Rascoala - Focurile - Scanteia (05)

Rascoala - Focurile - Scanteia (05)

de Liviu Rebreanu


5.

Tribuna presei era aproape goala. Doar vreo trei redactori care dezbateau, impreuna cu Titu Herdelea, probabilitatea caderii guvernului, si batranul reporter parlamentar de la Universul, Bididiu, care, in coltul sau rezervat, dormita gafaind in asteptarea deschiderii sedintei. Trecuse de cinci si jos, in incinta, numai cativa deputati obscuri si plictisiti cascau cu gravitate de mameluci.

Tribunele insa gemeau de lume. Un redactor tinerel, plimbandu-si privirea peste fetele inrosite de curiozitate si enervare, remarca diplomatic:

- Numai mosieri si arendasi in tribune... Parca discursurile de aici o sa-i apere de furia taranilor!

Titu Herdelea stia ca noutati numai jos, in culoare, ar putea auzi. Dar el venea rar la Camera si nu indraznea sa coboare ca alti confrati specializati. Deocamdata se cam plictisea si el.

Subtilitatile pentru si contra guvernului, pe care le vanturau cei trei, nu-l prea interesau. Nu cunostea culisele luptelor dintre partide si in partide, iar dintre oamenii politici numai pe cei cativa despre care se vorbea mai des in ziare si numai din nume.

Deodata intra, misterios si important, un reporter slab, mic si cocarjit, Popescu-Racaru de la Dimineata. Cel de la Universul se trezi din moleseala si intreba cascand:

- Ce-i, monser, incepe ori nu incepe, ca eu o dau dracului de afacere!

- Taci, bre, ca incepe! zise Popescu-Racaru. Dar sedinta e fleac.

Sa va spun eu mai bine o stire extraordinara si senzationala. A adus-o adineaori seful de cabinet de la Interne. E calda... Zice ca intr-un orasel de la Dunare, n-a vrut sa comunice ce oras, trebuie sa fie Giurgiu, azi-dimineata rezervistii concentrati s-au revoltat contra ofiterilor, pe doi i-au ucis, pe mai multi i-au ranit foarte grav si apoi s-au risipit prin satele lor, luand si armele cu ei. Ai? Asta nu e gluma! Va inchipuiti ce panica a produs in guvern stirea asta. Vasazica, nici armata nu e sigura. si tulburarile au ajuns in Vlasca. Se pare ca si din Ilfov, imprejurul Bucurestilor, s-au primit informatii ca taranii se agita. Ce-ar fi sa se napusteasca asupra capitalei si armata sa treaca de partea lor?... Guvernul se zice ca se gandeste foarte serios sa ceara interventia armatelor austriace, altfel e pericol sa se duca peste cap tara...

Informatiile reporterului starnira consternare. Gaturi curioase din tribuna vecina se intindeau sa auda. Un redactor obiecta totusi:

- Cate basme circula acuma...

- Ce basme, bre? se indigna Popescu-Racaru. N-auzi ca stirea e proaspata, adusa de seful de cabinet de la Interne si spusa intr-un grup de deputati... Da ce, azi mai e nevoie de basme? De altfel, eu o si duc la gazeta. Nu stiu insa daca ne-o lasa-o guvernul s-o dam?

- Eu nici n-o mai comunic, facu Bididiu, somnolent. Ar fi inutil. Noi nu publicam decat informatii cu stampila oficialitatii.

- D-aia sunteti organul lasitatii de cugetare! surase un tanar bataios.

- Zi, baiete, cat poftesti! murmura redactorul, strangand din umeri. Ce, Universul e jurnalul meu? Incinta incepea sa se invioreze. Pe estrada prezidentiala forfoteau secretari si functionari. Se auzeau glasurile aprozilor de pe culoare: "Poftiti la sedinta, domnilor deputati!" Examinand figurile de jos, Titu Herdelea zari pe Gogu Ionescu, care se uita la tribuna doamnelor, cautandu-si sotia, cu care schimba cateva semne.

Eugenia vazuse pe tanarul Herdelea si i-l arata din ochi lui Gogu.

Peste cateva clipe Gogu veni sub tribuna presei si de acolo striga lui Titu:

- Ia pe Eugenia la sfarsitul sedintei si asteptati-ma jos!

Herdelea numai acuma descoperi pe Eugenia, care-i zambea prietenos. O saluta cu o plecaciune reverentioasa.

sedinta in sfarsit se deschise. Zgomotul continua in incinta in timp ce in jurul presedintelui se morfoleau procese-verbale, sumare si alte lucruri pe care nu le asculta nimeni. O figura incolora se pierdea pe banca ministeriala. Apoi glasul expeditiv al presedintelui anunta:

- Domnul raportor are cuvantul!

Un domn mustacios si vanjos se urca la tribuna si citi cu voce mandra de bariton proiectul de lege pentru scutirea de orice taxe a benzinei intrebuintata de automobile. Deputatii din banci, cu convorbirile lor zeloase, inabuseau cuvintele raportorului, ca si cand le-ar fi fost rusine de ele.

- Uite de ce le arde dumnealor in momentele astea, sa usureze pe cei treizeci de milionari care se plimba cu automobile! mormai redactorul Universului, scriindu-si cronica.

Peste cateva minute apoi rasuna iarasi chemarea aprozilor: "Poftiti la vot, domnilor deputati!"

- Aideti, domnilor, ca nu mai e nimic! zise un gazetar, stranga ndu-si grabit filele si plecand.

Titu Herdelea statu pana vazu pe Gogu Ionescu defiland in fata urnelor de vot, iar pe urma cobori cu Eugenia.

- Nu stiu cine-mi spuse, mi se pare Deliceanu, c-ai fost cu Grigore la Amara? il intreba foarte agitat Gogu. Ce-i pe acolo?...

Nici idee n-ai cat suntem de ingrijorati! inchipuieste-ti, draga, Nadina tocmai acuma s-a gasit sa se duca la tara, sa-si vanza mosia! Azi la pranz a plecat cu automobilul... Ce zici dumneata de treaba asta? Tanarul Herdelea cauta sa-l linisteasca, povestindu-i ca intradeva r numai aseara a sosit de la Amara unde stapanea ordine si pace. Gogu Ionescu relua aproape lacrimand:

- Da, dar n-ai auzit ca si in Vlasca au inceput devastarile si omorurile?... Nici in Bucuresti nu mai este deplina siguranta si ea se duce la tara!... Doamne, parca tot nu-mi vine a crede c-a plecat! Ce capriciu si indaratnicie! N-am mai pomenit! in vremuri d-astea dai incolo si mosii, si bani, numai viata sa ti-o salvezi. De unde pana unde graba asta sa lichideze mosia?... Nu stiu, am impresia ca un demon a ispitit-o, altfel nu se poate intelege.

Il luara pe Titu cu dansii, il oprira la masa si toata seara vorbira despre Nadina.


Rascoala - Focurile - Scanteia (01)
Rascoala - Focurile - Scanteia (02)
Rascoala - Focurile - Scanteia (03)
Rascoala - Focurile - Scanteia (04)
Rascoala - Focurile - Scanteia (05)
Rascoala - Focurile - Scanteia (06)
Rascoala - Focurile - Flacari (01)
Rascoala - Focurile - Flacari (02)
Rascoala - Focurile - Flacari (03)
Rascoala - Focurile - Flacari (04)
Rascoala - Focurile - Flacari (05)
Rascoala - Focurile - Flacari (06)
Rascoala - Focurile - Focul (01)
Rascoala - Focurile - Focul (02)
Rascoala - Focurile - Focul (03)
Rascoala - Focurile - Focul (04)
Rascoala - Focurile - Focul (05)
Rascoala - Focurile - Focul (06)
Rascoala - Focurile - Focul (07)
Rascoala - Focurile - Focul (08)
Rascoala - Focurile - Sangele (01)
Rascoala - Focurile - Sangele (02)
Rascoala - Focurile - Sangele (03)
Rascoala - Focurile - Sangele (04)
Rascoala - Focurile - Sangele (05)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (01)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (02)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (03)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (04)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (05)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (06)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (07)
Rascoala - Focurile - Apusul (01)
Rascoala - Focurile - Apusul (02)
Rascoala - Focurile - Apusul (03)
Rascoala - Focurile - Apusul (04)
Rascoala - Focurile - Apusul (05)
Rascoala - Focurile - Apusul (06)


Aceasta pagina a fost accesata de 1675 ori.
{literal} {/literal}