Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 05

Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 05

de Liviu Rebreanu


5.


A doua zi, dis-de-dimineata, veni Klapka, nervos, agitat.

Plutonierul statu afara, cu santinela, langa usa inchisa, cu ceasornicul in mana.

- N-avem decat cel mult o ora, incepu Klapka repede, strangandu-i mana puternic. Atata mi-a ingaduit pretorul, si inca exceptional... Dar nici n-am nevoie de mai mult, fiindca stiu tot, tot... Sunt de-aseara aici si cunosc toate amanuntele, numai din dosarul alcatuit de bunul nostru magistrat... Cand s-a aflat ca eu sunt aparatorul, m-au inconjurat si groparul, si primarul, si fetita... logodnica ta... Biata fata!... Ce suflet!...

Acuma nu ma mir cum ai putut sa... Acuma inteleg perfect...

S-au sfatuit cu mine ce-ar putea face ei pentru salvarea ta.

Groparul, inimos om, s-a oferit sa sparga binisor peretele casutei, in fund, sa scapi prin fuga... Copilarii de om batran!

Nevasta primarului s-a aruncat aseara la picioarele generalului, a plans, s-a rugat sa te ierte... Generalul se zice ca o respecta mult, pentru ca femeia ii gateste niste mese imparatesti... A obtinut atata, ca generalul sa nu intervie impotriva ta, sa lase Curtea sa judece in deplina independenta.

Vasazica si viata ta se afla in mainile juriului! Cu o aparare viguroasa si isteata sper sa evitam... Dar depozitia ta e ingrozitoare si revoltatoare! iti bagi gatul in streang, Bologa, de bunavoie!... Noroc ca ai avut prezenta de spirit sa nu iscalesti... De aceea am cerut un supliment de instructie si, dupa staruinti colosale, am izbutit. Acuma sa ma ajuti si tu, intelegi? intai vei renega prima depozitie, dar, stii, foarte energic, pe urma vei tagadui categoric ca ai vrut sa dezertezi la inamic... Restul ramane in sarcina mea... Am sa gasesc eu explicatii plauzibile in privinta ratacirii tale, noaptea, prin liniile de transee pe care nu le cunosteai... Chiar harta, asupra careia pretorul se straduieste sa-si intemeieze acuzatia de spionaj si tradare, cred ca am s-o spulber cumva din dezbateri...

in sfarsit, trebuie sa avem speranta, Bologa! Trebuie!

Klapka, vorbind, isi trasese scaunul langa masa si se asezase. Apostol, calm, in picioare, cu spatele spre fereastra, privea inscriptia zgariata la marginea scandurii: "Aici am suferit..." Cand capitanul tacu intrebator, Apostol zise rar, uitanduse drept in ochii lui:

- Cand voi fi judecat?

- Peste trei ore... da... la zece... negresit, balbai Klapka, surprins.

Bologa intoarse ochii iarasi la inscriptie, o silabisi si urma domol:

- Atunci, ce nevoie de...? Nu sfarsi, dar Klapka intelese si sari de pe scaun, intepat, aproape furios, il apuca de umar si-l scutura, sasaind:

- Trezeste-te, omule!... Esti nebun? Nu-ti dai seama ce te asteapta?

- Moartea, zise Apostol, privind iar in fata, cu o umbra de suras pe buze.

- streangul, Bologa! Auzi?... streangul! sopti capitanul, rosind si uitandu-se, fara sa vrea, la gatul lui strans in gulerul inalt al tunicii. Numai un om nebun isi vara gatul in lat, cand viata ii surade si-i fagaduieste... Esti dator sa traiesti!

continua apoi, dupa o pauza, mai potolit, batandu-l pe umar.

Cand ti se imbie o portita de scapare aproape sigura, n-ai dreptul sa te codesti, nu ti-e permis!... Am fost si eu in situatia ta, poate putin mai usoara... putin... Vedeam spanzuratoarea in temnita, da... si stiu ca moartea, cand o privesti prea adanc si indelung, incepe sa te ademeneasca.

Dar trebuie sa te smulgi din ademenirea ei, Bologa, caci orice viata e mai buna ca moartea!... ti-am spus si alta data...

Viata e reala, pe cand dincolo de moarte...

- Cine stie daca dincolo de moarte nu e adevarata viata? raspunse Apostol cu glas taraganat, lenes. Daca ai fi venit ieri cu portita aceasta, poate ca te-as fi sarutat si mi-ai fi luat o piatra de pe inima... Caci ieri viata m-a torturat ingrozitor cu niste cleste de foc ingrozitoare! Aseara insa am vazut pe Ilona si... m-am regasit, mi-am regasit iubirea... Altfel cum as fi indurat o noapte intreaga aici, singur??... Acuma mi-e sufletul linistit... De ce sa reincep chinurile?... Nu mai vreau nimic. Iubirea imi ajunge, caci iubirea imbarbateaza deopotriva pe oameni si pe Dumnezeu, viata si moartea. Iubirea cea mare e aici, in odaita aceasta... O respir in fiecare clipa... E in mine si in afara de mine, in tot cuprinsul infinitului... Cine n-o simte nu traieste aievea; cine o simte traieste in eternitate... Cu iubirea in suflet poti trece pragul mortii, caci ea stapaneste si dincolo, pretutindeni, in toate lumile existente si inexistente... Poate sa ma mai ispiteasca viata, poate sa mai sufar, dar...Klapka il asculta nerabdator, ingrijorat. Cuvintele lui i se pareau rodul fricii de moarte. in cele din urma il intrerupse:

- Dragul meu, nu-ti dai seama oare ca aiurezi?... Asemenea fantasmagorii poate sa-si ingaduie omul cand e acasa, la birou, odihnit, sau in momente de entuziasm, intr-o discutie, nu insa in fata mortii!...

- O inchipuire care impaca sufletul e tot ce poate dobandi omul in viata! murmura Apostol, cu o stralucire mare in ochi.

- Dar bine, omule, tu vei muri ca dezertor si spion, si tradator, in sfarsit ca un criminal, iar nu ca apostol al iubirii!

se infurie iarasi capitanul, adaugand: Sa stii ca, de vei continua tot asa, o sa te declar nebun in fata Curtii si tot am sa te scap!

- Criminal? zise bland Bologa. Orice mormant e lacas de iubire, fiindca...

- Destul, inceteaza, Bologa! facu Klapka, indignat. Nu mai vreau sa-ti ascult balivernele! Am venit sa te salvez, nu sa ascult nerozii... Astea sa le spui pe urma, dupa ce va fi trecut primejdia!

- Crezi ca o viata smulsa prin minciuna ar mai avea vreun farmec sau vreun pret? intreba Apostol, cu alta voce.

- Minciuna care poate salva o viata de om e mai pretioasa decat toate adevarurile! raspunse capitanul cu hotarare. Eu imi voi face datoria pana la capat! Am sa te scap chiar impotriva vointei tale si sunt sigur ca mai tarziu o sa-mi multumesti!... Pentru tine am trecut peste suspiciunile care ma inconjoara... Nu-mi pasa!... Numai sa nu-mi pui bete-n roate! Atata te rog... Va veni pretorul... ajuta-ma! Te implor!...

Ramai cu bine si Dumnezeu sa-ti lumineze gandurile!...

ii stranse amandoua mainile, privindu-l lung in ochi, cu indemn si caldura, ca un parinte pe un copil nesocotit. De la usa ii mai sopti:

- Vointa, Bologa!

Plutonierul saluta si, indata ce cobori Klapka, se repezi in odaita, se uita imprejur, cercetator, infricosat. Pretorul ii poruncise, de repetate ori, sa fie cu ochii in patru ca nu cumva prizonierul sa se sinucida. Acuma tremura sa nu fi lasat capitanul vreo arma. Desi nu mirosi nimic suspect, zise rugator si moale:

- Sa nu ma nenorociti, domnule locotenent, din suflet va rog!... Eu fac tot ce pot si chiar mai mult, dar sa nu ma nenorociti...

Apostol pricepu si zambi. Raspunse prin o ridicare de umeri si se lungi pe pat, obosit. Se odihni vreo zece minute, apoi incepu sa masoare cu pasii odaita in lung si-n lat... Asa il gasi pretorul, care veni, cu o servieta umflata la subsuoara, ordonand plutonierului sa inchida usa si sa ramaie inlauntru.

- Aparatorul d-tale, zise pretorul rece, grav, punand servieta pe masa, ne-a comunicat ca mai ai de facut niste declaratii de mare importanta, care ar putea sa modifice radical convingerea mea chiar in privinta calificarii faptei d-tale.

Desi nu-ti ascund ca ma indoiesc, totusi, cu permisiunea si din ordinul excelentei-sale, sunt gata sa inregistrez orice ai mai avea de spus asupra...

- M-am razgandit... Nu am de adaugat nimic! raspunse Apostol repede, ca si cum i-ar fi fost teama sa nu intarzie.

Pretorul, care tocmai facuse semn plutonierului sa treaca la masa si sa scrie, se intoarse brusc spre Bologa, intai mirat, pe urma cu o satisfactie triumfatoare:

- Eram sigur! izbucni falnic. I-am si spus capitanului Klapka...

Parca nu cunosc eu psihologia... vinovatilor?... De altfel, nici n-ar fi demn pentru un ofiter, chiar in cazul d-tale, sa recurga la minciuni. Omul, cand a savarsit ceva, sa aiba curajul raspunderii!

Apostol nu-si putu stapani un zambet auzind sfaturile pretorului si mai ales tonul martial cu care i le spunea. Pretorul insa, multumit cum era, nici nu se mai uita la el si dadu sa plece. isi aduse aminte c-a lasat servieta pe masa.

- A, da, sa nu uitam, zise atunci, cautand in servieta si scotand o scrisoare: Poftim! s-a gasit de ieri la locuinta dtale...

probabil ca ieri a sosit... Nu ti-am putut-o da pana ce n-am gasit cine sa mi-o traduca, fiindca e in romaneste...

Dupa ce ramase singur, Apostol desfacu scrisoarea de la maica-sa si o citi, incet, rar, sa o priceapa mai bine sau sa-si incerce inima.

O citi a doua oara, si tot nu intelese nimic. Cuvintele ii patrundeau in creieri, fara sens, ca niste semne moarte. in vreme ce-i alunecau ochii peste randurile negre prin minte i se plimba un singur gand, stapanitor si tulburator: "Acuma plutesc intre viata si moarte, intre cer si pamant, ca omul care si-a taiat craca de sub picioare si asteapta sa cada fara sa stie barem unde va cadea..."

Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea intai - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea a doua - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 08
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 09
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 10
Padurea spanzuratilor - Cartea a treia - 11
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 01
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 02
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 03
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 04
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 05
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 06
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 07
Padurea spanzuratilor - Cartea a patra - 08


Aceasta pagina a fost accesata de 1851 ori.
{literal} {/literal}