Ciuleandra - Capitolul 17

Ciuleandra - Capitolul 17

de Liviu Rebreanu


17.

Faranga venea in fiecare dimineata la sanatoriu, vorbea intai cu doctorul si pe urma se urca la Puiu.

Doctorul insa nu-i spunea mai nimica. "Rabdare si iar rabdare!" Observatia, mai cu seama in asemenea cazuri, cere rabdare si timp. Deocamdata a luat masuri sa i se faca diverse analize: de-abia dupa ce va cunoaste rezultatele va putea hotari in ce directie sa porneasca examinarea. Pacientul insusi e inca foarte agitat. Orice mare zdruncinare sufleteasca e urmata de o si mai mare agitatie. Numai criminalii vulgari sunt lipsiti de zbuciumari, fiindca la ei lipseste insasi posibilitatea sensibilitatii. Deslusirile doctorului erau foarte politicoase, dar de o politete rece, fie din pricina unui calcul, fie din pricina timiditatii.

- Totusi care este impresia d-tale pana azi? starui intr-o zi Faranga pe un ton mereu delicat, dar subliniat de un imperativ.

Doctorul Ursu se rosi putin si riposta indata cu aceeasi politete, dar mai sec:

-Excelenta, ma iertati... Eu aici am de raspuns cu constiinta mea de om si de medic - si tin deopotriva la amandoua. Am obiceiul sa-mi fac datoria totdeauna cat mai corect; cu atat mai mult doresc sa mi-o fac in cazul fiului dvoastra.

Dar nu pot scapa din vedere ca un tribunal mi-a incredintat o insarcinare deosebit de gingasa si ca de raspunsul meu depinde aplicarea dreptatii sociale. in astfel de imprejurari impresiile mele subiective trebuie sa amuteasca. Oricat ar vrea ele sa fie de simpatice, nu se poate sa influenteze catusi de putin obiectivitatea absoluta a rezultatului observatiilor mele!

Batranului ii placeau oamenii cu demnitate, de asta data insa se simtea putin jignit. ii multumi totusi, ii stranse mana barbateste si-l felicita pentru seriozitatea ce o pune in implinirea datoriei.

incepu sa fie igrijorat. Mandria lui nu-i permitea sa insiste mai mult la un medic tanar si complet strain. Ceea ce astepta dansul nu se putea cere fatis decat unui prieten.

Ursu a putut sa inteleaga rostul vizitelor lui asidue si deci ar trebui sa-l serveasca acuma, daca ar fi dispus sa-l serveasca, fara alte explicatii. Faptul ca se inconjoara statornic de constiinta si datorie avea o semnificatie si desigur nu era de bun augur.

Simtindu-si astfel planul amenintat, Faranga se hotari sa ia informatii, in mod discret, despre acest doctor Ursu. De pretutindeni primi relatii stralucite: un medic deosebit de capabil, foarte harnic, citeste mult si stie mult si, mai presus de toate, un model de constiinciozitate si corectitudine.

Mai afla ca e baiat de la tara, din parinti tarani, sarac, ajuns numai prin munca si sarguinta; apoi e foarte tanar, cel mult cu doi-trei ani poate sa aiba mai mult ca Puiu. Cu astfel de om era greu sa faca vreun compromis.Si totusi Puiu trebuie salvat! O modalitate ar fi sa-l mute in alt sanatoriu, in seama unui medic cu care sa poata vorbi deschis. Dar o mutare ar putea starni vorbe, poate chiar un scandal. Ursu insusi, cine stie, s-ar putea simti ofensat. Apoi ar fi nevoie si de autorizatia parchetului...

- Daca va trebui, vom recurge si la asta! isi zicea Faranga, desi deocamdata era inca hotarat sa mai astepte. Actiunile bruscate le vom aplica mai tarziu si numai la timpul potrivit!

Nu inceta deci de a vedea mereu pe doctorul Ursu si de a se interesa de toate amanuntele ce priveau pe Puiu. El insusi medita mult asupra crimei savarsite si incetul cu incetul, cumpanind imprejurarile, ajunse la convingerea ca e rezultatul unei deformari sufletesti subite. Adica tocmai de ce se temuse dansul, efectul naprasnic al ereditatii unui neam cu sangele prea vechi si neprimenit... Astfel Puiu nu mai era decat victima intamplatoare, pe cand vinovatii adevarati sunt stramosii cei multi care, intrecandu-se sa pastreze neprihanit sangele neamului, au acumulat si germenii pierzaniei. Ar fi o nedreptate strigatoare sa fie osandit bietul Puiu, sa ispaseasca un pacat de care el, dupa orice dreptate omeneasca, nu poate fi facut raspunzator.

Ciuleandra - Capitolul 01
Ciuleandra - Capitolul 02
Ciuleandra - Capitolul 03
Ciuleandra - Capitolul 04
Ciuleandra - Capitolul 05
Ciuleandra - Capitolul 06
Ciuleandra - Capitolul 07
Ciuleandra - Capitolul 08
Ciuleandra - Capitolul 09
Ciuleandra - Capitolul 10
Ciuleandra - Capitolul 11
Ciuleandra - Capitolul 12
Ciuleandra - Capitolul 13
Ciuleandra - Capitolul 14
Ciuleandra - Capitolul 15
Ciuleandra - Capitolul 16
Ciuleandra - Capitolul 17
Ciuleandra - Capitolul 18
Ciuleandra - Capitolul 19
Ciuleandra - Capitolul 20
Ciuleandra - Capitolul 21
Ciuleandra - Capitolul 22
Ciuleandra - Capitolul 23
Ciuleandra - Capitolul 24
Ciuleandra - Capitolul 25
Ciuleandra - Capitolul 26
Ciuleandra - Capitolul 27
Ciuleandra - Capitolul 28
Ciuleandra - Capitolul 29
Ciuleandra - Capitolul 30
Ciuleandra - Capitolul 31


Aceasta pagina a fost accesata de 1990 ori.
{literal} {/literal}