Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 10

Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 10

de Liviu Rebreanu


10.

Afara coborase intunericul. Jur imprejur, de dupa dealurile negre, se inaltasera nouri lenesi, iar din padure o ceata laptoasa isi intinsese peste Faget panzele prin care de-abia licareau stelele in crestetul inca senin al cerului. Ferestrele casei erau galbene, si galeata fantanii plutea in ceata ca pe apa...

Apostol Bologa inchise bine usa. intunericul de afara i se paru atat de amar, ca se infricosa. Merse spre poarta, ajunse in ulita si porni spre sat. Casele il priveau cu ochi galbeni, mirati. Drumul mijea ca o chemare staruitoare. Nici un gand nu-i lumina in minte, inima insa ii poruncea intruna: "inainte!... inainte!..." ca un comandant care nu ingaduie nici o sovaire. ii lipaiau pasii pe ulita, parc-ar fi fost descult, iar pintenii zanganeau regulat, subtire si dulce, ca niste clopotei de argint intr-o departare nehotarata. intai cateva siluete negre si doua carute venind de pe front, la pas, cu raniti...

isi iutea mersul fara sa-si dea seama, ca si cum ar fi vrut sa ajunga undeva la ora fixa. si era cald si toata caldura i se gramadea in inima. Trecu pe langa gara cu coperisul rosu si iesi din sat.

Unde se incruciseaza soseaua cu calea ferata isi aduse aminte ca, la intoarcere, Klapka a ocolit padurea spanzuratilor. O lua printre sinele care luceau stins ca doua sabii nesfarsit de lungi. Uneori se uita in stanga, dar ceata inghitea zarea, si intunericul impreuna cerul cu pamantul.

Se impiedica de traverse si gafaia. Pe aici drumul parea mai greu. Cand dadu iar in sosea, auzi ropotele raului, aproape, ca niste soapte stranii...

inainte de a intra in Lunca, la gura drumului spre front, se opri brusc, parca l-ar fi izbit un pumn in piept. si in creieri ii zbarnai intrebarea: "Adica unde ma duc?... Unde?" Dar in aceeasi clipa simti o strangere de inima si murmura chinuit:

- Am uitat acasa... Doamne, ce-am uitat acasa?...

si, drept raspuns, porni mai departe, spre Lunca.

Casa groparului de-abia se deslusea in ograda. Apostol intra grabit, ca si cum ar fi intarziat. Usa tinzii era data de perete ca totdeauna de cand se incalzise vremea. Pasi in odaia lui, cauta pe masa, in locul obisnuit chibriturile si le gasi. Aprinse si vazu in pat pe Ilona, imbracata, cu ochii deschisi, ca si cand l-ar fi asteptat, sigura ca are sa vie. De altfel nici el nu se mira. Chibritul se stinse, dar Apostol, si prin intuneric, vedea ochii ei. Apoi Ilona se ridica si Apostol o imbratisa cu disperare, sarutandu-i gura, ochii, parul... Apoi deodata ii dadu drumul, spaimantat, mormaind:

- Am uitat ceva si nu stiu... Nu mai merge... nu mai merge...

Auzindu-si glasul, se linisti, aprinse lumanarea si o aseza incet pe masa. Ilona il privea cu niste ochi speriati, simtind ca imprejurul lor pandeste o primejdie crancena.

- Oare ce-am uitat, Doamne, ce-am uitat? zise Apostol, uitandu-se intrebator la ea.

Atunci isi dadu seama ca minte si ca numai pentru Ilona a venit. Dar nu avu puterea sa lepede indata minciuna si incepu sa caute cu infrigurare, ravasind cartile pe lavita, la capataiul patului. Din intamplare ii cazu in maini harta cu pozitiile frontului, pe care, intr-o seara, o completase si o uitase aici.

- Uite!... Asa-i c-am gasit? striga triumfator catre Ilona, ca sa-si scuze minciuna.

O desfasura, isi arunca privirea peste insemnarile cu creion rosu, o indoi frumos si o puse in buzunar. Apoi ridica ochii la Ilona si se cutremura. isi zicea: "Trebuie sa-i explic", si cerul gurii ii era uscat iasca. Simtea ca "trebuie", mii de ganduri ii furnicau in minte, dar toate se ingramadeau si se spargeau, incat nu putea inchega nici o "explicatie". Sub valmasagul gandurilor insa un puhoi naprasnic ii ducea sufletul departe, zdrobindu-i toate indoielile si sovairile.- Ilona... ingana dansul, ingrozit ca nu are ce sa-i spuie.

- Eu cunosc muntii mai bine, sopti deodata Ilona, ghicindu-i gandurile. stiu toate cotloanele, toate potecile, toate paraiele... Am sa-ti fiu calauza!

- Nu, nu! tresari Apostol uimit. Tu nu trebuie sa...

ii tremura glasul. Tacu. Peste cateva clipe insa zise iar linistit:

- Am sa ma intorc, Ilona, sa te iau!... Crezi?

- Cred! raspunse ea privindu-l in ochi salbatic.

Bologa isi puse casca si se uita imprejur. Odaia parca traia si respira incet amintiri de fericire. Ilona se zvarli in bratele lui si-l saruta...

Apoi Apostol iesi. in tinda se gandi ca ar fi trebuit sa se imbrace mai gros si sa-si ia revolverul. in mijlocul ograzii intoarse capul. Ilona suflase in lumanare. La poarta simti pasii ei grabiti, desculti, dar nu se mai opri. in ulita ii auzi glasul murmurat si intelese numai un cuvant: "Dumnezeu..." isi facu cruce cu evlavie, ridicand ochii in sus. Cerul era negru ca si pamantul. Crucea insa ii aprinsese in suflet lumina increderii, iar impacarea ii arata calea...
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 08


Aceasta pagina a fost accesata de 1883 ori.
{literal} {/literal}