si nasul, bolborosi printre sughituri:

- S-a sfarsit saracuta Madeleine... Oh, mon Dieu, mon Dieu!

- Soyez calme, Tilda! ii zise Faranga cu imputare. Maintenant c'est fini! Elle du moins se repose bien, tandis que nous autres...

- Pauvre, pauvre Puiu, comme tu as change! reveni Matilda cu o noua navala de plans.

- Matilda! Assez! facu batranul cu severitate.

Puiu le ceru sa-i povesteasca cum s-a desfasurat ceremonia si astfel Matilda putu sa se manifeste in toata voia. Mai plangand, mai zambind, ii zugravi amanuntele cele mai neinsemnate. insira pe indelete, parca le-ar fi invatat pe dinafara, numele tuturor persoanelor distinse care au venit sa vada pe Madeleine pe catafalc. Era atat de frumoasa, scumpa de ea, chiar moarta, ca nimeni n-a putut-o contempla fara o exclamatie de durere si fara a varsa o lacrima sincera pentru pierderea unei fiinte asa de fermecatoare. Descrise coroanele, dricul urmat de zece preoti si un episcop, doi ministri, cinci diplomati si tot ce au Bucurestii mai select.

inca de ieri de la pranz a fost transportata la Biserica Alba, lacasul de rugaciune favorit al raposatei. Cincizeci de mii de lei s-au impartit intre saraci. Peste saptezeci de cupeuri si automobile au intovarasit pe pauvre Madeleine pana la Belu unde acuma se odihneste in cavoul familiei Faranga, alaturi de mama lui Puiu...

- stii ca am zarit si pe doctorul tau in biserica - observa batranul cand abundenta verbala a Matildei se mai potoli.

- Da? ingalbeni Puiu. A fost si el?

- ca l'honore! se repezi Matilda. ca signifie qu'il est un homme vraiment très sensible!

Apoi, in vreme ce Puiu rumega spaimantat stirea aceasta, ea continua cu mai mult elan sa-i spuna inscriptiile tuturor coroanelor, detaliile costumelor tuturor doamnelor, marcile automobilelor tuturor participantilor... Volubilitatea ei prodigioasa facu pe Puiu sa uite chestia cu doctorul si in cele din urma chiar sa o intrebe daca s-a interesat cineva si de dansul? Matilda, fericita ca a fost starnita, izbucni furtunos:

- Cineva? intreaba mai bine cine nu s-a interesat!... Oh, mon petit Puiu, nici nu-ti inchipui cat te compatimeste toata lumea si n-ai idee cati prieteni devotati s-au dovedit in imprejurarile astea triste... in nenorocire se caleste prietenia, foarte adevarat!... Ei bine, toti, dar absolut toti prietenii tai m-au asaltat cu intrebari despre tine si vor sa vie sa te vada!...

Puiu asculta cu un suras trist asigurarile ei vertiginoase.Isi dadea seama ca Matilda exagera micile gesturi de politete conventionala. El cunostea lumea si stia ca nu va avea o situatie tocmai placuta, tocmai intre prieteni. De altfel batranul insusi la fel a vazut cand, din primul moment, i-a spus ca va trebui sa traiasca in strainatate cativa ani, pana se vor mai uita lucrurile...

in sfarsit Matilda, epuizand intrucatva subiectul, se grabi sa schimbe vorba:

- Dar acuma sa ne mai ocupam si de tine, Puiule!... Poly imi spuse ca ai inceput sa te obisnuiesti putin aici... Et, vraiment, tu as raison...

- Evident - zise Puiu ironic. Se impaca omul si cu mai rau...

Faranga, care tot timpul il observase, interveni putin mustrator:

- Cum, dragul meu, iar esti abatut?... Bine, inteleg sa nu fii incantat, dar situatia ta, oricum, in imprejurarile date, e destul de buna, nici nu cred ca ar putea fi mai buna!...

Daca doctorul s-a crezut obligat sa vie la inmormantare, inseamna ca-si da seama cu cine are de-a face...

- Probabil - murmura Puiu cu o tresarire.

- si totusi te vad parca mai trist ca alaltaieri - insista batranul. Ai vreo nemultumire speciala? iti lipseste ceva?

- Poate ca alaltaieri nu-mi dadeam inca seama! zise Puiu ganditor. in doua zile un om, singur cu sufletul lui, intre patru ziduri, intelege mai mult decat altfel in douazeci de ani!

Matilda, surprinsa de glasul lui, se amesteca repede ca o mama care ar vrea sa opreasca pe copil sa faca o prostie:

- Puiu, je te prie, il faut etre sage, tu comprends?

- Oui, oui, tante Tilda, il faut etre très sage! surase Puiu, atat de posomorat ca Faranga se sperie.

- Dragul meu - declara cu o energie impunatoare - tu, de azi inainte, n-ai decat un singur lucru de facut: sa astepti linistit! Restul ma priveste pe mine si numai pe mine! intelegi?... Daca va fi nevoie, voi merge chiar la rege!

- Bravo, Poly, ca... c'est beau, c'est heroique et c'est superbe!

izbucni Matilda cu admiratie.

Puiu insa clatina din cap si, dupa o pauza, murmura:

- Et mon coeur?... Et le combat douloureux que je dois livrer tous les moments avec ma conscience qui m'accuse et qui me reproche un crime abominable?

- Fara indoiala - zise batranul miscat si cautand totusi sa se stapaneasca. Mais c'est dejà autre chose! Pentru moment trebuie sa lichidam partea, ca sa zicem asa, materiala a afacerii, iar pe urma...

- Tata, tata, - gemu Puiu deodata plangator - am eu insumi constiinta ca sunt criminal!

Faranga, incurcat, nu reusi sa articuleze decat:

- Eh, eh, voyons!

Matilda insa se supara aproape:

- Nici sa nu te aud cu vorbe d-astea urate, Puisor, ca ma faci sa ma ingrozesc! Ce sont des blagues! Farceur, va!

- Germenul crimei a fost in mine, a crescut, m-a urmarit pana ce m-a invins! adauga Puiu zdrobit.

- Tu es malade, mon enfant! zise Faranga bland, cu o privire spre Matilda care insa nu intelese nimic. Ar trebui sa stai in pat... Dupa o zguduire nervoasa atat de cumplita, nu e de mirare... Am sa vorbesc si cu doctorul...

- Te rog, tata, mult, sa nu mai vorbesti nimica cu doctorul!
vorbi Puiu deodata atat de energic, ca parea alt om.

Am motive foarte serioase sa-ti cer asta! Lasa-l sa-si faca datoria cum va crede de cuviinta! Eu nu vreau sa-i datorez niciodata nimic!

Gardianul ii aduse masa. Vru sa o refuze, dar ei nu-l lasara pana ce nu manca bine din toate felurile. Apoi pusera pe gardian sa-i faca patul, il asteptara sa se vare in plapoma si numai dupa aceea isi luara ramas bun.

Ciuleandra - Capitolul 01
Ciuleandra - Capitolul 02
Ciuleandra - Capitolul 03
Ciuleandra - Capitolul 04
Ciuleandra - Capitolul 05
Ciuleandra - Capitolul 06
Ciuleandra - Capitolul 07
Ciuleandra - Capitolul 08
Ciuleandra - Capitolul 09
Ciuleandra - Capitolul 10
Ciuleandra - Capitolul 11
Ciuleandra - Capitolul 12
Ciuleandra - Capitolul 13
Ciuleandra - Capitolul 14
Ciuleandra - Capitolul 15
Ciuleandra - Capitolul 16
Ciuleandra - Capitolul 17
Ciuleandra - Capitolul 18
Ciuleandra - Capitolul 19
Ciuleandra - Capitolul 20
Ciuleandra - Capitolul 21
Ciuleandra - Capitolul 22
Ciuleandra - Capitolul 23
Ciuleandra - Capitolul 24
Ciuleandra - Capitolul 25
Ciuleandra - Capitolul 26
Ciuleandra - Capitolul 27
Ciuleandra - Capitolul 28
Ciuleandra - Capitolul 29
Ciuleandra - Capitolul 30
Ciuleandra - Capitolul 31


Aceasta pagina a fost accesata de 2713 ori.
{literal} {/literal}