Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 02

Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 02

de Liviu Rebreanu


2.


A doua zi Apostol Bologa, reluandu-si serviciul, isi aduse aminte de obligatiile reglementare si instiinta, prin telefon, pe aghiotantul regimentului ca, in urma ordinului telefonic, ieri dupa-amiaza a sosit in Lunca.

- Vasazica ai luat cunostinta, camarade, si nu mai e nevoie sa ma prezint in persoana, fiindca ni s-au aglomerat lucrarile pe aici, sfarsi Apostol, dar cand sa inchida telefonul, ii veni ceva in minte si adauga cu putina imputare: Apropo, era sa si uit... inca un moment! Ia spune-mi, prietene, de ce mi-ati mancat trei zile din concediu?... N-as putea afla si eu?

- Habar n-am, raspunse, grabit, aghiotantul. intreaba si tu la divizie, daca te intereseaza...

Bologa sovai. in creieri retraia clipa cand a aratat doamnei Bologa cuprinsul telegramei si siguranta ei ca ordinul de chemare a fost provocat de denuntul lui Palagiesu. De ce sa dus el oare tocmai atunci sa-i ceara iertare? si de ce s-a simtit atat de fericit cand notarul s-a lasat rugat pana a binevoit sa-i intinda mana?... Acum se rusina putin in sinea sa de umilinta de atunci, dar rau nu-i parea, ci mai degraba c-ar fi savarsit o fapta buna prin care si-a usurat inima si a curatit-o. Atunci nici o clipa nu s-a gandit la denuntul lui, atat de putin ii pasa de lume si de toate cele ce erau afara de sufletul sau. Azi Palagiesu a sarit brusc deasupra. Daca intradeva r a fost denuntul notarului la mijloc?... Aghiotantul generalului e un las cu spinarea de trestie si poate ca nu-i va spune nimic, totusi n-ar strica sa-l descoase putin, sa faca lumina, orice s-ar intampla pe urma. Drumul drept e totdeauna cel mai bun.

- Ordinul excelentei... personal al excelentei... Eu nu cunosc motivul, zbarnai aghiotantul generalului Karg in telefon.

- Atunci sa ma prezint excelentei? intreba Apostol.

- De ce? Tu vezi de serviciu si taci mulcom! Daca va fi nevoie, te vom chema, n-ai grija... Acuma sunt in perspectiva evenimente mari, foarte!... Toata lumea trebuie sa fie la datorie!

Apostol Bologa nu-si putu stapani o strambatura de dispret cand lepada receptorul, caci aghiotantul care nu fusese niciodata in transee si care ar fi fost in stare sa perie in fiece zi pe toti generalii armatei, numai sa nu intre el in foc, pomenind despre "evenimentele foarte mari", isi ingrosase vocea ca un viteaz de cafenea.

Peste un minut Apostol se trezi studiind cu o atentie incordata harta noua, sosita in lipsa lui, cu situatia exacta de pe front. Nu mai era o schita aproximativa si invechita, ca odinioara, ci harta adevarata, precisa, in care se putea citi locul tuturor unitatilor, incepand de la companii, ba pe alocuri chiar de la plutoane. ii placea mai ales ca azi se orienta mult mai bine ca atunci, pe teren. Atunci a fost atat de miscat, atat de infrigurat din pricina hotararii de-a trece negresit. Sau poate din pricina boalei? Daca nu cumva din pricina lasitatii, fiindca orice clipa petrecuta aici ii slabea increderea in propria-i vointa si-i rodea insasi credinta...

Urmari cu creionul drumul de atunci, pana la adapostul capitanului Klapka. A, dar de aici mai e cale buna pana la infanterie!... si ce aproape i s-a parut "pe teren"! Fireste, pentru ca uite ce mai cotituri pana la primele linii... Daca tii drumul principal, uite, dai tocmai la huzarii descalecati...

Dar escadronul lui Varga?... Al treilea... Uite-l!... Ce curios e aici frontul... Ei pe o muche, ceilalti pe alta muche de munte, si la mijloc, gol... gol... peste o mie de metri... Oare de ce sa fixat asa linia, de ce nu s-au apropiat, fie huzarii, fie ceilalti?... "Iaca, pe aici as fi putut trece atunci daca as fi stiut... si daca ma intalneam cu Varga?... Mi-a spus doar ca m-ar aresta si..." "Acuma imi pierd vremea degeaba, fiindca numai Dumnezeu stie ce va fi!" isi zise deodata Bologa, ca si cum s-ar fi speriat de ceva necunoscut.Ridica ochii de pe harta. in fata lui, la masa cealalta, printre vrafurile de registre si hartoage, vazu capul sergentului, cu fruntea incretita si cu crestetul tuguiat, pe care, din spate, pe fereastra colbuita, cadea o lumina de argint vechi.

Afara, in ograda, si mai departe, pana la picioarele dealurilor ce inchideau zarea, stapanea atata liniste si pace, ca sufletul lui Apostol se umplu iar de nadejdi, si mai ales de o incredere adanca. ii parea rau numai ca nici un petec de cer nu-i infrumuseta orizontul.

Tocmai cand inima ii era stapanita de multumire, in ograda aparu Ilona, care venea de undeva, imbujorata, obosita, cu ochii scaparand de manie. si parca ar fi cazut de pe o culme ametitoare, Apostol simti ca din suflet i s-au desertat brusc impacarea si linistea, iar in locul lor s-a ivit o ingrijorare ciudata si o dorinta darza. Dadu sa sara de pe scaun, sa alerge la Ilona, s-o ia in brate si sa n-o mai lase sa plece de langa dansul. De aseara, de cand a fugit din odaie, n-a mai vazut-o deloc... Unde a umblat si de ce n-a venit? Ramase totusi la birou, coborandu-si privirile iarasi pe harta cu pozitiile trupelor. Pe buze il frigea sarutarea de aseara si in suflet i se zvarcoleau umbrele linistii de adineaori, in creieri insa ii clocoteau ganduri si intrebari frumoase. isi dadea seama vag ca intre Dumnezeu si iubirea lui e o prapastie, si nu era in stare sa inteleaga ce rost are prapastia aceasta? Daca Dumnezeu e iubire, de ce Ilona nu se cuprinde intr-insul?

Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 08


Aceasta pagina a fost accesata de 1847 ori.
{literal} {/literal}