Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 03

Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 03

de Liviu Rebreanu


3.

- Don' locotenent, e tarziu, vremea cinei...

Apostol Bologa deschise ochii, zapacit. Langa pat, ordonanta mormaia bland aceleasi cuvinte, ca o baba cu farmece.

- Ce-i, Petre? Am dormit? intreba locotenentul, sarind in picioare si uitandu-se repede la ceasul-bratara. Ei, poftim!

Am intarziat de la masa... si numai tu esti de vina, ca nu stiu pe unde tot umbli, in loc sa-mi fii de ajutor...

Dojenind de Petre, isi dadea bine seama ca vrea sa-si impute amintirile care l-au cuprins in mrejele lor si de care ii era teama ca de niste remuscari neiertatoare. Grabit sa plece, nu-si gasi casca si mormai:

- Fa lampa mai mare, ca parca suntem intr-o cripta...

De langa lampa, ordonanta ridica o scrisoare si i-o intinse:

- A venit de la amiaza, dar cu valmasagurile astea...

Apostol lua scrisoarea, se uita la adresa si ramase cateva clipe cu ochii la Petre, ca si cum n-ar fi indraznit s-o citeasca.

"Iata, mi-e frica si de slova mamei, se gandi cu amaraciune.

Atata m-a facut de las executia unui tradator!" Apoi se aseza manios pe lavita, trase lampa mai aproape, rupse plicul si citi pe nerasuflate: "Dragul mamei mult dorit. Tare-mi tremura inima de grija ta, ca de o saptamana n-am primit nici o stire si pe aici geme pamantul de oaste si catane, de traim mereu cu frica in san. Totusi sunt putin mai linistita de cand am auzit ca, pe unde esti tu, s-au potolit bataliile. O, dare-ar Dumnezeu sa se sfarseasca odata, ca de atata razboi ni s-a acrit sufletul si ne-au secat lacrimile.

Tot asteptam sa ne pomenim cu tine pe acasa, macar pe cateva zile, ca alti ofiteri capata concedii des. si noi avem in gazda un maior, tare de treaba, polonez. Bietul om toata ziulica ofteaza de dorul familiei, ca-i insurat si are sase copii...

stii, dragul mamei, ca pe protopopul Groza l-au luat si l-au dus in internare prin tara Ungureasca, fiindca Palagiesu l-a parat ca-i periculos pentru linistea comunei. O, Doamne, mare-i rabdarea si indurarea ta! Ba Palagiesu se mai lauda, chiar si fata de mine, ca, de ar fi vrut el, ar fi putut face sa-l si spanzure, ca - zice - mana lui e grea cand vede ca oamenii nu se astampara. Dar zice ca i-a fost mila de cei optzeci de ani ai lui Groza, altminteri nu s-ar fi multumit numai cu internarea. Ca, zice, protopopul a predicat de pe amvon precum ca sa nu ne lepadam limba stramoseasca si nici credinta in Dumnezeu, ci sa le pastram cu sfintenie. si din pricina aceasta l-au ridicat si l-au inchis, iar comuna a ramas numai cu diaconul, sa faca slujba si la biserica cea mare, si peste apa, in bisericuta din Ierusalim... Eu ma tot rog fierbinte bunului Dumnezeu si tare mi-e nadejdea ca rugaciunile noastre vor gasi mila si indurare in ceruri!

De multe ori ma gandesc si ma cutremur, ce-ar fi daca ar trai bietul tatal tau? Cum era el de inimos, vai, Doamne, poate ca nici tu n-ai fi unde esti, caci el nu te-ar fi lasat pentru nimica-n lume. Dar eu, sarmana vaduva, ce sa fac? Plang si ma rog lui Dumnezeu sa-ti poarte de grija si sa te apere si sa-ti lumineze sufletul si cararile vietii...

Acum barem de-ar veni odata pacea, sa mai scape oamenii de chinuri si de groaza. Ca de cand a intrat si Romania in razboi parca viata noastra e si mai amara, si mai intristat nie sufletul... Marta zice ca ti-a scris mereu, dar ca tu nu i-ai raspuns la doua scrisori si poate ca te-ai suparat cine stie de ce. Scrie-i, dragul mamei, ca Domsa e foarte cumsecade si-ti poarta de grija ca un parinte. Apoi si fata-i buna si are sufletul de ceara, doar ca-i tanara si nepriceputa in viata. Mereu imi spune ca i-e dor de tine, dar iarasi nu poate sta nici prea retrasa si trebuie sa mai glumeasca cu cei ofiterasi de pe aici, ca asa-s vremurile. Daca ai fi tu acasa, am avea si noi un sprijin. Dar nu-i nimic, va trece si furtuna, si Dumnezeu va plati tuturora dupa dreptate. Pana va veni ceasul mantuirii, eu in scrisorile tale caut mangaiere si le astept si tremur cand nu sosesc. Ca tu esti mangaierea si nadejdea mea pe lume, si credinta in Dumnezeu. Ramai cu bine si scrie-mi degraba. Dumnezeu sa te aiba in paza lui cea buna. A ta Mama".Apostol indoi iar scrisoarea, o vari incetisor in buzunar si ofta, zambind amar si zicandu-si: "Biata mama! Se vede ca-i stranepoata subprefectului lui Avram Iancu..." Cuprinsul scrisorii il simtea foarte lamurit in creieri, ca o apasare. Numai vorbele despre Marta parca pierisera fara urme, desi altadata tocmai acestea l-ar fi pus pe ganduri...

Ridicand capul, intalni privirea ordonantei, aprinsa de o curiozitate umila. Apostol tresari, ca si cum i-ar fi fost frica sa nu-i fi citit gandurile.

- Oare ce-o mai fi pe la noi pe-acasa, don' locotenent? intreba deodata soldatul cu glas incarcat de respect.

- Ce sa fie, Petre? Necazuri si amar, raspunse Apostol bland.

isi potrivi casca in cap, isi ridica gulerul ulancei si iesi in ograda, urmat de ordonanta. in poarta se intoarse si-i zise cu acelasi glas moale:

- Ia seama, Petre, ca maine in zori plecam inapoi, pe front! Sa aduni deci toate catrafusele... Degeaba, Petre, tot mai bine-i acolo decat aici!

Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 08


Aceasta pagina a fost accesata de 2473 ori.
{literal} {/literal}