Rascoala - Focurile - Focul (05)

Rascoala - Focurile - Focul (05)

de Liviu Rebreanu


5.

Drapelul parea in doliu. Cand veni, joi dimineata, pe la zece, la redactie, Titu Herdelea nu vazu nici macar pe Rosu la faimosul birou incarcat de ziare. Afla, ce-i drept, ca a fost si a plecat adineaori, lasand vorba ca se intoarce intr-o jumatate de ora.

Tanarul Herdelea intarziase pentru ca trecuse pe la Interne, la Modreanu, dupa informatii despre Arges, cum promisese ieri lui Grigore Iuga. N-a aflat nimic. De altfel aseara Grigore a vorbit la telefon cu directorul prefecturii de la Pitesti, care i-a spus ca prefectul Boerescu e tocmai prin judet si asteptat sa soseasca in cursul noptii, ca deocamdata e liniste si nu s-au semnalat nicairi tulburari, desi pericolul contaminarii e mare din pricina vecinatatii cu nebunia din Teleorman. Titu l-a cautat ieri toata dupa-amiaza si de-abia seara l-a gasit la Predeleanu. Grigore s-a scuzat cu gluma ca, totdeauna cand vrea sa-l gaseasca sigur, sa intrebe intai la casa Predeleanu, fiindca in vremea din urma mai mult sta aici decat acasa. Herdelea a zambit; cam observase el ca, in afara de prietenia lui Predeleanu, ochii frumosi ai domnisoarei Olga Postelnicu nu sunt chiar straini de asiduitatile tanarului Iuga.

Pe Gogu Ionescu l-a intalnit ieri dupa-pranz. si el telefonase la Pitesti. Era mai abatut si avea ochii mereu umezi, parca o presimtire i-ar fi ros sufletul, oricat incerca Eugenia sa-l linisteasca.

Fireste, Titu Herdelea isi impartise timpul asa incat sa fie acasa la cinci, cand trebuia sa vie Tanta. A venit foarte punctual, si s-au imbratisat, si au plans putin amandoi de bucuria revederii.

Lucrurile importante pe care i le prevestise in scrisorica nu prea aveau importanta. Ca Jenica s-a despartit de doamna Alexandrescu a treia zi dupa ce s-a mutat Titu, ca nu i-a cerut el sa indeparteze pe Titu, ci doamna Alexandrescu a vrut sa-i ramaie camera, pentru ca pe Mimi a izgonit-o definitiv barbatul ei, ca doamna Alexandrescu a cautat sa faca scandal, ca a venit la ei si s-a certat cu toti foarte urat, chiar Tantei i-a strigat in gura mare ca s-a tavalit cu chiriasul ei, ca totusi Jenica a ramas bun despartit de ea si s-a logodit indata cu fata subdirectorului, ca de altfel Jenica s-a purtat ca un adevarat cavaler, dezmintind energic ocarile Lenutei fata de parintii lui... Titu Herdelea a ascultat cu mult interes toate acestea, intai fiindca i le spunea Tanta si apoi pentru ca tot ce-o privea pe ea il pasiona in realitate mai mult ca orice. induiosat, ii marturisi ca, daca ar avea o situatie materiala cat de cat asigurata, maine ar lua-o de nevasta si ca, in orice caz, ea tot a lui trebuie sa fie pentru totdeauna. Iar drept legamant, de aci incolo, in loc de alte mangaieri, are sa-i zica numai "mireasa mea"...
                                       *
- Venisi, puiule? Bravo! murmura Rosu intrand si gasind pe Titu cu nasul in jurnale. Vasazica gata, ai?... Dupa-amiazi avem guvern nou! si dupa ce mai rasfoi cateva gazete: - Ai vazut cum au schimbat macazul onorabilii?... Acuma nu mai e vorba de lupta sfanta a taranilor. Acuma sunt numai tulburatorii ordinii publice impotriva carora trebuiesc mijloace energice de represiune. Nu ti-am proorocit eu toate astea de-acum trei saptamani, puiule? Dar sa vezi curand-curand cum o sa puie si tunurile in bataie ca sa sugrume lupta sfanta pe care au glorificat-o pana ieri! Nu observi? I-au dat zor cu "lupta sfanta" si cu "sa nu curga o picatura de sange romanesc" exact pana ieri, adica pana in ceasul cand au fost siguri ca vin la putere. Ceea ce inseamna ca au dat foc tarii cu premeditare si fara nici un scrupul, caci ruina tarii, pentru ei, n-are importanta, ci numai acapararea guvernului, chiar al unei tari ruinate... Degeaba, sunt odiosi, amice! Eu nu fac politica simi sunt indiferente partidele cu asa-zisele lor ideologii, dar astia sunt ingrozitori!

Zbarnaitul telefonului ii intrerupse indignarea:

- Alo!... Da, da, Drapelul!... Domnul Herdelea? Aici... Poftim!

Era Gogu Ionescu care cerea stiri noi, pentru ca azi i-a fost imposibil sa mai vorbeasca la Pitesti. Titu ii promise ca va trece de la Modreanu pe la dansul.

- De, bietii oameni, se framanta si sufera, pentru ca domnii astia au vrut cu orice pret sa ia guvernul! zise secretarul de redactie iar, parca intreruperea l-ar fi intaratat. si cati o sa mai sufere, si cat sange are sa mai curga! Ca astia vor ucide pe tarani cu aceeasi dezinvoltura cu care i-au indemnat la razmerita! Ba te asigur ca vor gasi chiar instigatori ai dezordinilor. Evident, nu pe ministrul care a proclamat lupta sfanta. Nu, draga! Pe tine, pe mine, pe vreun invatatoras sau preot care nu e in partidul lor, pe vreun socialist...

Iar intrerupse telefonul. Grigore Iuga anunta ca va trece sa ia pe Titu, sa mearga impreuna la Interne. Apoi mai bine de o ora si jumatate Rosu isi revarsa asupra docilului redactor toata intelepciunea-i politica.

Desi extrem de hartuit, mai ales cu schimbarea guvernului, Modreanu primi pe Grigore Iuga cu mare afabilitate, ii reaminti intalnirea din tren si palavrele lui Rogojinaru si pe urma spuse ca i-a parvenit azi-dimineata o nota telefonica de la Pitesti cum ca in cursul noptii s-a semnalat incendierea de catre tarani a unui conac in sudul judetului, catunul Ruginita sau Ruginoasa, nu s-a putut recepta exact numele, fiindca prefectul, care telefona personal, era foarte agitat si morfolea vorbele. Modreanu adauga ca, pentru a avea deslusiri complete in privinta Argesului, a chemat el acum vreo ora Pitestii si a vorbit cu prefectul, care i-a comunicat ca legatura telefonica si telegrafica cu partea de jos a judetului ori s-a deranjat, ori a fost distrusa, asa ca nu are nici o informatie mai noua pana ce ii vor sosi prin eventuali curieri. Prefectul a mai subliniat ca stirea despre arderea catunului Ruginoasa a raportat-o cum a primit-o si el telefonic de la Costesti, cu toate ca el personal n-o crede exacta, poate sa fi fost vreo farsa de prostgust, deoarece dansul numai azi-noapte a sosit din judet si a constatat tocmai in regiunea respectiva ordine perfecta.

- Prefectul dumneavoastra e o persoana foarte distinsa, dar de un optimism excesiv de robust! surase Modreanu.

Grigore Iuga ii multumi calduros. Mai vorbira doua minute despre schimbarea guvernului. Tanarul Iuga spuse ca pentru postul de prefect la Arges ar fi desemnat prietenul sau, avocatul Baloleanu; cel putin el o stie de la Baloleanu insusi. Modreanu cunostea, fireste, pe Baloleanu si socotea ca ar fi un prefect eminent, tocmai pentru vremurile acestea tragice...

Pe drum Grigore comunica lui Titu ca, daca intr-adevar va fi numit Baloleanu, va pleca si el neaparat spre Amara in tovarasia noului prefect. Marturisi ca e foarte ingrijorat de soarta batranului.

Oprindu-se in fata Teatrului National, pe trotuar, Grigore Iuga isi consulta ceasornicul si sopti cu o tristete amara in glas:

- Douasprezece si jumatate... Doamne, Doamne, ce-o fi acuma la Amara?

Rascoala - Focurile - Scanteia (01)
Rascoala - Focurile - Scanteia (02)
Rascoala - Focurile - Scanteia (03)
Rascoala - Focurile - Scanteia (04)
Rascoala - Focurile - Scanteia (05)
Rascoala - Focurile - Scanteia (06)
Rascoala - Focurile - Flacari (01)
Rascoala - Focurile - Flacari (02)
Rascoala - Focurile - Flacari (03)
Rascoala - Focurile - Flacari (04)
Rascoala - Focurile - Flacari (05)
Rascoala - Focurile - Flacari (06)
Rascoala - Focurile - Focul (01)
Rascoala - Focurile - Focul (02)
Rascoala - Focurile - Focul (03)
Rascoala - Focurile - Focul (04)
Rascoala - Focurile - Focul (05)
Rascoala - Focurile - Focul (06)
Rascoala - Focurile - Focul (07)
Rascoala - Focurile - Focul (08)
Rascoala - Focurile - Sangele (01)
Rascoala - Focurile - Sangele (02)
Rascoala - Focurile - Sangele (03)
Rascoala - Focurile - Sangele (04)
Rascoala - Focurile - Sangele (05)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (01)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (02)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (03)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (04)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (05)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (06)
Rascoala - Focurile - Petre Petre (07)
Rascoala - Focurile - Apusul (01)
Rascoala - Focurile - Apusul (02)
Rascoala - Focurile - Apusul (03)
Rascoala - Focurile - Apusul (04)
Rascoala - Focurile - Apusul (05)
Rascoala - Focurile - Apusul (06)


Aceasta pagina a fost accesata de 1818 ori.
{literal} {/literal}