Ciuleandra - Capitolul 18

Ciuleandra - Capitolul 18

de Liviu Rebreanu


18.

Puiu avea acuma o masca permanenta de suras amar pe fata. isi daduse seama, din ziua inmormantarii Madeleinei, ca trebuie sa gaseasca numai in sufletul sau mangaierea si linistea spre a putea lupta cu primejdiile din afara si din launtru. Atat batranul, cat si tante Matilda, desi fiintele cele mai apropiate de dansul, s-au dovedit in fond straini de suferintele lui adevarate. in clipele cele mai grele, tocmai atunci, omul e sortit sa ramana singur. De-abia atunci i se lamureste ca el constituie o lume separata, complicata, fara legaturi cu ceilalti oameni si restul lumii, decat doar materiale. Oamenii comunica intre ei prin semne conventionale si astfel si-au facut iluzia desarta ca se inteleg.

in realitate fiecare atribuie celorlalti ceea ce simte dansul si atata tot. Legaturi directe omul numai cu Dumnezeu poate sa aiba, de la care a si dobandit constiinta existentei. Tragediile ca si bucuriile cele mari omul le traieste totdeauna in deplina singuratate si de aceea, cand isi simte sufletul mai sfasiat, isi simte si singuratatea mai mare.

Descoperirea aceasta era si mai dureroasa pentru el, a carui viata nu-l poftise niciodata, pana acuma, sa se coboare in sine insusi. Viata lui s-a petrecut toata si mereu numai la suprafata. Fericirile ca si nenorocirile lui au fost in functie de mici intamplari din afara. Idealul lui cotidian se epuiza in cucerirea unei femei, si doar ca o tinta neguroasa si foarte departata ii plutea dorinta de-a merge pe urmele batranului, adica de-a intra in politica si poate chiar de-a ajunge ministru.

Facuse exact atatea studii cat sunt strict necesare spre a dobandi o diploma de care nu avea sa se foloseasca niciodata.

ii trebuia cel mult un titlu pentru viata “serioasa“ de mai tarziu. De la majorat batranul ii pusese la dispozitie intreg venitul din mostenirea mamei sale, care-i permitea sa traiasca larg, sa-si satisfaca toate capriciile, sa duca o viata cum viseaza cei mai multi tinrei: petreceri, femei, sporturi...

Cartea nu i-a placut decat ca stupefiant contra insomniei.

Barem specialitatea lui il plictisea de moarte... Asemenea viata nu cunoaste explorarile introscopice, nici macar indoielile.

Conflictele ei de constiinta privesc numai oportunitatile morale codificate in legile suple ale cavalerismului monden.De cand i s-a rostogolit insa in calea vietii o catastrofa, a trebuit sa se obisnuiasca a-si privi sufletul fata-n fata. Zile intregi s-a zbuciumat pana a izbutit sa lepede trecutul si sa inteleaga aievea prezentul. Asa a ajuns sa-i fie rusine de timpul cand toata grija i se concentra numai asupra sa insusi, cand nu s-a gandit si s-a framantat decat cum sa scape el din stransoare, prin inselaciune, prin protectie, prin orice mijloace, cand durerea lui cea mare era in fond regretul de-a trebui sa renunte vremelnic la placerile vietii de pana atunci.

Pe-atunci, de Madeleine, careia el ii curmase zilele si care zacea inca pe catafalc, de-abia isi aducea aminte, ba chiar incerca sa-i inabuse amintirea. Nici remuscari sincere si profunde n-a avut, caci toata preocuparea lui a fost el si numai el.

Tocmai in ziua inmormantarii a inceput sa se dezmeticeasca putin. Atunci, langa fereastra, in genunchi, in frantura de rugaciune si-a gasit sufletul intaia oara. De-atunci, amintirea ei nu-l mai spaimanta, ci ii infrumuseta singuratatea. indata ce inchidea ochii, o vedea pe Madeleine, si ziua si noaptea. Ea sosea, se aseza langa el, il contempla bland cu privirea ei voalata, melancolica, si privirea aceasta ii picura in suflet un balsam mai binefacator. Era tacuta cum fusese si in viata; nu-i vorbea niciodata. Numai el o asalta cu intrebari, o descosea si mai ales o ruga cu lacrimi fierbinti sa-l ierte. Ea ii zambea trist si, drept raspuns, il saruta pe frunte cu buze reci. Cu sarutarea aceasta si ochii umezi se destepta totdeauna. Astfel amintirea Madeleinei ii devenise singura alinare.

Ciuleandra - Capitolul 01
Ciuleandra - Capitolul 02
Ciuleandra - Capitolul 03
Ciuleandra - Capitolul 04
Ciuleandra - Capitolul 05
Ciuleandra - Capitolul 06
Ciuleandra - Capitolul 07
Ciuleandra - Capitolul 08
Ciuleandra - Capitolul 09
Ciuleandra - Capitolul 10
Ciuleandra - Capitolul 11
Ciuleandra - Capitolul 12
Ciuleandra - Capitolul 13
Ciuleandra - Capitolul 14
Ciuleandra - Capitolul 15
Ciuleandra - Capitolul 16
Ciuleandra - Capitolul 17
Ciuleandra - Capitolul 18
Ciuleandra - Capitolul 19
Ciuleandra - Capitolul 20
Ciuleandra - Capitolul 21
Ciuleandra - Capitolul 22
Ciuleandra - Capitolul 23
Ciuleandra - Capitolul 24
Ciuleandra - Capitolul 25
Ciuleandra - Capitolul 26
Ciuleandra - Capitolul 27
Ciuleandra - Capitolul 28
Ciuleandra - Capitolul 29
Ciuleandra - Capitolul 30
Ciuleandra - Capitolul 31


Aceasta pagina a fost accesata de 2182 ori.
{literal} {/literal}